Smakosze.pl
Ogórki konserwowe po pięćdziesiątce

Canva.com / Fudio

Ogórki konserwowe mogą zaszkodzić przez sporą zawartość soli

5 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia ogórki konserwowe można uznać za wyjątkowy przysmak. Nietrudno napotkać smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Okazuje się, że niepozorne ogórki konserwowe mogą zaszkodzić osobom po pięćdziesiątce. Wszystko przez s

Ogórki konserwowe goszczą w jadłospisie wielu osób. Charakteryzują się one wyjątkowym smakiem, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Mało kto spodziewałby się, że tak popularny produkt może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ogórki kiszone w łagodnej odsłonie. Tego typu smakołyki bardzo często goszczą na stołach smakoszy. Niektórzy traktują je w kategorii przekąski, a inni wykorzystują ogórki konserwowe jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Osoby po pięćdziesiątce powinny uważać na ogórki konserwowe

Dla znacznej części wielbicieli kulinariów wieść o tym, że ogórki konserwowe mogą być szkodliwe, jest sporym zaskoczeniem. Oczywiście nie wszyscy muszą na nie uważać. Ostrożność w ich konsumowaniu dotyczy głównie osób, które przekroczyły pięćdziesiąty rok życia.  

Zgodnie z doniesieniami portalu O2, ogórki kiszone nie są wskazane dla osób po pięćdziesiątce z uwagi na zawartość soli. Zwiększa ona ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Dużo łatwiej się go nabawić właśnie po pięćdziesiątym roku życia.

Projekt bez tytułu - 2021-06-29T180815.157

Czy dzieci mogą pić wodę z kranu?

CZYTAJ DALEJ

Nie tylko ogórki konserwowe powinny wzbudzać wątpliwości w pewnym wieku. Warto uważać również na inne warzywa w takiej formie. Nie można zapominać o tym, że dzienna dawka soli w diecie powinna utrzymywać się na poziomie 6 gramów

Ogórki konserwowe dostarczają naszemu organizmowi sporo soli. Znajdziemy ja również w wielu innych produktach spożywczych. Dlatego należy brać pod rozwagę wybór smakołyków, które lądują na naszych talerzach. 

Nie tylko ogórki konserwowe są niewskazane dla osób po pięćdziesiątce

Ogórki konserwowe nie są jedynym smakołykiem, którego należy się wystrzegać po pięćdziesiątych urodzinach. Pewne zastrzeżenia dotyczą ziemniaków, które mają wysoki indeks glikemiczny. Uwielbiane bulwy powodują wzrost poziomu cukry we krwi.

Ziemniaki lepiej zastąpić brązowym ryżem, kaszą lub pełnoziarnistym makaronem. Jeśli nie możemy się powstrzymać przed ich zjedzeniem, pamiętajmy, by ich lepiej nie smażyć. Lepiej również unikać dodatków w postaci ciężkich sosów. Niedawno przedstawialiśmy sposób na ugotowanie ziemniaków w 5 minut.

Na liście ostrzegawczej powinny znaleźć się również papryczki chili. W przypadku kobiet, u których zaczyna się menopauza, produkt ten zaburza gospodarkę hormonalną. Finalnym efektem są uderzenia gorąca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Niezwykły przepis na napój na bazie soku z cytryny

Czytaj więcej >