Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Sanepid ostrzega. Chodzi o najważniejszy składnik makowca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.12.2024 16:00

Sanepid ostrzega. Chodzi o najważniejszy składnik makowca

makowiec
Fot. Shutterstock/n.tati.m

Bez makowca i kutii trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mak nadaje wyjątkowego smaku i sprawia, że tak doceniamy te świąteczne smakołyki. Jednak sanepid wydał specjalny komunikat, który dotyczy zasad stosowania nasion maku w domowych wyrobach. 

Mak, czyli opium w kuchni?

Mak przed świętami znika w mgnieniu oka ze stoisk i straganów. Ten produkt jest niezwykle potrzebny w naszej kuchni. Przed Bożym Narodzeniem przygotowujemy z niego tradycyjne dania wigilijne. Należy do nich kutia, kluski z makiem i makowce.

Polacy przed świętami kupują mak na potęgę. Nie uszło to uwadze Sanepidu, który wydał w tej sprawie komunikat. Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, jakie zasady należy zachować podczas zakupu maku. Wszystko dlatego, że nasiona maku pozyskiwane są z maku lekarskiego. Zawiera on naturalne alkaloidy opium

mak
Fot. Canva/Sveta615
Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

Nasiona maku i Sanepid

Nasiona maku nie zawierają opium, ale warto wiedzieć, że podczas zbiorów i przechowywania mogą zostać zanieczyszczone tym alkaloidem. Poziom alkaloidów opium jest niższy niż dla przetwórstwa, zgodnie z przepisami prawa żywnościowego. Zalecenia GIS są jasne. Jaki mak najlepiej kupować w sklepie?

  • upewnijmy się, że mak, który kupujemy jest przeznaczony dla klientów indywidualnych
  • sprawdźmy, kto jest producentem maku
  • mak powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła
  • zwróćmy uwagę na opakowanie maku, musi być szczelne i prawnie oznakowane
  • na opakowaniu musi być podany kraj pochodzenia, znak ważności
  • kupując mak w worku zapytajmy sprzedawcą skąd pochodzi produkt i jaki ma cel przeznaczenia

Zobacz też: Tu robią jeden z największych Bali Sylwestrowych w Warszawie. W głowie się nie mieści co przygotowali

Nie kupuj takiego maku

Akcja Sanepidu ma ostrzec konsumentów przed zakupem maku przeznaczonego do przetwórstwa przemysłowego. Warto przypomnieć, że przedawkowanie alkaloidów jest bardzo groźne dla zdrowia. Prowadzi do zahamowania czynności układu oddechowego.

Skóra zaczyna siniec, serce spowalnia, a oddech staje się płytszy. Przedawkowanie prowadzi do utraty przytomności, a nawet do śmierci. Pamiętajmy, by kupować nasiona maku ze sprawdzonego źródła. Wówczas mamy pewność, że nasze świąteczne smakołyki będą nie tylko pyszne, ale nie zagrożą naszemu zdrowiu. Radziliśmy, by wyrobić Kartę Seniora i płacić mniej za zakupy. Informowaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Dino. 

makowiec
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: medonet.pl