Strzelczyk wziął białą kiełbasę, pokroił i wrzucił na patelnię. Nie ma lepszego dania na Wielkanoc
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Kucharz Tomasz Strzelczyk podaje ją w pyszny i ciekawy sposób. Pokrojona kiełbasa trafia na patelnię, a dołącza do niej apetyczny sos. Takie danie przygotuj na Wielkanoc, a zachwycisz gości.
Biała kiełbasa inna niż zazwyczaj
Już wkrótce będziemy się zajadać białą kiełbasą . Zwykle parzy się ją lub piecze. Podana z chrzanem nie ma sobie równych. Jednak lubiany kucharz Tomasz Strzelczyk znalazł na nią zupełnie inny sposób. Najpierw kroi ją, a potem wrzuca na patelnię. Jednak to nie wszystko.
Tomasz Strzelczyk przyrządza też aromatyczny sos pieczarkowy ze świeżym tymiankiem, w którym podaje białą kiełbasę. Wychodzi danie, że palce lizać. Zrób białą kiełbasę na Wielkanoc z przepisu cenionego kucharza. Recepturę znajdziesz na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić białą kiełbasę z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 700 g białej kiełbasy
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 150 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 30%
- świeży tymianek
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ziemniaków. Pokrój białą kiełbasę w niezbyt duże kawałki. Włóż ją na rozgrzaną patelnię i smaż. Pokrój pieczarki w plasterki, przełóż je na patelnię i dodaj świeży tymianek. Dorzuć posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj.
Wetrzyj na patelnię ząbek czosnku i smaż jeszcze krótką chwilę. Czosnek nie może się spalić. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki . Dodaj trochę masła, gdy się roztopi wsyp łyżkę mąki pszennej, by zagęściła sos. Dolej trochę bulionu i śmietankę. Ważne, żeby płyny dodawać stopniowo. Teraz na patelnię wrzuć kiełbasę.
Biała kiełbasa najlepsza na Wielkanoc
Gdy sos będzie za gęsty, to możesz wlać bulion lub śmietankę. Doprowadź do wrzenia i duś około 10 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Białą kiełbasę w sosie pieczarkowym podawaj z ziemniakami. Danie jest niezwykle apetyczne i ma wyrazisty smak.
Biała kiełbasa wyróżnia się soczystością, a smaku dodaje jej wyjątkowy sos. Takie połączenie jest po prostu idealne na Wielkanoc. Danie zrobisz w prosty sposób i na pewno szybko zniknie z talerzy, bo jest znakomite. Pisaliśmy o fasolce po bretońsku, którą zrobisz bez namaczania i to w 15 minut. Radziliśmy, jak przygotować tani obiad z kurczaka z dodatkiem jabłek.