Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta z jagodami
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:48

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami to świetny pomysł na podwieczorek
pixabay.com

- To jest bardzo szybkie ciasto. Szybkie w robocie, można zrobić tuż przed przyjściem gości - podsumowała Ewa Wachowicz podczas przyrządzania swojego przepisu na tartę z owocami. Ciasto na spód można przyrządzić na dwa sposoby. Można je tradycyjnie zagnieść i upiec lub np. wykorzystać ciastka jak w serniku nowojorskim. Wystarczy dodać do nich masło i np. miód, a potem uformować w formie do tarty. Ten sposób jest o wiele szybszy. W przypadku pierwszego ciasto musi poleżeć w lodówce kilka godzin, więc dobrą praktyką jest przygotowanie go wcześniej lub wybranie ciasta à la sernik nowojorski.

Jeśli jednak nie masz formy do tarty, ten przepis może sprawić, że się to zmieni. Pierwszą rzeczą, jaką można dostrzec w tej tarcie z jagodami, jest to, jak świetnie wygląda dzięki krągłym, świeżym jagodom leżącym na wierzchu ugotowanego nadzienia jagodowego. Najlepsze będą świeże jagody - prosto z lasu lub w przypadku borówek amerykańskich - prosto z krzaka, jeśli uprawiamy lub mamy zaprzyjaźnionego rolnika, u którego można się zaopatrzyć. Zdrowotne właściwości tych owoców są oczywiste, więc nie ma potrzeby się nad nimi rozwodzić. Jagody można też kupić. Szukajmy jagód jędrnych, pulchnych, pachnących, ciemnoniebieskich z zakurzonym białym nalotem. Biały nalot to naturalna ochrona jagód przed słońcem i oznaka świeżości. Dobrze jest też sprawdzić spód pojemnika pod kątem wszelkich mokrych plam.

Tarta z jagodami

Czas przygotowania 60 minut, porcja ok. 230 kcal, przepis na 8 porcji

Składniki

Ciasto migdałowe:

  • 1 1/4 szklanki (160 gramów) mąki,

  • 1/3 szklanki (30 gramów) zmielonych migdałów,

  • 2/3 szklanki (75 gramów) cukru pudru,

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/4 łyżeczki soli, wanilia (opcjonalnie),

  • 5 łyżek (70 gramów) masła pokrojonego w kostkę,

  • 3 żółtka.

Nadzienie jagodowe:

  • 2 i 1/2 szklanki (ok. 40 dag) świeżych, umytych jagód,

  • 1/4 szklanki (50 gramów) białego cukru pudru,

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.

Dressing:

  • 1 1/2 szklanki (20 dag) świeżych, umytych jagód.

undefined

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto migdałowe. Mąkę przesiewamy razem z mączką migdałową, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy całość mikserem z łopatkami, można też zmieszać ręcznie. Dodajemy kawałki masła i ubijamy na średnio niskich obrotach, aż masa będzie ziarnista jak piasek, bez widocznych kawałków masła. Dodajemy żółtka i wanilię - można zetrzeć ziarna z połowy laski lub użyć ekstraktu. Ubijamy na wolnych obrotach, aż ciasto się połączy - powinno mieć żółty kolor i być elastyczne. 

Zagniatamy ciasto w kulkę i zawijamy w folię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin do schłodzenia. Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni lub zamrozić do trzech miesięcy. Gdy ciasto dostatecznie ostygnie, kładziemy je na lekko posypanej mąką powierzchni i zwijamy w okrąg. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do blatu i zapewnić jednolitą grubość, można podnosić i obracać ciasto podczas zwijania. Układamy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15-30 minut do usztywnienia ciasta, co ułatwi późniejsze umieszczenie go w pierścieniu do tarty.

Po tym czasie kładziemy pierścień do tarty lub formę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Schłodzone ciasto delikatnie umieszczamy w pierścieniu lub formie. Lekko dociskamy ciasto do dna i do góry po bokach pierścienia do formy. Nie ciągniemy ciasta, bo skurczy się. Ostrym nożem odcinamy nadmiar ciasta z wierzchu tarty. Widelcem delikatnie nakłuwamy spód ciasta w kilku miejscach. Przykrywamy formę i wstawiamy do lodówki, aby ostygła podczas rozgrzewania piekarnika i przygotowywania nadzienia jagodowego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Przygotowujemy nadzienie jagodowe. W małej misce mieszamy cukier, skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę. Jagody przekładamy do dużej miski. Dodajemy mieszaninę cukrów do jagód i delikatnie mieszamy. Równomiernie wlewamy masę do schłodzonego ciasta i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie, aż ciasto nabierze złotego koloru, a jagody staną się miękkie i zaczną przypominać dżem - około 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy pozostałe jagody, delikatnie wciskając je w gorące nadzienie jagodowe. Można stworzyć różne kształty w zależności od polotu i finezji. Przed podaniem pozwalamy tarcie ostygnąć do temperatury pokojowej. W razie potrzeby podajemy z delikatnie bitą śmietaną lub lodami.

Tarta serniczkowa z jagodami

Czas przygotowania 60 minut, porcja ok. 200 kcal, przepis na 14 porcji

Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,

  • 1/3 szklanka mąki pszennej tortowej,

  • żółtko (białko się przyda),

  • 90 g masła,

  • 2 łyżeczki śmietany 18%,

  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 1/2 szklanki cukru.

undefined

Masa i dodatki:

  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego,

  • 2 jajka średnie,

  • łyżeczka mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru lub mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • garść drobnych owoców - jagód, borówek, kilka truskawek,

  • cukier puder do posypania.

undefined

Wykonanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Zimnym ciastem wylepiamy natłuszczoną i wysypaną tartą blachę.

Wszystkie składniki oprócz owoców umieszczamy w misie i krótko miksujemy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód posmarowany surowym białkiem. Na wierzchu układamy owoce. Tartę pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem. Bon appétit.

Tagi: