Swojskie ziemniaki zapiekane w kefirze z tartym serem
Zapiekane ziemniaki z kefirem i serem są przepysznym daniem obiadowym, który syci na długie godziny i jest łatwy w gotowaniu. Dużą zaletą jest również łatwość przygotowania. Dodając do ziemniaków inne składniki, można stworzyć wiele różnych wersji.
Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najlepszych sposobów na szybki i mało wymagający posiłek. Nie ma konieczności zbyt długiego gotowania, a sama obróbka składników również zajmuje minimalnie mało czasu.
Zazwyczaj do zapiekanek dodaje się śmietanę, jednak zawiera ona ogromną ilość kalorii. Użycie kefiru pozwala nie tylko ograniczyć kaloryczność - nabiał ten nadaje całości lekko kwaskowego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zapiekane ziemniaki z kefirem
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
-
12 ziemniaków
-
pół szklanki kefiru
-
1 cebula
-
olej
-
4 ząbki czosnku
-
pół szklanki żółtego sera
-
sól
-
pieprz
-
natka pietruszki
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków ze skórki. Gdy każdy kartofel zostanie obrany, pokrój je w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Pokrojone ziemniaki ułóż na w naczyniu żaroodpornym, który uprzednio został natłuszczony.
Obierz cebulę i pokrój ją w półtalarki. Smaż kilka minut na patelni z olejem, aż zmięknie i delikatnie skarmelizuje się. Następnie ułóż ją na ziemniakach. Kefir wymieszaj z siekanym czosnkiem, tartym serem, solą i pieprzem.
Zalej kefirem kartofle oraz cebulę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę siekaną natką pietruszki.
Źródło: canva.com/ivanmateev, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: