Smakosze.pl Przepisy Ta karkówka z garnka bije na głowę tę z pieca. I robię ją znacznie szybciej
Fot. Canva/arfo

Ta karkówka z garnka bije na głowę tę z pieca. I robię ją znacznie szybciej

18 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj ten sposób na karkówkę. Dzięki niemu jest idealnie soczysta, a jej przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Wkładanie jej do pieca nie ma sensu. Odtąd już zawsze będziesz używać tego sposobu. Przekonaj się.

Idealna karkówka na obiad

Karkówka z pieca to już klasyka i przepis na nią zna każda gospodyni. Niestety, jej przygotowanie zajmuje wiele czasu a w dodatku zawsze ryzykujemy przesuszenie mięsa. Właśnie dlatego warto spróbować zrobić karkówkę z przepisu poniżej. Przygotowuje się ją bardzo szybko i to bez piekarnika.

Przyrządzona tym sposobem sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako dodatek do kanapek. Zrób ją z przepisu poniżej i zachwyć smakiem całą swoją rodzinę. Jest doskonała a zarazem zaskakująco prosta.

kakrkówka.jpg
Fot. Canva/Aleksei Isachenkom photos
Moja babcia codziennie piła szklankę kefiru. Gdy zdradziła mi powód, sam zacząłem tak robić
Alkohol "karmi" raka przełyku. Przeżywa tylko 5 procent chorych

Oprócz karkówki weź jeszcze to

Karkówka to bardzo smaczne mięso, ale jak wiadomo, aby smakowało wybornie, trzeba je doprawić a najlepiej – zamarynować. Dlatego na liście poniżej umieściłem wszystkie potrzebne przyprawy oraz pozostałe składniki. Jak zaraz się przekonasz, potrzebnych składników nie ma wiele, ale wystarczą, aby karkówka smakowała idealnie.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki bez kości
  • 200 ml wody
  • 10 g soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • suszony majeranek
  • mielona papryka słodka

Przepis na karkówkę z garnka

Karkówkę dokładnie umyj i umieść w misce. Mięso obsyp solą peklową, majerankiem oraz mieloną papryką. Przyprawy dokładnie wetrzyj w mięso. Ząbki czosnku obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa.

Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą. Umieść w lodówce na kilka godzin (a najlepiej – na całą noc). Po tym czasie wyjmij mięso i przełóż je do garnka. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

Następnie zmniejsz ogień i duś mięso przez 40 minut. Po tym czasie obróć je na drugą stronę – jeżeli będzie potrzeba, dolej odrobinę wody i duś przez kolejne 40 minut. I tyle wystarczy, żeby mięso było gotowe i soczyste. Podawaj je na obiad lub wystudzone kładź na kanapki i zachwycaj się jej smakiem. Sprawdź, j ak zrobić idealne jajka sadzone oraz dowiedz się, jak jeść na Wielkanoc, żeby nie przytyć .

przyprawy.jpg
Fot. Canva/AlinaKho
Mężczyźni chcą rozwodów, bo nie mają obiadów na stole. „Kobiety są od sprzątania i gotowania"
To ciasto obowiązkowo podam na Wielkanoc. Wszystkie serniki i mazurki będą mogły się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy