Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane
Krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami - to wtedy zazwyczaj podawane są wraz z czerwonym barszczem. Nie zawsze trzeba je jednak faszerować kapustą i grzybami. Tym razem prezentujemy krokiety z farszem z ziemniaków po obiedzie.
Krokiety to sposób na wykorzystanie jedzenia, którego dnia wcześniejszego nie zdołaliśmy zjeść. Dlatego mając zbyt wiele naleśników oraz ziemniaków z obiadu, można stworzyć prawdziwy rarytas.
Dużą zaletą tej potrawy jest jej prostota wykonania oraz zaskakująco niska cena. Wszystko przygotowuje się w ekspresowym tempie, a składniki są szeroko dostępne i tanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na krokiety z ziemniakami
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.
Składniki:
-
500 g ugotowanych ziemniaków
-
2 jajka
-
12 naleśników
-
natka pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
olej
-
bułka tarta
Zacznij od rozdrobnienia kartofli. Możesz przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść je tłuczkiem. Umieść je w misce, dodaj do nich jedno jajko, sól, pieprz oraz garść świeżo siekanej natki pietruszki.
Wymieszaj masę ziemniaczaną, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Nakładaj porcje masy na naleśniki i zawijaj je w kształt krokietów. Odłóż je na bok.
W misce rozbełtaj jajko i maczaj w nim zawinięte krokiety. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą i obtaczaj w niej krokiety. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju tak, aby powstała na nich złota panierka. Smacznego.
Źródło: canva/Issaurinko, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com