Smakosze.pl
Sernik biały z musem czekoladowym

pixabay.com

Sernik biały z musem czekoladowym, wyborny deser na podwieczorek

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Sernik z delikatnym musem czekoladowym to bardzo eleganckie i wykwintne ciasto. Nie jest też zbyt skomplikowany w przygotowaniu. Spełni deserowe zachcianki nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeżeli uwielbiacie serniki oraz czekoladę, to pokochacie t

Tajemnicą kremowej i lekkiej konsystencji sernika białego z musem czekoladowym jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z surowym ciastem wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą, które następnie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Dzięki temu unikniemy również opadania czy pękania sernika na wierzchu.

Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na spód

  • 160 g herbatników lub innych ciastek

  • 50 g masła

Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 140 g drobnego cukru do wypieków

  • 36 g skrobi ziemniaczanej

  • 4 jajka

Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%) lub groszków czekoladowych do wypieków

  • 3 jajka

  • 50 g drobnego cukru do wypieków

  • 50 g masła

  • 125 ml śmietanki 30%

  • szczypta soli

  • 2 łyżki wrzątku

  • Sernik biały z musem czekoladowym: przygotowanie

Herbatniki wrzucamy do blendera kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Możemy również w tym celu użyć woreczka strunowego i rozbijać herbatniki wałkiem. W niewielkim rondlu lub kuchence mikrofalowej roztapiamy masło i dodajemy od razu do herbatników.

Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę ciasteczkowo-maślaną. Ubijamy za pomocą przedmiotu z płaskim dnem, np. miarki kuchennej lub zakrętki od słoika. Możemy podpiec spód przez 10 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

W misce robota kuchennego umieszczamy twaróg, cukier, jajka i skrobię. Miksujemy na średnich obrotach aż składniki się połączą, ale nie dłużej. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód.

Przygotowujemy kąpiel wodną. Brzegi i spód blachy z masą sernikową owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Wlewamy do tego naczynia tyle wody, by sięgała do połowy jego pojemności. Sernik pieczemy w 170 °C przez 45 minut.

Po tym czasie wyłączamy grzałki, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozwalamy sernikowi trochę ostygnąć. Dzięki temu unikniemy pęknięcia ciasta przy gwałtownej zmianie temperatury. Lekko ciepły sernik biały wyciągamy w końcu na blat kuchenny i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę (groszki czekoladowe) roztapiamy w kąpieli wodnej na rondlu. Odstawiamy na bok.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.

W robocie kuchennym ubijamy żółtka i pozostały cukier, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty robota i stopniowo dodajemy gorącą wodę, która pomoże rozpuścić cukier. Następnie dodajemy do masy z żółtek roztopioną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę oraz pianę z białek. Aby nie stracić puszystości z obu tych składników, najlepiej używać szpatułki i delikatnie przekładać masę z dołu do góry, zamiast mieszać okrężnymi ruchami.

Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik biały z musem czekoladowym: porady

Do przygotowania spodu można użyć ulubionych ciastek, np. herbatników maślanych, ciastek pełnoziarnistych czy ciasteczek typu Oreo, które wzbogacą jeszcze czekoladowy smak. Możemy też całkowicie zrezygnować ze spodu i wtedy będzie to sernik typu wiedeńskiego.

Gotowy sernik można dodatkowo przyozdobić świeżymi owocami, polewą z białej i deserowej czekolady, albo musem owocowym, np. z malin.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezastąpiony zimą, babciny syrop z czosnku na odporność

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby uszka nie sklejały się po ugotowaniu?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa dyniowa z mlekiem

Czytaj więcej >