Smakosze.pl Przepisy Ta napoleonka jest hitem w moim domu. Co roku robię ją na karnawałowe przyjęcia
youtube.com/@mazprzygarach

Ta napoleonka jest hitem w moim domu. Co roku robię ją na karnawałowe przyjęcia

17 stycznia 2024

Napoleonka to bardzo eleganckie i pyszne ciasto. Z tym przepisem jest ono niezwykle proste w przygotowaniu. Choć zestalenie go wymaga kilku godzin, samo pieczenie nie jest bardzo czasochłonne i przepis świetnie sprawdzi się przy większych imprezach.

Łatwa napoleonka

Zwana też kremówka, napoleonka to popularne głównie w Polsce ciastko z na bazie ciasta francuskiego. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście Napoleonowi Bonaparte, ale prawdopodobnie przez śmieszną pomyłkę. Pierwowzorem napoleonki jest bowiem ciastko o nazwie mille-feuille. Uważa się, że pochodzi ono z Neapolu i w wielu językach te dwa słowa – neapolitański i napoleoński – łatwo się ze sobą mieszają.

Oczywiście tym, co francuskie w tym ciastku, jest jego baza. Gotowy rulon ciasta francuskiego bardzo łatwo dziś kupić. To upraszcza pracę przy tym przepisie.

Układanie napoleonki
fot. youtube.com/@mazprzygarach
Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Kremowa kremówka

Żeby dodatkowo przyspieszyć przygotowanie ciastka, można użyć tu budyniu z torebki . Sam przepis zawiera jednak czynniki pierwsze tego składnika. Smak kremowi nadaje laska wanilii . Nie zawsze łatwo ją kupić, więc jeśli nie mamy jej pod ręką, użyjmy cukru waniliowego lub ekstraktu. Tak robi Mąż przy garach, z którego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Składniki

  • ¾ l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 żółtka jajek
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Miąższ i pestki z dużej laski wanilii
  • 150 g masła
  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie napoleonki

Arkusz ciasta dzielimy na dwie części w taki sposób, by jedna pasowała dobrze do dna wybranej przez nas formy. Pozostałą część dzielimy na mniejsze kwadraty, które będą stanowić wierzch ciastek. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

Połowę mleka podgrzewamy z cukrem i zagotowujemy na wolnym ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z oboma rodzajami mąki, żółtkami i wanilią. Mieszamy rózgą na jednolitą masę i przelewamy do lekko gotującego się mleka. Gotujemy przez kilka minut, aż budyń będzie gęsty . Masę budyniową wylewamy na szerokie naczynie, przykrywamy folią tak, by nie uwięzić pod nią powietrza i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie wypiekamy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 minut . Studzimy i przekładamy podstawę do wybranej przez nas foremki o bokach wyłożonych folią rantową lub papierem do pieczenia.

Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski i miksujemy, aż będzie kremowe i puszyste . Stopniowo dodajemy do niego po łyżce budyniu, ciągle mieszając mikserem. Ciasto wykładamy na spód francuski umieszczony w foremce. Wyrównujemy dokładnie i układamy na wierzchu obok siebie wykrojone z ciasta francuskiego kwadraty. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, a po wyjęciu usuwamy z formy i posypujemy cukrem pudrem .

Polecamy też przepisy na pączki w 15 minut i na równie szybkie faworki .

Ciasto na napoleonkę
fot. youtube.com/@mazprzygarach
Mieszam kawę z przyprawami i zanurzam w nich mięso. Zbiera same pochwały
Lewandowska zupełnie zmieniła przepis na pączki. Zrezygnowała z ich smażenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy