Z ostatniej chwili
stockphototrends, Getty Images

Sanepid wycofuje jajka skażone salmonellą

Na oficjalnej stronie sanepidu właśnie pojawiło się ostrzeżenie publiczne. GIS po przeprowadzeniu badań stwierdził obecność salmonelii na skorupkach 3 partii jajek. Sanepid wydał również zalecenia dla konsumentów w razie styczność ze skażonym produktem.

GIS regularnie na swojej stronie publikuje informacje o produktach, które mogą stwarzać niebezpieczeństwo dla konsumentów. Niedawno pisaliśmy o produktach wycofanych w ostatnim miesiącu.

Tym razem po przeprowadzeniu koniecznych badań, sanepid znalazł pałeczki salmonelli na powierzchni jajek w rozmiarach M oraz L. Spożycie ich może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego zostały one wycofane z obrotu, a część partii została zwrócona do producenta.

Jakie partie zostały wycofane?

Poniżej podajemy szczegółowe informacje o partiach, które zostały wycofane. Najlepiej sprawdź, czy nie masz ich w swoim domu i czy tym samym nie grozi ci zatrucie pokarmowe.

Lody Ekipy Friza w Lidlu i BiedronceLody Ekipy Friza w Lidlu i BiedronceCzytaj dalej

Produkt nr 1 – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Produkt nr 2 – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Produkt nr 3 – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

jajka Fotografia zamieszczona na stronie GISu.

Zalecenia dla konsumentów

Gis nie zaleca spożywania jajek na surowo, ponieważ bakterie salmonelli giną dopiero po obróbce cieplnej. Należy również mieć świadomość, że podczas dotykania skażonego produktu, bakterie mogą przenieść się na inne powierzchnie.

Jak możemy przeczytać na stronie: O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii jaj, w tym dróg dystrybucji, a producent podjął działania związane z wycofaniem jaj od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gov

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł