Sposób na przedłużenie świeżości ogórków
Ogórki już niedługo powinny znaleźć się w diecie każdego z nas - w czasie letnich upałów, warzywo złożone w 97 procentach z wody, jest prawdziwym zbawieniem. Dodatkowym atutem jest obecność minerałów, które ułatwiają nawodnienie i uzupełniają elektrolity.
Niestety, każdy sezon na warzywa kiedyś się kończy. Wtedy można posiłkować się kiszonkami lub produktami zakonserwowanymi w occie, jednak wiele osób preferuje świeże ogórki. W takim wypadku często jedynym wyjściem jest kupowanie ogórków szklarniowych.
Jak wydłużyć świeżość ogórków?
Niestety, z uwagi na bardzo dużą zawartość wody, struktura ogórka szybko ulega degradacji i staje się miękka. Oczywiście taki produkt można bezpiecznie zjeść póki nie pojawia się na nim pleśń, lecz konsumpcja nie jest przyjemna. Dlatego warto znać prosty sposób, aby zachować je w świeżości na długo.
Będziesz potrzebować jedynie dwóch przedmiotów - ręcznika kuchennego z papieru oraz folii spożywczej bądź aluminiowej. Przed schowaniem warzyw, nie myj ich w wodzie - może ona przyspieszyć psucie, poprzez dostarczenie dużej ilości wilgoci patogenom.
Ogórek na początku zawiń szczelnie w ręcznik kuchenny tak, aby żaden fragment warzywa nie był wystawiony na widok. Następnie owiń dużą ilością folii. Teraz wystarczy jedynie włożyć tak przygotowane warzywo do lodówki lub inne bardzo chłodne i ciemne miejsce.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce.
Źródło: Balefire9, Getty Images Pro
Wartości odżywcze ogórków
Przede wszystkim są doskonałym źródłem wody. Przygotowywane na ich bazie koktajle doskonale gaszą pragnienie i nawadniają, dlatego zaleca się picie wody ogórkowej szczególnie sportowcom, którzy w krótkim czasie tracą na skutek wysiłku duże ilości płynów.
Dodatkowym atutem jest bez wątpienia niska kaloryczność - w 100 gramach znajduje się jedynie 12 kcal. Jeśli jesteś więc na diecie, bądź nie chcesz spożywać żadnych ciężkich, wysokoenergetycznych produktów, sięgnij po ogórka. Błonnik dodatkowo wspomoże trawienie i zapewni uczucie sytości na długie godziny.
Te podłużne warzywa pełne są także kukurbitacyny, czyli silnego przeciwutleniacza niwelującego działanie wolnych rodników. Zapobiegają tym samym starzeniu się skóry i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl