Smakosze.pl
Grzyby

canva/Alice Vacca

Skażone grzyby w Niemczech

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Grzyby leśne rosnące na terenie Niemiec nadal są skażone radioaktywnie. W minionym tygodniu Niemiecki Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności podał do wiadomości, że grzyby „pamiętają” katastrofę reaktora jądrowego w Czarnobylu.

Eksperci w komunikacie podkreślili, że dla niedoświadczonych grzybiarzy niebezpieczna może być zarówno zawartość promieniotwórczych pierwiastków, jak i pomyłka w ocenie czy dany grzyb jest jadalny.

Grzyby leśne w Niemczech „pamiętają" o Czarnobylu

Jak podano do wiadomości publicznej, aż 70 z 74 zbadanych próbek dzikich grzybów było skażonych radioaktywnie. Stężenie radiocezu zaobserwowane w skarbach lasu badanych w latach 2015-2021 było wyższe w porównaniu do produktów rolnych.

Choć w żadnej z próbek zawartość cezu-137 nie przekraczała normy, eksperci podkreślili, że należy zachować ostrożność. Nałożone ograniczenia dotyczą bowiem jedynie produktów wprowadzonych do obrotu.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Badania nie obejmowały zatem grzybów zbieranych w celach konsumpcyjnych. Dlatego też według specjalistów trzeba być pewnym pochodzenia grzybu, nim się go zje i zrezygnować z grzybobrania, jeśli ma się jakiekolwiek wątpliwości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Warto podkreślić, że przewidywania ekspertów dotyczące stężenia radioaktywnych pierwiastków nie są optymistyczne — będzie ono spadać bardzo powoli z biegiem lat. Należy więc liczyć się z ryzykiem zatrucia jeszcze przez długi czas, zwłaszcza w przypadku grzybów pochodzących z południowych Niemiec.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przydatnych informacji o grzybach. W tym artykule podpowiadamy jak przechowywać zebrane okazy. Tu natomiast przybliżamy metody ich suszenia.

Grzyby leśne

Grzyby leśne

Źródło zdjęcia: canva/thomaszsebok

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: next.gazeta

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Gdzie w Polsce rosną trufle?

Czytaj więcej >
Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >
Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >