Smakosze.pl Przepisy Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane
canva/nataliaspb, Getty Images

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety najczęściej kojarzą się ze świętami - to wtedy zazwyczaj podawane są wraz z czerwonym barszczem. Nie zawsze trzeba je jednak faszerować kapustą i grzybami. Tym razem prezentujemy krokiety z farszem z ziemniaków po obiedzie.

Krokiety to sposób na wykorzystanie jedzenia, którego dnia wcześniejszego nie zdołaliśmy zjeść. Dlatego mając zbyt wiele naleśników oraz ziemniaków z obiadu, można stworzyć prawdziwy rarytas.

Dużą zaletą tej potrawy jest jej prostota wykonania oraz zaskakująco niska cena. Wszystko przygotowuje się w ekspresowym tempie, a składniki są szeroko dostępne i tanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na krokiety z ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 12 naleśników

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

Zacznij od rozdrobnienia kartofli. Możesz przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść je tłuczkiem. Umieść je w misce, dodaj do nich jedno jajko, sól, pieprz oraz garść świeżo siekanej natki pietruszki.

Wymieszaj masę ziemniaczaną, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Nakładaj porcje masy na naleśniki i zawijaj je w kształt krokietów. Odłóż je na bok.

W misce rozbełtaj jajko i maczaj w nim zawinięte krokiety. W osobnym talerzu umieść bułkę tartą i obtaczaj w niej krokiety. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju tak, aby powstała na nich złota panierka. Smacznego.

Klasyczne krokiety

Źródło: canva/Issaurinko, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy