Ogórki konserwowe po pięćdziesiątce
Canva.com / Fudio

Ogórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soli

Bez wątpienia ogórki konserwowe można uznać za wyjątkowy przysmak. Nietrudno napotkać smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Okazuje się, że niepozorne ogórki konserwowe mogą zaszkodzić osobom po pięćdziesiątce. Wszystko przez sporą zawartość soli.

Ogórki konserwowe goszczą w jadłospisie wielu osób. Charakteryzują się one wyjątkowym smakiem, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Mało kto spodziewałby się, że tak popularny produkt może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Osoby po pięćdziesiątce powinny uważać na ogórki konserwowe

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ogórki kiszone w łagodnej odsłonie. Tego typu smakołyki bardzo często goszczą na stołach smakoszy. Niektórzy traktują je w kategorii przekąski, a inni wykorzystują ogórki konserwowe jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych.

Dla znacznej części wielbicieli kulinariów wieść o tym, że ogórki konserwowe mogą być szkodliwe, jest sporym zaskoczeniem. Oczywiście nie wszyscy muszą na nie uważać. Ostrożność w ich konsumowaniu dotyczy głównie osób, które przekroczyły pięćdziesiąty rok życia.

Zgodnie z doniesieniami portalu O2, ogórki kiszone nie są wskazane dla osób po pięćdziesiątce z uwagi na zawartość soli. Zwiększa ona ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Dużo łatwiej się go nabawić właśnie po pięćdziesiątym roku życia.

Gis wycofuje partię mięsa drobiowegoGis wycofuje partię mięsa drobiowegoCzytaj dalej

Nie tylko ogórki konserwowe powinny wzbudzać wątpliwości w pewnym wieku. Warto uważać również na inne warzywa w takiej formie. Nie można zapominać o tym, że dzienna dawka soli w diecie powinna utrzymywać się na poziomie 6 gramów.

Ogórki konserwowe dostarczają naszemu organizmowi sporo soli. Znajdziemy ja również w wielu innych produktach spożywczych. Dlatego należy brać pod rozwagę wybór smakołyków, które lądują na naszych talerzach.

Ogórki konserwowe

(Canva.com / Mizina)

Nie tylko ogórki konserwowe są niewskazane dla osób po pięćdziesiątce

Ogórki konserwowe nie są jedynym smakołykiem, którego należy się wystrzegać po pięćdziesiątych urodzinach. Pewne zastrzeżenia dotyczą ziemniaków, które mają wysoki indeks glikemiczny. Uwielbiane bulwy powodują wzrost poziomu cukry we krwi.

Ziemniaki lepiej zastąpić brązowym ryżem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem. Jeśli nie możemy się powstrzymać przed ich zjedzeniem, pamiętajmy, by ich lepiej nie smażyć. Lepiej również unikać dodatków w postaci ciężkich sosów. Niedawno przedstawialiśmy sposób na ugotowanie ziemniaków w 5 minut.

Na liście ostrzegawczej powinny znaleźć się również papryczki chili. W przypadku kobiet, u których zaczyna się menopauza, produkt ten zaburza gospodarkę hormonalną. Finalnym efektem są uderzenia gorąca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł