Smakosze.pl Przepisy Smażenie tego warzywa to przeżytek. Oto przepis, który zachwyca każdego
Fot. Canva/ Frische Rezepte

Smażenie tego warzywa to przeżytek. Oto przepis, który zachwyca każdego

19 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cukinia bez smażenia? To doskonałe warzywo można przygotować o wiele lepszą metodą. Dowiedz się, jak to zrobić, poznając przepis z artykułu. Przygotujesz z niego doskonałą przekąskę, która trafi w gusta każdego.

Cukinia nie tylko na zupę

Sezon na cukinię wciąż trwa dlatego, zamiast po raz kolejny przygotowywać z niej zupę, poznaj ten przepis . Z nim przygotujesz roladę, która podana w formie przekąski sprawdzi się na niejedną okazję. Cukinia pieczona w piekarniku w formie placka, który otuli farsz, jest prawdziwą gratką.

Dowiedz się, jak przyrządzić ją w łatwy sposób, a następnie zrób ją sama nawet dzisiaj. Smak jest tego wart, a cukinia jeszcze nigdy nie smakowała aż tak dobrze.

placek z cukinii.jpg
Fot. Canva/ Frische Rezepte
Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa

Cukinia z dodatkami

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia, dlatego zwróć szczególną uwagę na to, aby była świeża i dojrzała. Oprócz niej potrzebne są także inne produkty, z których przygotujesz farsz rolady. Jest ich kilka, ale na szczęście nie kosztują wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego składnika, bo każdy z nich odpowiada za doskonały smak dania. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Frische Rezepte , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 6 jajek
  • 250 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Rolada z cukinii - przepis

Cukinie dokładnie umyj. Jedną z nich zetrzyj na małych oczkach tarki, a drugą pokrój w cienkie krążki. Do dużej miski wbij jajka, wsyp pieprz i sól. Następnie ubij je za pomocą miksera. Do miski dodaj startą cukinię, a następnie wymieszaj składniki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na niego masę z jajek i cukinii. Równomiernie ją rozprowadź, a na wierzchu ułóż cienkie plastry cukinii. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Całość obsyp solą. P iekarnik rozgrzej do 180 stopni, umieść w nim blachę, a następnie piecz placek przez 20 minut.

W czasie pieczenia przygotuj farsz. Do miski przełóż ricottę oraz dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyty koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj składniki, tworząc na jednolity farsz.

Wypieczony placek wyciągnij z blachy, obróć go plastrami cukinii do spodu. Jego powierzchnię równomiernie posmaruj farszem. Następnie całość zwiń od strony dużego boku. Rolkę zawiń w papier do pieczenia i umieść na godzinę w lodówce . Po tym czasie krój roladę na kawałki o grubości około 2 centymetrów i podawaj jako przekąskę.

Sprawdź także, jak pozbyć się z domu gryzoni oraz zobacz, co dodawać do kawy .

roladki.jpg
Fot. Canva/ Frische Rezepte
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy