Smakosze.pl Przepisy Swoje racuchy nadziewam dżemem, jak pączki. Nie znam lepszej przekąski na dobry początek dnia
YouTube/@Sprint Cooking

Swoje racuchy nadziewam dżemem, jak pączki. Nie znam lepszej przekąski na dobry początek dnia

20 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pogoda za oknem jest przygnębiająca? Małe słodkie co nieco za chwilę poprawi ci humor. Moje pyszne nadziewane racuchy są hitem wśród domowników Poniżej chętnie podzielę się z tobą tym prostym przepisem.

Na Blue Monday racuchy najlepsze

Pogoda za oknami nas nie rozpieszcza. W takim wypadku warto osłodzić sobie dzień. Jeśli lubisz klasyczne racuchy, to pokochasz moją ich wersję. Przygotowanie jest banalne.

Jednym ze sposobów na ten przygnębiający dzień jest jedzenie. Szczególnie to słodkie, którego żaden łasuch nie odmówi. W tym wypadku będą to racuchy, ale uwaga z nadzieniem. To musi poprawić ci humor.

deszcz.jpg
Canva/@dongkui yin
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba w sklepie. Wychodzi lepiej niż z piekarni

Niewiele będzie ci potrzebne

Do wykonania tych racuchów nie będziesz potrzebować wiele. Być może wszystkie składniki masz nawet w lodówce. Zatem do dzieła.

Składniki:

  • 250 g jogurtu
  • 200 g mąki
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 g sody
  • sól
  • dżem
  • cukier puder

Jak zrobić te racuchy z nadzieniem?

Do miski wsyp cukier i szczyptę soli, wbij jajko i dodaj jogurt. Trzepaczką dokładnie wymieszaj i połącz wszystkie składniki. Po połączeniu dodaj mąkę i sodę . Całość wymieszaj na jednolitą i sprężystą masę .

Rozgrzej na patelni olej. Nałóż trochę ciasta i uformuj za pomocą łyżki. Kiedy racuch będzie się smażył wciśnij w jego wnętrze ulubiony dżem. Do tego przyda ci się rękaw lub strzykawka cukiernicza.

Po obsmażeniu jednej strony, przewróć na drugą . Smaż, aż do zarumienienia. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. Sprawdź, jak przechowywać pieczywo oraz jak zrobić sernik, o który dopomina się całą rodzina .

dżem.jpg
Canva/@rimmabondarenko
Weź kawałek sera i nakłuj go widelcem. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal
Ułóż w naczyniu makaron z mięsem mielonym i zalej tym sosem. Ostatnio to moja ulubiona zapiekanka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy