Smakosze.pl Przepisy Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek

15 stycznia 2024

Tłusty Czwartek to prawdziwy raj dla smakoszy. Tego dnia zrób pączki delikatne jak obłok. Ich puszystość na każdym robi wrażenie, a smak pamięta się długo. Oprócz tego mają mniej kalorii niż pączki tradycyjne. Dowiedz się dlaczego.

Pączki delikatne jak obłok, czyli coś dla łasuchów

Tłusty Czwartek już niedługo, a wraz z nim czeka nas jedzenie pączków, faworków i innych łakoci . Według ludowych wierzeń zjedzenie pączka zapewniało szczęście i pomyślność. Dlatego tego dnia nie odmawiajmy ich sobie. Jedzmy na zdrowie te smakołyki.

Jeden pączek to zwykle około 350 kalorii. Możesz jednak sprawić, że pączki nie będą tak tłuste i kaloryczne. Wystarczy zrobić delikatne pączki, które zachwycają puszystością. Upieczesz je w piekarniku, więc nie będą zbyt tłuste. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

pączki pieczone
YouTube/@BabciaEwaGotuje
Moja babcia zawsze zimą gotowała tę zupę. Cudownie rozgrzewa, a do tego wzmacnia odporność

Jak upiec pączki delikatne jak obłok?

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem

Przygotowanie pączków zacznij od rozkruszenia drożdży do miski i dodania 1 łyżeczki cukru. Wsyp dużą łyżkę mąki pszennej i wlej około pół szklanki letniego mleka . Składniki wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu do gotowego rozczynu dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli, pozostały cukier i startą skórkę z cytryny.

Wlej też pozostałe mleko, 3 żółtka i pozostałą mąkę. Składniki wymieszaj i wlej przestudzone roztopione masło. Mieszaj i ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Zagniataj przez kilka minut do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem.

Puszyste i lekkie pączki zrobisz w prosty sposób

Miskę z ciastem nakryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto wyłóż na stolnicę, wyrabiaj i nakryj ściereczką. Zostaw na 5 minut, by odpoczęło . Następnie uformuj z ciasta wałek, podziel na 12 części i na każdy nakładaj dżem.

Formuj pączki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego ciasta pączki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik nastaw na 170 stopni i pączki piecz 20 minut. Wyjdą puszyste, delikatne i złociste. Na koniec posyp je cukrem pudrem . Pisaliśmy o tym, jak zrobić sernik z krówką i krakersami. Informowaliśmy też, ile w tym roku trzeba będzie zapłacić za pączki od Magdy Gessler.

pączki pieczone
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje

Zdjęcia: screen YouTube/@BabciaEwaGotuje

Nigdy nie przechowuj w ten sposób pieczywa. Zrobi się zbite i twarde, wiele osób o tym nie wie
Ścieram marchew i mieszam ją z prostymi dodatkami. O przepis na moje ciasteczka zabiega nawet teściowa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy