Smakosze.pl Przepisy Te chrupiące paluszki to najlepsze, co można mieć z ziemniaków. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem
YouTube/@Cooking Lee's

Te chrupiące paluszki to najlepsze, co można mieć z ziemniaków. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

26 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ziemniaki można podawać na wiele sposobów, jednak ten bije wszystkie na głowę. Ziemniaczane paluszki to coś niezwykłego! Są smaczne i łatwe w przygotowaniu a przy tym bardzo efektowne. Można podawać je jako dodatek do potraw lub jako niezależną przekąskę. Goście będą pod wrażeniem a dzieci – zachwycone.

Ziemniaki – najlepsze warzywo

Ziemniaki mają nie tylko świetne walory smakowe. Ich siłą jest też to, że można zrobić z nich wiele dodatków do dań głównych, takich jak kluski, placki, frytki lub jak w tym przypadku – chrupiące paluszki.

Dodatkowo ziemniaki dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Przede wszystkim jednak – są niezwykle uniwersalne i nadają się do kulinarnych eksperymentów.

smażenie paluszków.jpg
YouTube/@Cooking Lee's
Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest wyjątkowo łatwe do zrobienia

Prosty przepis. Ziemniaki i...

Oprócz tego warzywa będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Sprawdź, czy masz je w domu i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cooking Lee's, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 100 g mozzarelli
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić te chrupiące paluszki?

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę . Przełóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do pełnej miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i rozbij na gładką masę .

Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do warzywa. Dopraw pieprzem i solą. Wsyp startą mozzarellę, mąkę kukurydzianą oraz skrobię . Całość dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły .

Gotową masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego. Nie masz rękawa? Odetnij niewielki róg w mocnej torebce foliowej. Teraz wyciskaj długie paluszki ziemniaczane . Najlepiej układać je na papierze do pieczenia, co pozwoli uniknąć przyklejenia się ziemniaków do powierzchni blatu.

W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Musi go być tyle dużo, aby każdy z paluszków mógł się zanurzyć w całości . Na rozgrzany olej wykładaj paluszki i smaż do momentu przyrumienienia na złocisty kolor. Chrupiąca przekąska gotowa. Podawaj jako dodatek do dań lub osobno – z ulubionym sosem. Sprawdź, jak zrobić najlepsze śniadanie oraz jaki składnik zmieni smak twoich racuchów .

paluszek ziemniaczany.jpg
YouTube/@Cooking Lee's
Sypię do kawy dwie przyprawy, a moja waga leci w dół. Ten patent to prawdziwy hit
Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy