Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Salmonella w mięsie z Lidla
Sanepid właśnie ogłosił, że niektóre partie mięsa zakupione w sklepach sieci Lidl stanowią zagrożenie dla zdrowia. Wykryto w nich groźną dla człowieka bakterię Salmonella. Należy powstrzymać się od ich spożycia.
Kontrola wołowego mięsa mielonego dystrybuowanego w dyskontach Lidl wykazała obecność przyczyniających się do rozwoju salmonellozy bakterii. Sieć handlowa zdecydowała się na wstrzymanie sprzedaży skażonej partii.
Mięso mielone może stanowić zagrożenie dla zdrowia
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy wołowiny wyprodukowanej dla marketu przez Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. z Goliny.
W 1 z 5 próbek produktu sprzedawanego pod nazwą RZEŹNIK CODZIENNA DOSTAWA Mięso mielone wołowe 400 G wykryto obecność Salmonella spp. Ponieważ jest on przeznaczony do spożycia po obróbce termicznej, ryzyko wystąpienia salmonellozy jest niższe niż w przypadku produktów surowych.
Jednak ze względu na fakt, iż istnieje możliwość przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, producent podjął decyzję o usunięciu z rynku wątpliwej partii produktu.
Podjęte kroki i zalecenia
Wycofywane są opakowania oznaczone numerem 00814922 o terminie przydatności do spożycia wyznaczonym na 02.03.2022 roku.
Zaleceniem dla konsumentów jest powstrzymanie się od spożycia tego produktu oraz zgłoszenie się do lekarza w przypadku objawów pojawienie się objawów zatrucia.
Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Ostatnio pisaliśmy m.in. o zastosowaniu kwasku cytrynowego. Zdradzaliśmy też, jakie zalety ma sok z selera.
Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: gov