Smakosze.pl Przepisy Syn Gessler robi niezwykłą surówkę z pora. Postawisz na stole i zadziwisz gości
Canva / margouillatphotos ; East News / Piotr Molecki

Syn Gessler robi niezwykłą surówkę z pora. Postawisz na stole i zadziwisz gości

14 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Syn Magdy Gessler zdecydowanie odziedziczył kulinarny talent po matce. Co i raz zaskakuje swoimi oryginalnymi pomysłami. Tym razem zaprezentował nowatorską surówkę z pora. Jej wyjątkowy charakter kryje się w niecodziennych dodatkach, chrupiącym chruście i aromatycznym sosie.

W wizjonerskiej surówce Tadeusza Mullera znaleźć możemy ugotowaną fasolę Jaś. Przyznać trzeba, że nie na co dzień widuje się takie połączenie. Dodajcie do tego podsmażone kurki i sos z pikantną musztardową nutą. Brzmi obłędnie, a jak smakuje!

Przepis na oryginalną surówkę z pora według Tadeusza Mullera

Składniki:

  • 1 duży por

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 liść czerwonej kapusty

  • 1 średniej wielkości marchewka

  • 3 garście ugotowanej fasoli Jaś

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 1 łyżka octu

  • sól

  • pieprz

Składniki na grzybowy "chrust"

  • 1/3 kostki masła

  • 2 garście kurek

  • 2 kromki razowego pieczywa

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • sól

  • pieprz

Jak zrobić niezwykłą surówkę z pora godną klanu Gessler?

Przygotuj warzywa i owoce do surówki z pora . Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko umyj i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w półtalarki, zostawiając na potem odkrojone i umyte korzonki, a kapustę drobno posiekaj . Składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj. Przygotuj sos do surówki z pora . Jogurt połącz z majonezem, octem, musztardą i wodą. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem . Kurki oczyść z ziemi i za pomocą rąk porwij delikatnie na włókna . Na patelni rozgrzej masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj je do momentu, kiedy zrobią się chrupiące . Odłożone wcześniej korzonki z pora drobno poszatkuj . Chleb pokrój w grubą kostkę, a ząbki czosnku oraz orzechy włoskie pokrój w drobne kawałeczki. Tak przygotowane składniki dołóż do podsmażonych kurek. Całość dopraw do smaku . Do miski z warzywami na surówkę dodaj ugotowaną i odsączoną fasolę . Całość wymieszaj z przygotowanym sosem. Na wierzch dania wyłóż podsmażony na patelni chrust grzybowy . Surówka z pora najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Syn Gessler ma także swój niezwykły sposób na sernik . Z udziałem pora możesz przygotować pyszną wytrawną tartę .

Canva / SrdjanPav
Canva / SrdjanPav

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy