Smakosze.pl Przepisy Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta
canva/Natalikaevsti

Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

18 września 2022

Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta.

Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?

Przepis na doskonałe śledzie po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg śledzi ala matias

  • 3 średnie czerwone cebule

  • 2 większe marchewki

  • 200 ml wody

  • 200 g cukru

  • 6 liści laurowych

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

Jak zrobić pyszne śledzie po szwedzku?

Rybę wyjmujemy z solanki i moczymy w zimnej wodzie. Dokładną instrukcję zdradzamy w tym artykule . Odsolone śledzie osączamy i kroimy na kawałki. Cebulę oraz marchew obieramy. Warzywa kroimy w plasterki i przenosimy do większego rondla. Dodajemy przyprawy w kawałku, ocet oraz cukier. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Gdy marynata ostygnie, łączymy ją ze śledziami i przenosimy do słoików. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Śledzie po szwedzku można przechowywać nawet do 4 tygodni po przyrządzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rybne rarytasy. Wypróbujcie znakomitą sałatkę ze śledziem i burakiem . Być może też spodoba wam się pyszna odsłona tej ryby w marynacie z dodatkiem curry .

Śledzie po szwedzku są znakomite
canva/schmetfad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obżarciuch

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy