Smakosze.pl

Orchideli/YouTube

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek. 

Jak uchronić sernik przed pękaniem?

Sernik to uwielbiane ciasto, które jest dość łatwe do przygotowania. Oczywiście nie brakuje przy nim różnych trudności takich, jak opadanie ciasta, czy jego pękanie w czasie pieczenia. Jak się okazuje, tej drugiej wady łatwo można uniknąć. 

Prowadząca kanał Orchideli na YouTube, z którego pochodzi wyżej prezentowane zdjęcie sernika i poniższy przepis, zdradziła, jak rozwiązać ten problem. Chodzi o odpowiedni stopień ubicia piany. Ubijanie białek powinniśmy zakończyć w momencie, gdy zrobią się one gęste. Nie należy ich ubijać dalej, bo wówczas ciasto będzie narażone na pękanie w czasie pieczenia.  

mrożone pieczywo z makretów

Czy warto jeść pieczywo z głęboko mrożonego ciasta? Dietetyk rozwiał wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kremowy sernik, który nie pęka?

Składniki:
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 jajek 
  • cukier waniliowy
  • 1 kg mielonego sera na sernik
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie kremowego sernika krok po kroku

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. 

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj dalej, dodając kolejno po 1 żółtku. 

Masę miksuj dalej dodając do niej po łyżce ser. Na końcu masę serową zmiksuj dokładnie z budyniami w proszku. 

Białka jaj ubij na niezbyt sztywną pianę. Dzięki temu sernik nie popęka w trakcie pieczenia. Gdy piana będzie bardzo sztywna, wtedy wzrośnie prawdopodobieństwo pęknięcia wypieku. 

Pianę dodaj do masy serowej i wymieszaj łyżką. Gotową masę serową przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, pozostaw w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. 

Gotowy sernik polej polewą czekoladową. By ją przygotować, składniki polewy umieść w rondelku i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Polewą posmaruj wierzch sernika, zastudź. 

Źródło: kanał Orchideli/YouTube

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sernik Roberta Makłowicza , a także na sernik kokosowy siostry Anastazji

 

undefined
canva/iGLOY
żurek

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie

CZYTAJ DALEJ
jak uratować majonez

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >