Babcia Lusia ma sprytny sposób na gołąbki. Nie traci czasu na zawijanie
Gołąbki z młodej kapusty to danie, które kojarzy się z latem. Jest idealne na obiad podczas wakacji. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przyrządzenia, bo parzenie kapusty, a potem zawijanie farszu w liście zajmuje zbyt dużo czasu. Jednak babcia Lusia ma znacznie łatwiejszy sposób na gołąbki. Koniecznie go przetestujcie.
Młoda kapusta jest pyszna i zdrowa
Młoda kapusta to samo zdrowie. To warzywo zawiera witaminy A, C, E, a także kwas foliowy i żelazo. Młoda kapusta jest niskokaloryczna i pomaga osobom, które cierpią na niedokrwistość. To pyszne warzywo wpłynie też na stan naszych kości i wzmocni organizm.
Warto przygotować gołąbki z młodej kapusty. Babcia Lusia przygotowuje je bez zawijania. Warto wypróbować ten kulinarny patent i przygotować pyszny i zdrowy obiad. Jak zrobić takie gołąbki bez zawijania? To nic trudnego.
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Ten patent rozwiąże nieprzyjemny problemJak przygotować gołąbki babci Lusi?
Składniki:
- 1 mała, młoda kapusta
- 600 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka mielona papryka
Kapustę siekamy bardzo drobno i zostawiamy tylko twardy głąb. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i kapustę. Solimy i dodajemy trochę wody i dusimy przez około 10 min. Pół kapusty przekładamy do miski, można ją odcisnąć. Kapustę zostawiamy do ostygnięcia.
Robimy sos- wlewamy do rondelka przecier pomidorowy, bulion i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Sos odstawiamy. Do kapusty, która została w misce- dodajemy ryż i mięso mielone. Dorzucamy jajka i bułkę tartą, czosnek przeciśnięty i sól. Dosypujemy wybrane przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gołąbki bez zawijania - po prostu pycha
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy sos pomidorowy. Formujemy gołąbki, które układamy na sosie. Gołąbki powinny być jednakowej wielkości, by równo się upiekły. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.
Pieczmy je około 50 minut. Gołąbki bez zawijania, ale z kapustą możemy podawać z ziemniakami, pieczywem, albo bez dodatków. To wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warto skosztować takich gołąbków. Pisaliśmy o mięsie idealnym do gołąbków. Podawaliśmy przepis na gołąbki babci Romy.
Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko