Dlaczego warto pić sok z selera?
Soki warzywne są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Jednym z lepszych wyborów będzie napój wyciskany z selera naciowego. Warzywo to wykazuje bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Sprawdźcie, w czym może pomóc.
Seler naciowy jest warzywem o charakterystycznym smaku, który najczęściej w kuchni pojawia się w formie przekąski. Niepozorne zielone warzywo jest skarbnicą cennych składników odżywczych, których łatwo można sobie dostarczyć, pijąc wyciśnięty z niego sok.
Zalety soku z selera naciowego
Warzywny przecier bardzo dobrze nawadnia organizm. Zawiera sporą ilość sodu, dzięki czemu jest skuteczny w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie. Będzie zatem odpowiedni dla osób aktywnych fizycznie.
Sięganie po sok z tego warzywa będzie też miało wpływ na regulację ciśnienia krwi i obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Regularne picie napoju zadziała również przeciwzapalnie i wzmocni odporność. Działania te zawdzięczać będziemy obecności żelaza, cynku oraz flawonoidów i witaminy C. Wysoka zawartość potasu z kolei uchroni nas przed skurczami mięśni i przyczyni się do zmniejszania uczucia napięcia.
Seler na piękny wygląd i dobre samopoczucie
W selerze naciowym znajdziemy też witaminy m.in. A, C, B5, B6 czy cholina. To także dobre źródło kwasu foliowego. Składniki te mogą wpłynąć na poprawę kondycji skóry oraz atrakcyjność fizyczną.
Sok z selera naciowego wskazywany jest również jako napój, który może poprawić jakość życia seksualnego. Wpływa m.in. na poziom libido oraz poprawę przepływu krwi, która może zaowocować lepszym ukrwieniem miejsc intymnych. W zielonych łodygach znajdziemy także magnez, który korzystnie wpływa na niwelowanie skutków stresu i koi nerwy.
Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi doskonały przepis na smaczny chlebek bananowy, a także prosty i skuteczny sposób na smaczną pomidorówkę.
Źródło zdjęcia: canva/gyro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie, zywienie.abczdrowie