Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie

26 października 2024

Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy na Youtubie, pokazał swój sposób na staropolski rosół. Nazywa go nocnym, ale ciekawe w sposobie przygotowania jest coś więcej niż tylko to, że gotuje się go całą noc.

Nocny rosół Strzelczyka

Najciekawsze jest, że ten przepis na klarowny rosół o głębokim, bursztynowym kolorze , jest nie tylko nie bardziej trudny, ale łatwiejszy od typowych sposobów, na które gotujemy ulubioną zupę Polaków. Strzelczyk przygotowuje do niej domowy makaron, a i tak jego czynności wyglądają tak, jakby nie było przy nich większego wysiłku.

Sekretem prostoty jest sposób gotowania. Tomasz Strzelczyk po prostu układa składniki swojego rosołu w garnku, zalewa zimną wodą i wstawia do piekarnika . Gotowana przez kilkanaście godzin zupa (można ją nazwać pieczonym rosołem) klaruje się właściwie sama.

domowa krajanka na rosół
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wskazał najgorszy produkt z Biedronki. Więcej mięsa jest w karmie dla psa

Pieczony rosół

Rosół Strzelczyka to danie drobiowo-wołowo-kacze. Można jednak w przepisie podmieniać produkty mięsne, i zawsze wyjdzie doskonale. Jeszcze głębszy kolor i smak może zawdzięczać większej ilości kaczki niż w przepisie , który podaje kucharz.

Składniki

  • 1 kurczak
  • kawałek kaczki
  • kawałek wołowiny
  • kilka kurzych łapek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe części małych porów
  • 2 opalane cebule
  • 3 liżcie laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 łyżki soli

Składniki na makaron

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki soli

Rosół gotowany w piekarniku

Mięso myjemy i układamy w garnku . Warzywa korzeniowe obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do mięsa. Ciasno układamy pora, dodajemy przyprawy i pęczek lubczyku. Wszystkie składniki zalewamy czterema litrami wody.

Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni . Rosół powinien spędzić w piekarniku ok. 15 godzin .

Aby przygotować makaron rosołowy, na stolnicę przesiewamy mąkę z łyżeczką soli. Wybijamy do zagłębienia w niej trzy jajka. Wyrabiamy, aż zaczną się łączyć i dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy i odkładamy pod ściereczką na 15 minut .

Gotowe ciasto na makaron dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Te dokładnie posypujemy mąką, zwijamy w rulonik i cienko kroimy. Makaron następnie rozluźniamy palcami i przed ugotowaniem przekładamy na deskę lub tackę, otrząsając z nadmiaru mąki. Gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie i przelewamy zimną przed nałożeniem na talerze.

Wypróbuj też przepisy na najlepszy dojrzewający piernik i pulpety w sosie .

rosół Strzelczyka na talerzu
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA

Najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Ciasto należy przygotować dużo wcześniej
Wsyp odrobinę do wody i pij po przebudzeniu. Działa cuda na układ pokarmowy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy