Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie
Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy na Youtubie, pokazał swój sposób na staropolski rosół. Nazywa go nocnym, ale ciekawe w sposobie przygotowania jest coś więcej niż tylko to, że gotuje się go całą noc.
Nocny rosół Strzelczyka
Najciekawsze jest, że ten przepis na klarowny rosół o głębokim, bursztynowym kolorze , jest nie tylko nie bardziej trudny, ale łatwiejszy od typowych sposobów, na które gotujemy ulubioną zupę Polaków. Strzelczyk przygotowuje do niej domowy makaron, a i tak jego czynności wyglądają tak, jakby nie było przy nich większego wysiłku.
Sekretem prostoty jest sposób gotowania. Tomasz Strzelczyk po prostu układa składniki swojego rosołu w garnku, zalewa zimną wodą i wstawia do piekarnika . Gotowana przez kilkanaście godzin zupa (można ją nazwać pieczonym rosołem) klaruje się właściwie sama.
Pieczony rosół
Rosół Strzelczyka to danie drobiowo-wołowo-kacze. Można jednak w przepisie podmieniać produkty mięsne, i zawsze wyjdzie doskonale. Jeszcze głębszy kolor i smak może zawdzięczać większej ilości kaczki niż w przepisie , który podaje kucharz.
Składniki
- 1 kurczak
- kawałek kaczki
- kawałek wołowiny
- kilka kurzych łapek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 białe części małych porów
- 2 opalane cebule
- 3 liżcie laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 1 pęczek lubczyku
- 2 łyżki soli
Składniki na makaron
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 50 g masła
- ½ łyżeczki soli
Rosół gotowany w piekarniku
Mięso myjemy i układamy w garnku . Warzywa korzeniowe obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do mięsa. Ciasno układamy pora, dodajemy przyprawy i pęczek lubczyku. Wszystkie składniki zalewamy czterema litrami wody.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni . Rosół powinien spędzić w piekarniku ok. 15 godzin .
Aby przygotować makaron rosołowy, na stolnicę przesiewamy mąkę z łyżeczką soli. Wybijamy do zagłębienia w niej trzy jajka. Wyrabiamy, aż zaczną się łączyć i dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy i odkładamy pod ściereczką na 15 minut .
Gotowe ciasto na makaron dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Te dokładnie posypujemy mąką, zwijamy w rulonik i cienko kroimy. Makaron następnie rozluźniamy palcami i przed ugotowaniem przekładamy na deskę lub tackę, otrząsając z nadmiaru mąki. Gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie i przelewamy zimną przed nałożeniem na talerze.
Wypróbuj też przepisy na najlepszy dojrzewający piernik i pulpety w sosie .
Źródło: YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA