Smakosze.pl Przepisy Sernik bez pieczenia z arbuzowo-truskawkową nutą. Deser zwala z nóg każdego łasucha
canva/ tashka2000

Sernik bez pieczenia z arbuzowo-truskawkową nutą. Deser zwala z nóg każdego łasucha

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na lekki i pełen smaku deser na lato? Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i przygotuj sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników z arbuzowo-truskawkową nutą. Cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.

Sernik na zimno z musem arbuzowo- truskawkowym jest deserem idealnym do kawy w upalne dni, kiedy żar leje się z nieba. Słodki, kruchy spód, puszysta i lekka masa z serków waniliowych i mascarpone oraz orzeźwiający mus owocowy to połączenie, którego musisz spróbować.

Sernik bez pieczenia ma rewelacyjny smak, nie jest ani za słodki, ani za kwaśny. Herbatniki z pianką serową i musem z owoców doskonale się łączą i sprawiają, że deser znika błyskawicznie. Możesz przygotować również sernik na zimno na zwykłych biszkoptach, efekt końcowy pozostanie bez zmian.

Deser wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby masy dobrze stężały. Chwilę przed podaniem udekoruj sernik świeżymi truskawkami lub liśćmi mięty. Możesz również dodatkowo wyłożyć brzegi ciasta wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 250 g herbatników

  • pół kostki masła

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone

  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na masę owocową:

  • 3/4 szklanki zmiksowanego miąższu arbuza

  • szklanka zmiksowanych truskawek

  • 1-3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy