Smakosze.pl Przepisy Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru
canva/fotosuper

Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru

11 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka z marchewki jest klasykiem naszego dzieciństwa i stołówkowego jedzenia. Słodkawa, chrupiąca, soczysta lub mniej i pełna witamin. Dziś podamy wam przepis na słodką i lekką surówkę z marchewki. Nie ma w niej grama cukru, a i tak jest smaczna. Poznajcie jej tajemnicę.

Surówka z marchewki ma wiele zalet. Można ją szybko i łatwo przygotować, pasuje do wielu potraw i jest bardzo wartościowa. A do tego, by ją przygotować, nie trzeba specjalnie biec do sklepu, bo marchewkę zwykle mamy pod ręką. Niewątpliwie jest też jedną z najtańszych surówek. Także same plusy.

Smak surówki z marchewki zależy przede wszystkim od jakości samej marchewki. Jeśli jest słodka i soczysta nie wymaga wielu dodatków. Zwykle, by zwiększyć właśnie jej słodkość i soczystość, łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem też dosładza. My też mamy swoje sposoby, by ta surówka była po prostu pyszna.

Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • pół cytryny

  • 1-2 łyżeczki ksylitolu

  • 1-2 łyżeczki oleju

Przygotowanie surówki z marchewki

Marchewki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj również na tarce o drobnych oczkach.

Marchewkę wymieszaj z jabłkiem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.

Surówkę dopraw do smaku ksylitolem (ewentualnie cukrem lub miodem). Dodaj olej, wymieszaj, od razu podawaj.

Wskazówki:

  • Jeśli użyjesz do tej surówki soczyste, słodkie jabłko, jej dosładzanie może się okazać zbędne.

  • Jeśli marchewka jest mało soczysta, a surówka wygląda na suchą mimo dodatku jabłka, skrop ją wodą lub wodą wymieszaną z cukrem.

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych propozycji na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty , a także jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji .

przygotowanie surówki
przygotowanie surówki

Źródło zdjęcia: canva/Valeriy_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaczne-zdrowe.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy