Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.03.2023 18:04

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

domowy sernik
Orchideli/YouTube

Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek. 

Jak uchronić sernik przed pękaniem?

Sernik to uwielbiane ciasto, które jest dość łatwe do przygotowania. Oczywiście nie brakuje przy nim różnych trudności takich, jak opadanie ciasta, czy jego pękanie w czasie pieczenia. Jak się okazuje, tej drugiej wady łatwo można uniknąć. 

Prowadząca kanał Orchideli na YouTube, z którego pochodzi wyżej prezentowane zdjęcie sernika i poniższy przepis, zdradziła, jak rozwiązać ten problem. Chodzi o odpowiedni stopień ubicia piany. Ubijanie białek powinniśmy zakończyć w momencie, gdy zrobią się one gęste. Nie należy ich ubijać dalej, bo wówczas ciasto będzie narażone na pękanie w czasie pieczenia.  

Czy warto jeść pieczywo z głęboko mrożonego ciasta? Dietetyk rozwiał wątpliwości

Jak przygotować kremowy sernik, który nie pęka?

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 jajek 
  • cukier waniliowy
  • 1 kg mielonego sera na sernik
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g miękkiego masła

Przygotowanie kremowego sernika krok po kroku

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. 

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj dalej, dodając kolejno po 1 żółtku. 

Masę miksuj dalej dodając do niej po łyżce ser. Na końcu masę serową zmiksuj dokładnie z budyniami w proszku. 

Białka jaj ubij na niezbyt sztywną pianę. Dzięki temu sernik nie popęka w trakcie pieczenia. Gdy piana będzie bardzo sztywna, wtedy wzrośnie prawdopodobieństwo pęknięcia wypieku. 

Pianę dodaj do masy serowej i wymieszaj łyżką. Gotową masę serową przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, pozostaw w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. 

Gotowy sernik polej polewą czekoladową. By ją przygotować, składniki polewy umieść w rondelku i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Polewą posmaruj wierzch sernika, zastudź. 

Źródło: kanał Orchideli/YouTube

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sernik Roberta Makłowicza, a także na sernik kokosowy siostry Anastazji

 

canva/iGLOY
Tagi: Jajka Ser Ciasto