Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu
pixabay.com

Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu

Dziś przepis na smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu, czyli smaczną i pożywną bombę witaminową. To danie azjatyckie, do którego najlepiej użyć szerokiego makaronu ryżowego, jednak możecie eksperymentować i zastąpić go na przykład makaronem z tapioki, makaronem soba, udon lub makaronem celofanowym. Głównymi dodatkami są: marchew, imbir i tofu, które zawierają ogrom witamin i mikroelementów. Całość zalana jest aromatycznym sosem sojowym, doprawiona czosnkiem, olejem sezamowym i sokiem z cytryny lub limonki

Marchewka - źródło beta-karotenu


Już w dzieciństwie słyszeliśmy, że warto jeść marchewkę.. Ale czy wiemy dlaczego? Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, czyli roślinnej prowitaminy A, niezbędną między innymi do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Beta-karoten ma również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny oraz pomaga zapewnić ochronę przed rozwojem zaćmy starczej – głównej przyczyny ślepoty u osób starszych. Dietetycy zachęcają, aby marchew stała się stałym elementem naszej diety, przede wszystkim jako źródło witamin.

Marchewka - dla zdrowia i urody.

Marchew zawiera również kwas foliowy i witaminy z grupy B wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz pozytywnie wpływają na trawienie. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Poza zbawiennym wpływem na nasze zdrowie, jest niskokaloryczna, przez co jest idealnym pożywieniem dla osób na diecie. W 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Marchew wpływa też korzystnie na naszą urodę. Ze względu na wysoką zawartość mikro- i makroelementów zapobiega przedwczesnemu starzenie się organizmu, a także dobrze poprawia stan paznokci, włosów oraz skóry.

Jaką marchew wybrać?

Marchew to warzywo, po które Polacy sięgają dość często. Jest łatwo dostępna i stosunkowo niedroga, zdrowa i niskokaloryczna. Oczywiście, najlepsza będzie surowa marchew, ale jej spożywanie w postaci smażonej czy pieczonej też wyjdzie nam na dobre.Przy wyborze marchewki pamiętajmy - im głębsza pomarańczowa barwa, tym więcej jest w marchwi beta-karotenu. Oczywiście najlepsze marchewki to te z certyfikatem BIO lub kupowane bezpośrednio od lokalnych rolników.

Imbir - najlepszy na przeziębienie

Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej (napary, olejki, syropy, preparaty). Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Na bazie imbiru tworzy się również środki zapobiegające chorobie lokomocyjnej. Pomaga zwalczyć również objawy przeziębienia i grypy czy bolesnego miesiączkowania – w tym celu stosuje się plastry korzenia imbiru. Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności.


Tofu - azjatycki twarożek

Według legendy tofu zostało wynalezione w Chinach w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana. Od dawna doceniane jest Chinach Japonii, a także w innych krajach Dalekiego Wschodu. Tofu to sprasowany twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. Mleko sojowe poddawane jest specjalnemu procesowi, zwanego koagulacją, z użyciem soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu. Powstają wtedy serwatka i pływająca w niej biała masa. To właśnie tę masę odsącza się i naciska, by powstały z niej „bloki” tofu. Ser tofu stanowi dobrą alternatywę dla mięsa dla wegetarian i wegan. Naturalne tofu, bez dodatków, praktycznie nie ma smaku, dzięki czemu możemy je doprawić jak tylko chcemy. Soja wykazuje działanie przeciwutleniające, gdyż zawiera dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Ma właściwości przeciwnowotworowe, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gruczołu sutkowego u kobiet. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia osteoporozy i jest polecane diabetykom.

Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu - przepis

SKŁADNIKI
100 g szerokiego makaronu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 marchewka
100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
limonka lub cytryna

PRZYGOTOWANIE


W garnku zagotuj wodę. Na 100 gramów produktu użyj 1 - 1,5 litra wody. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron umieść w durszlaku i odcedź z niego wodę, a następnie przełóż go do miski lub z powrotem do garnka.

Zetrzyj drobno czosnek, a następnie obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni na łyżce oleju smaż imbir, czosnek, obraną i marchewkę. Cały czas mieszaj.

Po pięciu minutach dodaj tofu i smaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

Następnie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj około 2 minuty.

Na koniec dodaj sos sojowy i szczyptę cukru. Wymieszaj i smaż przez minutę.

Przed podaniem skrop olejem sezamowym i sokiem z cytryny lub limonki. Wyłóż na głębokie talerze i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Następny artykuł