Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze
Nie wiecie jaka zupa na obiad będzie wystarczająco sycąca? Mam smaczną i bardzo tanią propozycję. Zrobienie dania zajmie chwilę, a o jedzeniu zapomnicie na długie godziny. Sprawdźcie, jakie składniki przygotować i koniecznie spróbujcie.
Prosta zupa na obiad skusi każdego
Porcja ciepłego dania jesienią jest bardzo ważnym elementem jadłospisu. Nie trze ba jednak od razu gotować rosołu. Znam prostszą w przygotowaniu i moim zdaniem dużo smaczniejszą potrawę.
Jej podstawą będzie prosty bulion warzywny, który zawsze gotuję z tanich jarzyn i wekuję na zapas. W ten sposób mogę szybko ugotować zupę, po prostu podgrzewając całość, aż warzywa zmiękną.
Podobnie powstaje danie, które chcę wam dziś zaproponować. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, jaki jest główny składnik. Zaskoczy was jego dostępność i cena.
Przepis na zupę pieczarkową z ziemniakami
Pieczarki są tanimi grzybami hodowlanymi, których aromat z łatwością wydobędziemy przez podsmażanie. W takiej formie trafią do bulionu z ziemniakami i marchewką. Po krótkim podgotowaniu i zabieleniu uzyskam bardzo sycącą zupę.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 800 g ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 spora cebula
- 2 litry bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki wedle uznania
- olej rzepakowy do smażenia
Tanie i łatwodostępne składniki są ogromną zaletą tej zupy. Wykonanie — jak się zaraz przekonacie, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję — też nie jest długie i żmudne. A efekty zachwycają.
Jak zrobić pyszną i sycącą zupę? Postawcie na pieczarki
Przygotowanie dania rozpoczynam od posiekania cebuli. W dużym garnku na 1-2 łyżkach oleju szklę warzywo. Obieram marchewkę i ziemniaki. Myję produkty. Bulwy kroję w kostkę, a pomarańczowy korzeń ścieram na tarce o większych oczkach.
Dodaję je do cebuli i podsmażam przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewam bulion i doprowadzam całość do wrzenia. Gotuję na średniej mocy kuchenki, aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W międzyczasie oczyszczam pieczarki i kroję je w plasterki.
Grzyby smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Używam podobnej ilości jak wcześniej do duszenia jarzyn. Zrumienione i znacznie zredukowane grzyby przenoszę do garnka, gdy ziemniaki będą już niemal gotowe do podania. Podgrzewam, aż całkiem zmiękną. Zdejmuję garnek z ognia.
Jak podawać zupę pieczarkową z ziemniakami?
Wiele osób zabiela zupy śmietaną. To rozwiązanie sprawdzi się również w przypadku pieczarkowej. Odmierzony nabiał łączę z chochlą płynu z garnka i dokładnie mieszam. Dodaję do dania wraz z posiekaną natka pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Sprawdźcie jak przygotować znakomity krem z czerwonej kapusty . Być może skusi was te prosta pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy .