Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Koniecznie weź w tym udział. To ostatni moment, żeby się zarejestrować na bezpłatną degustację
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany 11.06.2024 12:30

Koniecznie weź w tym udział. To ostatni moment, żeby się zarejestrować na bezpłatną degustację

Wędzony łosoś
Fot. Canva.com

To niezwykła okazja! Rybne warsztaty z mistrzem sushi specjalnie dla czytelników Smakosze.pl! Degustacje amerykańskiego łososia z Pacyfiku  i najlepszych win Europy czekają 19 czerwca w centrum Warszawy. Możesz tego spróbować zupełnie za darmo.

 

Dziki łosoś i inni

Ryby prosto z Pacyfiku w towarzystwie kieliszka świetnego wina smakują jeszcze lepiej, kiedy w ich degustacji nie przeszkadza trzymanie się za kieszeń. Follow the fish, czyli „Śledź rybę” nie jest, wbrew pewnym pozorom, wydarzeniem związanym ze śledziami. Główny bohaterem degustacji, towarzyszącym europejskim winom, będzie dziki amerykański łosoś z Pacyfiku. Ryba najzdrowsza, bo niepochodząca z hodowli (coraz rzadziej nadarzająca się okazja), tłusta, bo pływająca w zimnych oceanicznych wodach i będąca niemal legendarnym źródłem kwasów omega-3 i witamin z grup B i D pojawi się na wybranych stoiskach winiarskich. Będzie można sprawdzić, jak ryby smakują z  winami  z czołowych europejskich winiarni, które będą obecne podczas wydarzenia w środę, 19 czerwca na najwyższym piętrze budynku Vitkac przy ul. Brackiej 9 w godzinach 16.00-19.30.

W dalszej części artykułu zobaczysz, jakie atrakcje czekają na czytelników Smakoszy.

 

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. Camva.com

 

Co do ryby?

Czy z wędzoną rybą dobrze smakuje łagodny, lekko okrągły riesling, czy raczej aromatyczny grüner veltliner? Czy sushi lubi się z furmintem czy raczej woli szampana? 
Podczas wydarzenia czołowi winiarze z Niemiec, Austrii i Węgier wystawią wina, które będzie można łączyć z degustacyjnymi porcjami dań z ryby. Pojawią się również wina z Czech, Hiszpanii, Grecji i USA a na miłośników destylatów czeka degustacja słynnych Burbonów z Kentucky.

A teraz najlepsze – specjalnie dla czytelniczek i czytelników Smakoszy organizatorzy, czyli krakowskie Collegium Vini i firma SlowGuide, zorganizowali warsztaty sushi. Poprowadzi je Adrian Kiersnowski z poznańskiej restauracji Dozo, jeden z rozpoznawalnych na świecie mistrzów sushi, wielokrotny zwycięzca międzynarodowych zawodów. To prawdziwa gratka – przez godzinę każdy, kto zgłosi się na warsztaty, będzie mógł pod okiem mistrza nauczyć się przygotowywać sushi. I nie będą to tylko nieskomplikowane rolki. Organizatorzy przewidują dwie grupy. Miejsca na warsztatach przeznaczone są wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników smakoszy. Warto śpieszyć się z rejestracją – liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona. 

 

Projekt bez nazwy(4).jpg
Fot. Canva.com




 

Szybkie zgłoszenie i jesteśmy razem

Podsumowując: najlepsze europejskie wina, warsztaty z mistrzem sushi i żadnych kosztów. Uczestnictwo w degustacji jest całkowicie bezpłatne. Trzeba jedynie zarejestrować się na stronie organizatorów: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcA441QmNFr4JsH161s6ZQOgnDFIsDMlm4P1pecRApmU17wA/viewform

Na warsztaty sushi z Adrianem Kiersnowskim obowiązuje osobna rejestracja. Żeby wziąć w nich udział, kliknij na poniższy link Warto się pośpieszyć. 
https://forms.gle/Ad7ukpynJTpatBt17

Widzimy się w środę, 19 czerwca w budynku Vitkac, przy ul. Brackiej 9 w Warszawie od 16.00 do 19.30 

 

GreekWeek_130.jpg
Fot. SlowGuide