Bułgarska surówka z kapusty i papryki
Surówka wcale nie musi być nudna. Namawiamy Was do eksperymentów i niebanalnych połączeń warzyw, owoców i przypraw. Dzisiaj polecamy pyszną i niesamowicie zdrową surówkę bułgarską.
Przepis na surówkę bułgarską
Składniki:
-
1 mała główka kapusty
-
1 nieduża papryka czerwona
-
1 nieduża papryka żółta
-
3 marchewki
-
1 cebula
-
sól
-
cukier
Sos winegret
-
oliwa
-
ocet winny
-
sól i pieprz do smaku
-
ulubione zioła np. bazylia, tymianek itd.
Sposób wykonania:
Drobno poszatkuj białą kapustę, a następnie posyp ją solą oraz cukrem, wymieszaj i odstaw ją na chwilę, aby nieco zmiękła. W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki, a obie papryki w paski.
Dodaj do kapusty pokrojoną cebulę i papryki, a następnie całość wymieszaj. Przygotuj sos winegret. Połącz ze sobą oliwę, ocet winny, zioła i przyprawy. Polej nim surówkę i ponownie wymieszaj.
Surówka doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich (np. kotletów z kalafiora, o których pisaliśmy w tym artykule) . Warto ją jeść, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą witamin. Jakie są jej zalety?
Prozdrowotne zalety papryki i kapusty
Nie zawsze doceniamy zalety papryki. Okazuje się, że to warzywo jest prawdziwą skarbnicą witaminy C , która wzmacnia naszą odporność i pozwala zapomnieć o męczących infekcjach. Dodatkowo regularne spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia .
Nie mniej zdrowa niż papryka jest biała kapusta. Warzywo zawiera sporą dawkę witaminy C oraz błonnik, potas, żelazo i kwas foliowy . Kapusta poprawia także funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyszcza organizm z toksyn.
Nie mamy żadnych wątpliwości, że ten zdrowy miks pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Dajcie znać, co sądzicie o takim połączeniu smaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel/ zywienie.abczdrowie/kuchnia.wp