Smakosze.pl Przepisy Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze
YT/@The Whole Food Plant Based Cooking Show

Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze

7 listopada 2023

Nie wiecie jaka zupa na obiad będzie wystarczająco sycąca? Mam smaczną i bardzo tanią propozycję. Zrobienie dania zajmie chwilę, a o jedzeniu zapomnicie na długie godziny. Sprawdźcie, jakie składniki przygotować i koniecznie spróbujcie.

Prosta zupa na obiad skusi każdego

Porcja ciepłego dania jesienią jest bardzo ważnym elementem jadłospisu. Nie trze ba jednak od razu gotować rosołu. Znam prostszą w przygotowaniu i moim zdaniem dużo smaczniejszą potrawę.

Jej podstawą będzie prosty bulion warzywny, który zawsze gotuję z tanich jarzyn i wekuję na zapas. W ten sposób mogę szybko ugotować zupę, po prostu podgrzewając całość, aż warzywa zmiękną.

Podobnie powstaje danie, które chcę wam dziś zaproponować. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, jaki jest główny składnik. Zaskoczy was jego dostępność i cena.

Jaka zupa na obiad.jpg
canva/martinturzak
Dzieci ciągle proszą mnie o to ciasto z gruszkami. Na szczęście zawsze się udaje i robię je w chwilę

Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami

Pieczarki są tanimi grzybami hodowlanymi, których aromat z łatwością wydobędziemy przez podsmażanie. W takiej formie trafią do bulionu z ziemniakami i marchewką. Po krótkim podgotowaniu i zabieleniu uzyskam bardzo sycącą zupę.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 800 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 spora cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki wedle uznania
  • olej rzepakowy do smażenia

Tanie i łatwodostępne składniki są ogromną zaletą tej zupy. Wykonanie — jak się zaraz przekonacie, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję — też nie jest długie i żmudne. A efekty zachwycają.

Jak zrobić pyszną i sycącą zupę? Postawcie na pieczarki

Przygotowanie dania rozpoczynam od posiekania cebuli. W dużym garnku na 1-2 łyżkach oleju szklę warzywo. Obieram marchewkę i ziemniaki. Myję produkty. Bulwy kroję w kostkę, a pomarańczowy korzeń ścieram na tarce o większych oczkach.

Dodaję je do cebuli i podsmażam przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewam bulion i doprowadzam całość do wrzenia. Gotuję na średniej mocy kuchenki, aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W międzyczasie oczyszczam pieczarki i kroję je w plasterki.

Grzyby smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Używam podobnej ilości jak wcześniej do duszenia jarzyn. Zrumienione i znacznie zredukowane grzyby przenoszę do garnka, gdy ziemniaki będą już niemal gotowe do podania. Podgrzewam, aż całkiem zmiękną. Zdejmuję garnek z ognia.

Jak podawać zupę pieczarkową z ziemniakami?

Wiele osób zabiela zupy śmietaną. To rozwiązanie sprawdzi się również w przypadku pieczarkowej. Odmierzony nabiał łączę z chochlą płynu z garnka i dokładnie mieszam. Dodaję do dania wraz z posiekaną natka pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Sprawdźcie jak przygotować znakomity krem z czerwonej kapusty . Być może skusi was te prosta pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy .

Zupa pieczarkowa.jpg
canva/Joshua Resnick
To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne
Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy