Te ciasteczka z 4 składników to prawdziwy hit. Na Wszystkich Świętych zawsze robią furorę
Prosty przepis na ciastka, które nie przypominają ciastek. Tam, skąd pochodzą, nazywane są yemas, czyli żółtka. Przygotuj jajka i 3 proste składniki, które i tak zapewne masz w kuchni. Słodki poczęstunek na Wszystkich Świętych jak znalazł.
Ciastka yemas z zółtek jajek
To gratka dla miłośników połączenia historii, religii i smakołyków. Choć spotykane są w całej Hiszpanii, najczęściej kojarzą się z Ávila, rodzinnym miastem św. Teresy. Te małe pomarańczowe kulki przygotowywane są i jedzone właśnie na jej cześć.
Mówi się o tych przekąskach, że pochodzą jeszcze ze średniowiecza. Nawet jeśli nie jest to cała prawda, są i tak bardzo zakorzenione w tradycji , bo spopularyzowały się co najmniej 160 lat temu. Dziś produkowane są także w wersji zapakowanej na eksport. My przygotowujemy je jednak na świeżo, z jajek i 3 dodatków.
Cytrusowy deser z jajek
Yemas św. Teresy przygotowujemy z żółtek jajek kurzych, syropu i soku cytrynowego . Połączenie tego ostatniego z cynamonem to mało znany w naszej kuchni mariaż. Tym ciekawiej smakuje ten niecodzienny deser . Podaj go na Wszystkich Świętych lub zupełnie bez okazji- zawsze smakuje tak samo pysznie.
Składniki
- 6 żółtek
- 100 g cukru+ cukier do dekoracji
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna (sok + skórka)
Yemas w domu
Sok z cytryny wlewamy do rondelka . Podwajamy jego objętość wodą. Dosypujemy cukier i na wolnym ogniu redukujemy, aż połączy się w gęsty syrop, dodając cynamon i skórkę cytrynową.
Żółtka jajek roztrzepujemy w rondelku. Dodajemy przygotowany wcześniej, jeszcze gorący syrop. Cały czas mieszając, podgrzewamy, aż masa osiągnie na tyle dużą gęstość, że przestanie przylegać do ścianek rondelka.
Ciasto wylewamy na półmisek i odstawiamy do wystudzenia . Kiedy będzie można ją formować rękami, przygotowujemy z niej niewielkie kulki, obtaczamy w cukrze lub cukrze pudrze i układamy w papilotkach .
Wypróbuj też przepisy na tradycyjną szarlotkę i naleśniki bez mąki .