Syn Gessler robi niezwykłą surówkę z pora. Postawisz na stole i zadziwisz gości
Syn Magdy Gessler zdecydowanie odziedziczył kulinarny talent po matce. Co i raz zaskakuje swoimi oryginalnymi pomysłami. Tym razem zaprezentował nowatorską surówkę z pora. Jej wyjątkowy charakter kryje się w niecodziennych dodatkach, chrupiącym chruście i aromatycznym sosie.
W wizjonerskiej surówce Tadeusza Mullera znaleźć możemy ugotowaną fasolę Jaś. Przyznać trzeba, że nie na co dzień widuje się takie połączenie. Dodajcie do tego podsmażone kurki i sos z pikantną musztardową nutą. Brzmi obłędnie, a jak smakuje!
Przepis na oryginalną surówkę z pora według Tadeusza Mullera
Składniki:
-
1 duży por
-
1 słodkie jabłko
-
1 liść czerwonej kapusty
-
1 średniej wielkości marchewka
-
3 garście ugotowanej fasoli Jaś
Składniki na sos:
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka musztardy francuskiej
-
1 łyżka octu
-
sól
-
pieprz
Składniki na grzybowy "chrust"
-
1/3 kostki masła
-
2 garście kurek
-
2 kromki razowego pieczywa
-
3 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki orzechów włoskich
-
sól
-
pieprz
Jak zrobić niezwykłą surówkę z pora godną klanu Gessler?
Przygotuj warzywa i owoce do surówki z pora . Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko umyj i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w półtalarki, zostawiając na potem odkrojone i umyte korzonki, a kapustę drobno posiekaj . Składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Przygotuj sos do surówki z pora . Jogurt połącz z majonezem, octem, musztardą i wodą. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem . Kurki oczyść z ziemi i za pomocą rąk porwij delikatnie na włókna . Na patelni rozgrzej masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj je do momentu, kiedy zrobią się chrupiące . Odłożone wcześniej korzonki z pora drobno poszatkuj . Chleb pokrój w grubą kostkę, a ząbki czosnku oraz orzechy włoskie pokrój w drobne kawałeczki. Tak przygotowane składniki dołóż do podsmażonych kurek. Całość dopraw do smaku . Do miski z warzywami na surówkę dodaj ugotowaną i odsączoną fasolę . Całość wymieszaj z przygotowanym sosem. Na wierzch dania wyłóż podsmażony na patelni chrust grzybowy . Surówka z pora najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Syn Gessler ma także swój niezwykły sposób na sernik . Z udziałem pora możesz przygotować pyszną wytrawną tartę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Już dziś kupisz w Biedronce za 6,99 zł i przerobisz na pyszny obiad. Taniej nie znajdziesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama