Smakosze.pl Przepisy Sodowe placuszki według babcinego przepisu
canva/Purple Goose

Sodowe placuszki według babcinego przepisu

1 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.

Sodowe placuszki według babcinego przepisu

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • ok. 1,5 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru

  • olej do smażenia

Przygotowanie placuszków

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i cukier, wymieszaj. Wlewaj zsiadłe mleko i całość najpierw mieszaj dłonią, a potem zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj nieduże placuszki. Na patelni rozgrzej olej, kładź placuszki i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Placuszki najsmaczniejsze są zjedzone od razu po przygotowaniu, np. z cukrem pudrem czy konfiturą. Można je też jeść na zimno.

Jeśli szukasz przepisu na inne placuszki, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na maślankowe racuchy Michela Morana , a także na serowe racuchy od siostry Anieli .

placki
placki

Źródło zdjęcia: canva/flintjackson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: altao

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy