Smakosze.pl Przepisy Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy
youtube.com/@freefood1575

Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy

3 lutego 2024

Powiedzieć o tym przepisie, że jest błyskawiczny, to nic nie powiedzieć. Przygotowanie przekąsek na imprezę z recepturami takimi jak ta na paluchy z szynką i serem z ciasta francuskiego to czysta przyjemność.

Paluchy z ciasta francuskiego

Jest wiele łatwych przepisów na świecie, ale ten zaskakuje mnie za każdym razem. Dziś, kiedy ciasto francuskie można kupić gotowe w estetycznym ruloniku, wszystkie składniki na tę przekąskę czekają w lokalnym spożywczaku.

Przygotowanie zaś jest, chciałoby się powiedzieć, jeszcze prostsze. Wystarczy dwa razy złożyć, dwa razy ułożyć, raz pokroić i wstawić do piekarnika. A tak przy okazji: jest to dodatkowo niedroga przekąska , która – jak przystało na ciasto francuskie – wygląda niezwykle efektownie.

ser na cieście francuskim
youtube.com/@freefood1575
Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharza

Pieczemy imprezowe paluchy

Jedyną zagwozdką w wypadku tej przekąski może być to, jakich przypraw użyć do startego sera. Proponujemy tu wersję nieco włoską , ale kanał kulinarny Freefood, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, sugeruje użycie papryki w proszku, co może być ciekawą wariacją.

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g żółtego sera
  • 1 opakowanie (6-8 plastrów) wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy, np. zioła prowansalskie, czosnek suszony, mieszanka z suszonymi pomidorami

Pieczone paluchy z boczkiem i serem

Ciasto francuskie rozkładamy i połowę posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem i mieszanką z suszonymi pomidorami lub ziołami prowansalskimi.

Arkusz składamy, by ser znalazł się pod kolejną warstwą ciasta. Na wierzchu układamy równolegle plastry wędzonego boczku .

Potrawę przekrawamy wzdłuż przerw między plastrami boczku. Tak powstają cienkie paski z dwóch warstw ciasta, sera i plastra boczku . Każdy taki pasek unosimy łapiąc za końce i przekręcamy 2-3 razy, tworząc formę podobną do makaronu świderka. Paluchy układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy, aż paluchy będą apetycznie rumiane.

Wypróbuj też przepis na faworki z 1931 roku i porównaj go z faworkami siostry Anieli .

boczek na cieście francuskim
youtube.com/@freefood1575
Kurze skrzydełka zalewam colą. Są pyszne, a dzieci czekają na nie cały tydzień
W Tłusty Czwartek cała rodzina czeka na amerykańskie pączki. Są bardzo proste, dzieci je uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy