Smakosze.pl Przepisy Śliwki pod kruszonką w sezonie robię co kilka dni. 10 minut roboty, a smakują jak z najlepszej restauracji
YouTube/@ZrobtoSmacznie

Śliwki pod kruszonką w sezonie robię co kilka dni. 10 minut roboty, a smakują jak z najlepszej restauracji

6 sierpnia 2023

Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji.

Zaczyna się sezon na śliwki

Sezon na śliwki właśnie rusza i trwa nawet do końca października. To oznacza nie lada gratkę dla wszystkich smakoszy. Śliwki można jeść bezpośrednio lub przygotowywać z nich przetwory. Powidła są prawdziwym rarytasem. Jednak warto zrobić też śliwki pod kruszonką.

Ten pyszny deser na ciepło jest niezwykle szybki w przygotowaniu. Polubi go cała rodzina. Gdy rusza sezon na te owoce, często robię śliwki pod kruszonką. Najlepiej sprawdzają się tu owoce o mniej soczystym miąższu, bo po upieczeniu zachowują kształt. Kilka minut pracy, a efekt zdumiewa. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Latem moja babcia robi przepyszną zupę na pomidorach z ogródka. Nigdy nie pomija 1 czynności

Jak przygotować śliwki pod kruszonką?

Składniki:

  • 700 g mięsistych śliwek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Do miski wkładam masło, wsypuję mąkę i cukier. Rozcieram w dłoniach i robię kruszonkę. Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam wypestkowane połówki śliwek. Śliwki smażę 3 minuty, często je mieszając.

Następnie do śliwek dodaję miód i mieszam. Całość smażę jeszcze około 3 minuty. Usmażone śliwki przekładam do naczynia do zapiekania. Posypuję je przygotowaną kruszonką. Nastawiam piekarnik na 170 stopni C i zapiekam śliwki 20 minut.

Śliwki pod kruszonką, czyli niebo w gębie

Śliwki pod kruszonką są bardzo smacznym i efektownym deserem na ciepło. Dzięki dodaniu płynnego miodu i cynamonu zyskują oryginalny, korzenny smak . Ten deser przygotowujemy szybko i równie szybko znika z talerzy. Jest lekkostrawny i smakuje wszystkim łasuchom.

Zamiast śliwek do przygotowania tego deseru można użyć innych owoców sezonowych. Sprawdzą się też nektarynki, brzoskwinie, czereśnie czy morele. Deser można podać z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych. Będzie smakował całej rodzinie. Pisaliśmy o pysznym cieście z malinami. Podawaliśmy przepis na ciasto bez pieczenia.

śliwki
Canva/seven75

Źródło: YouTube/ @ZrobtoSmacznie

Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy
Na wakacjach spróbowałam gołąbków kresowych. Smak doskonały, a przepis bardzo prosty
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy