Tę fasolkę po bretońsku zrobisz w 15 minut. Szybko, prosto i bez namaczania
Fasolka po bretońsku jest jednym z najbardziej lubianych i prostych dań jednogarnkowych. Słynie z wyrazistego smaku i jest pożywna. Teraz zrobisz ją szybko, bo bez namaczania.
Fasolka po bretońsku szybsza niż zwykle
Fasolka po bretońsku nie ma nic wspólnego z Bretanią, czyli z regionem we Francji. Choć może przypominać pewne zagraniczne dania. Bliżej jej na pewno do angielskiego baked beans. Polacy lubią fasolkę po bretońsku i często ja przygotowują. Co prawda zajmuje to trochę czasu, bo fasola wymaga namaczania.
Może to zająć nawet do 12 godzin. Jednak my proponujemy przepis na fasolę po bretońsku bez namaczania. Jest niezwykle szybka w przyrządzeniu, a wszystko dzięki użyciu fasolki białej konserwowej. Do tego boczek lub wędzona kiełbasa i pożywne dania raz-dwa jest gotowe. Zrobisz je szybko i zjesz ze smakiem.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez namaczania?
Składniki:
- 2 puszki fasolki białek konserwowej
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie dania zacznij od przełożenia fasolki z puszki do garnka. Podgrzewamy zawartość i dodajemy przecier pomidorowy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w kostkę i też trafia na patelnię.
Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasolki. Doprawiamy sporą ilością majeranku i mieszamy składniki. Nasze danie jest już gotowe do podania. Będzie smakowało z pieczywem lub ziemniakami.
Błyskawiczna fasolka po bretońsku dla każdego głodomora
Tak przyrządzona fasolka po bretońsku jest nie tylko daniem szybkim, ale też bardzo smacznym. Pachnie majerankiem i zaspokoi nawet największy głód . To proste danie zrobisz teraz bez namaczania. Wystarczy zaopatrzyć się w fasolkę konserwową, kilka produktów i smaczny obiad lub kolacja będzie gotowa.
Ta potrawa jednogarnkowa wystarczy nawet na więcej niż jeden posiłek. Z pieczywem i ziemniakami będzie smakować najlepiej . Polecamy każdemu ten prosty przepis na pyszną fasolkę po bretońsku. Pisaliśmy o znakomitym sposobie na marynowanie mięsa. Podawaliśmy przepis na wielkanocne ciasto, które zawsze się udaje.