Szare kluski zrobisz w parę chwil
Smakowite ziemniaki wiele razy przyprawiały nas o prawdziwy zachwyt. Na bazie bulw możemy przyrządzić rozmaite frykasy. Jednym z nich są szare kluski, które wywołują mieszane uczucia u smakoszy. Przepis na swojskie danie jest banalnie prosty.
Ziemniaki w klasycznej odsłonie
Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przekształcenie ich w wyśmienity deser. Dziś pod lupę weźmiemy kultowe szare kluski.
Ziemniaki są jednym z podstawowych składników szarych klusek. Danie to jest dla części smakoszy jednym z najznakomitszych specjałów. Jednak niektórzy nie patrzą na nie z entuzjazmem. Warto dać tej potrawie szansę.
Szare kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Oczywiście główną rolę grają w nich ziemniaki. Nie może się obejść bez kilku innych niezbędnych składników. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, jeśli chcemy przyrządzić szare kluski?
Szare kluski:
1 kg obranych mączystych ziemniaków
250 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól
pieprz
Okrasa:
200 g kurek
200 g wędzonego boczku
2 cebule
(Canva.com / Darius Dzinnik / 500px)
Ziemniaki w tym wydaniu zaskoczą domowników
Na początku obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Masę przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Najlepiej umieścić je nad garnkiem. Po odstawieniu na 15 minut, nadmiar wody powinien się odseparować. Warto wiedzieć, jakie zalety ma sok z ziemniaka.
Wodę odlewamy, a skrobię na dnie mieszamy ze startymi ziemniakami. Masę wzbogacamy o jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Po połączeniu składników powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto. Wzbogacamy je o sól i pieprz.
W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto nabieramy na łyżkę i wykładamy na wrzątek. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Szare kluski gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ziemniaki w takiej odsłonie najlepiej serwować z okrasą. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podgrzewamy na patelni. Kiedy tłuszcz już się wytopi, wówczas dodajemy posiekaną cebulę. Na osobnej patelni podsmażamy oczyszczone i pokrojone kurki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Ich dodatek sprawi, że szare kluski zasmakują nawet osobom, które za nimi nie przepadają.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotuję bo lubię