Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Gotowany schab jest soczysty i przepyszny
Schab jest jednym z naszych ulubionych kawałków mięsa. Delikatna, dość chuda wieprzowina zazwyczaj przerabiana jest na kotlety. Jeśli jednak komuś znudziła się ta opcja albo zwyczajnie woli lżejsze potrawy, polecamy schab gotowany w sosie. Mało przy nim pracy, a smak zachwyca.
Możecie go przygotować na codzienny obiad, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Jednak tak przyrządzone mięso świetnie też sprawdzi się na świątecznym obiedzie. Jak apetycznie wygląda, możecie się przekonać spoglądając na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi ono, podobnie, jak przepis na schab, z kanału Kulinarne przygody na YouTube.
Przygotowanie soczystego schabu krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- papryka mielona słodka i ostra
- majeranek
- czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Tak przygotowany schab będzie soczysty i mięciutki
Przyprawy wymieszaj z olejem i powstałą marynatą posmaruj opłukany i osuszony schab. Wstaw go na noc lub całą dobę do lodówki.
Następnego dnia w garnku rozpuść 2 łyżki smalcu i obsmaż na nim schab po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Po tym czasie mięso wyjmij z garnka.
W garnku na pozostałym oleju podsmaż posiekane cebule, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pozostałe składniki.
Wymieszaj, włóż schab. Przykryj i gotuj ok. godzinę.
W razie potrzeby wydłuż czas gotowania mięsa.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wieprzowinę. Polecamy
przepis na bitki w sosie grzybowym
oraz na
miękki, pieczony schab
.