Tania i smaczna, jest królową polskich nowalijek. Drzemie w niej wiele dobrego
Sezon na nowalijki w pełni. Dlatego warto po nie sięgać i cieszyć się ich smakiem. Rzodkiewka jest jednym z najbardziej lubianych warzyw. Jej chrupkość i piękna barwa zachęcają do skosztowania. Nie ma jej sobie co odmawiać, zwłaszcza że jest też niezwykle zdrowa.
Rzodkiewka - chrup na zdrowie!
Rzodkiewka jest chrupiąca, ostra i ma charakterystyczny smak. Często gości na naszych stołach. Jest dobrym dodatkiem do kanapek i surówek. Jej walory smakowe i zdrowotne docenili już Egipcjanie, którzy uprawiali to warzywo. W Europie rzodkiewka znalazła się za sprawą Rzymian. Stało się to w XIII wieku.
Dziś do wyboru mamy wiele odmian rzodkiewek. Różnią się one kolorem i smakiem. Jest w czym wybierać, dlatego sięgaj jak najczęściej po to pyszne i zdrowe warzywo.
To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detalDrobne warzywo kryje w sobie cenne składniki
W rzodkiewce znajdziemy takie witaminy jak: A, C i witaminy z grupy B. Do tego to chrupiące warzywo jest cennym źródłem żelaza, fosforu i cynku. Nie brakuje jej też potasu. To właśnie potas reguluje ciśnienie krwi i tętno. Jedzenie rzodkiewki poprawia koncentrację, pracę mózgu, pomaga też osobom chorym na insulinoodporność.
Do tego potężna dawka witaminy C chroni przed grypą i infekcjami. Stanowi też wsparcie dla naszej odporności. Rzodkiewka ma niewiele kalorii - tylko 16 kcal w 100 g. Jedzmy ją więc do woli.
Rzodkiewka chroni przed chorobami
To chrupiące warzywo wspomaga trawienie i pomaga w łagodzeniu dolegliwości układu trawiennego. Wspiera naszą wątrobę i działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Warto pamiętać, że rzodkiewka łagodzi też kaszel. Jej spożywanie poleca się osobom z chorobami układu oddechowego. Stosuje się ją też w medycynie naturalnej na reumatyzm, kamienie nerkowe, anemię i artretyzm.
Rzodkiewka działa niczym antybiotyk, czyli bakteriostatycznie i grzybobójczo. Zależy ci na pięknych włosach i paznokciach? Sięgnij po rzodkiewkę. Jej jedzenie zapobiega wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Aż trudno uwierzyć, że choć jest taka mała, to taka zdrowa!
Pisaliśmy też o tym, by nie wyrzucać liści rzodkiewki. Podawaliśmy pyszny przepis na mizerię z rzodkiewką.
Źródło: abczdrowie.pl, fit.poradnikzdrowie.pl