Smakosze.pl Przepisy Surówka obiadowa z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu
HandmadePictures, Getty Images

Surówka obiadowa z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu

21 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka wcale nie musi być skomplikowanym elementem obiadu. Najczęściej wystarczy zetrzeć na tarce kilka warzyw i owoców, połączyć je z sosem i już można cieszyć się doskonałym smakiem oraz, przede wszystkim, wspaniałymi właściwościami.

Jedną z najlepszych propozycji jest surówka z jabłka i marchewki, która polana jest sosem ze śmietany i chrzanu. Praktycznie wszystkie składniki mają liczne pozytywne efekty po spożyciu przez człowieka, lecz jednymi z najlepszych może pochwalić się zwykły chrzan.

Surówka, która doskonale wpływa na zdrowie i urodę

Marchewki, dzięki dużej zawartości beta-karotenów, wzmacniają wzrok, a także sprawiają, że opalenizna dłużej utrzymuje się na skórze. Jabłka z kolei zawierają mnóstwo błonnika, dlatego są szczególnie zalecane ludziom na diecie - błonnik wydłuża uczucie sytości, a także ułatwia wydalanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych.

Chrzan uznawany jest przez wielu za naturalny antybiotyk, który nie posiada żadnych skutków ubocznych. Potocznie określany jest nawet słowiańskim żeń-szeniem, z uwagi na swoje właściwości. Korzeń ten pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw.

Aby móc cieszyć się najlepszymi efektami upiększającymi chrzanu, należy stosować go zewnętrznie. Wystarczy grubo starty korzeń wcierać w skórę twarzy, a po dłuższym czasie zauważymy, że przebarwienia i inne zmiany skórne zaczynają zanikać.

Co ciekawe chrzan jest także cennym źródłem wielu witamin, takich jak witaminę C (której ma więcej niż popularna cytryna), witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez oraz jod.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 jabłko

  • kilka łyżek śmietany

  • 1-2 łyżeczki chrzanu

  • sok z cytryny

  • cukier

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia i obrania marchewek oraz jabłka. Z owocu pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dzięki temu surówka nie będzie zbyt wodnista podczas jedzenia.

W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą sok z cytryny, jogurt, chrzan, cukier, sól oraz pieprz. Gdy sos będzie jednolity, zalej nim starte składniki. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około 40 minut, żeby wszystkie smaki przegryzły się. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: apteline.pl; przyslijprzepis.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy