Sernik biały z musem czekoladowym, wyborny deser na podwieczorek
Tajemnicą kremowej i lekkiej konsystencji sernika białego z musem czekoladowym jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z surowym ciastem wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą, które następnie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Dzięki temu unikniemy również opadania czy pękania sernika na wierzchu.
Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na spód
160 g herbatników lub innych ciastek
50 g masła
Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na masę serową
1 kg twarogu sernikowego
140 g drobnego cukru do wypieków
36 g skrobi ziemniaczanej
4 jajka
Sernik biały z musem czekoladowym: składniki na mus czekoladowy
200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%) lub groszków czekoladowych do wypieków
3 jajka
50 g drobnego cukru do wypieków
50 g masła
125 ml śmietanki 30%
szczypta soli
2 łyżki wrzątku
Sernik biały z musem czekoladowym: przygotowanie
Herbatniki wrzucamy do blendera kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Możemy również w tym celu użyć woreczka strunowego i rozbijać herbatniki wałkiem. W niewielkim rondlu lub kuchence mikrofalowej roztapiamy masło i dodajemy od razu do herbatników.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę ciasteczkowo-maślaną. Ubijamy za pomocą przedmiotu z płaskim dnem, np. miarki kuchennej lub zakrętki od słoika. Możemy podpiec spód przez 10 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
W misce robota kuchennego umieszczamy twaróg, cukier, jajka i skrobię. Miksujemy na średnich obrotach aż składniki się połączą, ale nie dłużej. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód.
Przygotowujemy kąpiel wodną. Brzegi i spód blachy z masą sernikową owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Wlewamy do tego naczynia tyle wody, by sięgała do połowy jego pojemności. Sernik pieczemy w 170 °C przez 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy grzałki, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozwalamy sernikowi trochę ostygnąć. Dzięki temu unikniemy pęknięcia ciasta przy gwałtownej zmianie temperatury. Lekko ciepły sernik biały wyciągamy w końcu na blat kuchenny i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę (groszki czekoladowe) roztapiamy w kąpieli wodnej na rondlu. Odstawiamy na bok.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.
W robocie kuchennym ubijamy żółtka i pozostały cukier, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty robota i stopniowo dodajemy gorącą wodę, która pomoże rozpuścić cukier. Następnie dodajemy do masy z żółtek roztopioną czekoladę i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę oraz pianę z białek. Aby nie stracić puszystości z obu tych składników, najlepiej używać szpatułki i delikatnie przekładać masę z dołu do góry, zamiast mieszać okrężnymi ruchami.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik biały z musem czekoladowym: porady
Do przygotowania spodu można użyć ulubionych ciastek, np. herbatników maślanych, ciastek pełnoziarnistych czy ciasteczek typu Oreo, które wzbogacą jeszcze czekoladowy smak. Możemy też całkowicie zrezygnować ze spodu i wtedy będzie to sernik typu wiedeńskiego.
Gotowy sernik można dodatkowo przyozdobić świeżymi owocami, polewą z białej i deserowej czekolady, albo musem owocowym, np. z malin.