Smakosze.pl Przepisy Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Kulinarne przygody/YouTube

Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad

20 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

Gotowany schab jest soczysty i przepyszny

Schab jest jednym z naszych ulubionych kawałków mięsa. Delikatna, dość chuda wieprzowina zazwyczaj przerabiana jest na kotlety. Jeśli jednak komuś znudziła się ta opcja albo zwyczajnie woli lżejsze potrawy, polecamy schab gotowany w sosie. Mało przy nim pracy, a smak zachwyca.

Możecie go przygotować na codzienny obiad, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Jednak tak przyrządzone mięso świetnie też sprawdzi się na świątecznym obiedzie. Jak apetycznie wygląda, możecie się przekonać spoglądając na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi ono, podobnie, jak przepis na schab, z kanału Kulinarne przygody na YouTube.

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

Przygotowanie soczystego schabu krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • papryka mielona słodka i ostra
  • majeranek
  • czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna czarnego pieprzu

Tak przygotowany schab będzie soczysty i mięciutki

Przyprawy wymieszaj z olejem i powstałą marynatą posmaruj opłukany i osuszony schab. Wstaw go na noc lub całą dobę do lodówki.

Następnego dnia w garnku rozpuść 2 łyżki smalcu i obsmaż na nim schab po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Po tym czasie mięso wyjmij z garnka.

W garnku na pozostałym oleju podsmaż posiekane cebule, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj, włóż schab. Przykryj i gotuj ok. godzinę. W  razie potrzeby wydłuż czas gotowania mięsa.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wieprzowinę. Polecamy przepis na bitki w sosie grzybowym oraz na miękki, pieczony schab .

canva/wideonet
Czy warto jeść pieczywo z głęboko mrożonego ciasta? Dietetyk rozwiał wątpliwości
Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy