Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo

19 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk przygotował niezwykle smaczne roladki z indyka. Koniecznie  poznaj ten wyjątkowo łatwy przepis i przygotuj wyborny obiad dla całej rodziny. Danie stworzone przez znanego kucharza nie ma sobie równych, a ty będziesz przygotowywać je bardzo często.

Tomasz Strzelczyk z nowym pomysłem na obiad

Tomasz Strzelczyk jest kucharzem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Uczestnik czwartej edycji Masterchef'a zdobył serca domowych kucharzy autorskimi przepisami, którymi dzieli się na kanale na YouTubie oraz w książkach kucharskich. W swoim najnowszym filmie kucharz przedstawił sposób na roladki z indyka.

Danie podane na obiad zachwyci każdego i zasmakuje domownikom na tyle, że poproszą cię o dokładkę. O tym, co będzie ci potrzebne do przygotowania roladek i jak je zrobić, dowiesz się z dalszej części tekstu.

farsz do roladek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak

Indyk na obiad z kilku składników

Przygotowany indyk na obiad oprócz smaku i prostego przygotowania ma także tę zaletę, że zrobisz go z dosłownie kilku składników. Dzięki temu na obiad nie wydasz wiele. Najważniejsze jest przede wszystkim mięso oraz produkty na farsz. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz, sprawdzając listę poniżej. Pamiętaj, żeby żadnego z nich nie pomijać, a danie będzie rewelacyjne.

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis Strzelczyka roladki z indyka

Przygotowanie roladek rozpocznij od zrobienia farszu. W tym celu do miski włóż serek śmietankowy oraz włóż drobno posiekane suszone pomidory. Dodaj starty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw solą, pieprzem, wsyp starty ser, a następnie połącz w jednolity farsz.

Filet z indyka pokrój wzdłuż na cienkie kawałki. Następnie rozbij, ale staraj się, aby kotlet nie był zbyt cienki. Na jego powierzchni rozsmaruj farsz, a następnie zawiń w roladkę.

Blachę wysmaruj olejem i ułóż na niej roladki. Wierzch roladek posmaruj majonezem. Blachę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Roladki z indyka piecz przez 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozsyp ser i piecz, do momentu jego roztopienia. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.

roladki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zrób z nich dżem, póki jest sezon. Pyszny dodatek do chleba i naleśników
Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy