Smakosze.pl Przepisy Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem
canva.com/c12, Getty Images

Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekane ziemniaki z kefirem i serem są przepysznym daniem obiadowym, który syci na długie godziny i jest łatwy w gotowaniu. Dużą zaletą jest również łatwość przygotowania. Dodając do ziemniaków inne składniki, można stworzyć wiele różnych wersji.

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najlepszych sposobów na szybki i mało wymagający posiłek. Nie ma konieczności zbyt długiego gotowania, a sama obróbka składników również zajmuje minimalnie mało czasu.

Zazwyczaj do zapiekanek dodaje się śmietanę, jednak zawiera ona ogromną ilość kalorii. Użycie kefiru pozwala nie tylko ograniczyć kaloryczność - nabiał ten nadaje całości lekko kwaskowego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zapiekane ziemniaki z kefirem

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 12 ziemniaków

  • pół szklanki kefiru

  • 1 cebula

  • olej

  • 4 ząbki czosnku

  • pół szklanki żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków ze skórki. Gdy każdy kartofel zostanie obrany, pokrój je w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Pokrojone ziemniaki ułóż na w naczyniu żaroodpornym, który uprzednio został natłuszczony.

Obierz cebulę i pokrój ją w półtalarki. Smaż kilka minut na patelni z olejem, aż zmięknie i delikatnie skarmelizuje się. Następnie ułóż ją na ziemniakach. Kefir wymieszaj z siekanym czosnkiem, tartym serem, solą i pieprzem.

Zalej kefirem kartofle oraz cebulę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę siekaną natką pietruszki.

Zapiekanka
undefined

Źródło: canva.com/ivanmateev, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy