Smakosze.pl Przepisy Szybka, chrupiąca i zdrowa surówka z pietruszki i marchewki
canva/cegli, Getty Images

Szybka, chrupiąca i zdrowa surówka z pietruszki i marchewki

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Do przygotowania pysznej, zdrowej i chrupiącej surówki nie potrzeba ani dużo czasu, ani żadnych wymyślnych składników. Dzisiaj prezentujemy przepis na surówkę z pietruszki i marchewki, która idealnie pasuje do obiadu. Sos majonezowy wspaniale łączy się ze świeżością warzyw, przez co całość jest wyjątkowo kremowa.

Surówka z pietruszki i marchewki to obiadowa klasyka, która sporej grupie osób może kojarzyć się z czasami dzieciństwa. Podawało się ją bowiem często na stołówkach szkolnych z uwagi na szybkość sporządzenia, niską cenę składników i pyszny smak.

Jeśli chcesz zjeść coś mniej kalorycznego i lżejszego, zrezygnuj z użycia majonezu oraz kwaśnej śmietany. Zamień go na zwykły jogurt naturalny. Dla podbicia smaku surówki możesz wtedy zetrzeć na drobnej tarce pół ząbku czosnku i wymieszać go z jogurtem.

Przepis na surówkę z pietruszki i marchewki

Składniki:

  • 4 korzenie pietruszki

  • 3 marchewki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

  • czarny pieprz

  • dodatkowo: świeża natka pietruszki, suszona żurawina i rodzynki

Zacznij od umycia marchewek i pietruszek pod bieżącą wodą z pozostałości ziemi i kurzu. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Jeśli wykorzystasz mniejsze oczka do tarcia, uzyskasz gładszą i mniej chrupiącą fakturę.

Delikatnie odciśnij starte warzywa na sitku z nadmiaru wody, co uchroni przed rozwodnieniem sosu. Umieść je w misce, dodaj do nich majonez oraz śmietanę i dobrze wymieszaj. Teraz należy doprawić surówkę solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Schowaj ją do lodówki przynajmniej na 30 minut, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Przed podaniem udekoruj surówkę suszoną żurawiną lub rodzynkami, a także kilkoma listkami świeżej pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na surówkę z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu.

surówka z pietruszki i marchewki

Źródło zdjęcia: canva/papkin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tanie-gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy