Karol Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Do masy ziemniaczanej nie dodaje tartej cebuli, a placki piecze w piekarniku. Znany kucharz cebulę dusi na oleju i podaje jako dodatek do placków. Całe danie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości oleju, przez co są pyszne, ale również ciężkie dla żołądka. Karol Okrasa placki piecze jednak w piekarniku, dzięki czemu całe danie jest o wiele lżejsze i nie ocieka tłuszczem. Placki ziemniaczane Okrasa doprawia solą, pieprzem i odrobiną majeranku.Znany kucharz do placków przygotowuje nieco inne dodatki. Placki podaje z podsmażoną i duszoną cebulą oraz z kwaśną śmietaną. Placki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, są bardzo proste i pożywne.Do placków ziemniaczanych wybierajmy ziemniaki, które nie są bardzo wodniste. Wtedy bowiem placki rozwarstwią się podczas smażenia lub pieczenia. Najlepsze będą ziemniaki typu B lub C, czyli odmiany mączne.
Karol Okrasa zdradził świetny patent na kotlety mielone. Do przygotowanej masy mięsnej dodaje ugotowaną kaszę jęczmienną, dzięki której całe danie nabiera rewelacyjnego smaku, kotlety są również bardzo soczyste. To pomysł na pyszny, rodzinny obiad.Karol Okrasa znany jest z tego, że łamie klasyczne przepisy, dodając do nich niecodzienne składniki, przez co tradycyjne potrawy nabierają charakteru i stają się jeszcze smaczniejsze. Przykładem takiego dania są właśnie kotlety mielone z kaszą jęczmienną, są proste w przygotowaniu i wychodzą rewelacyjnie.Kotlety mielone Okrasa przygotowuje nie z gotowego mięsa mielonego, a z kawałka karkówki wieprzowej, którą mieli samodzielnie. Karkówka jest idealnym mięsem do mielonych, ponieważ zawiera przerosty i tłuszcz, który jest naturalnym nośnikiem smaku. Karkówka jest również soczysta, przez co kotlety są delikatne i pyszne.Wiele osób do mielonych dodaje surową cebulę. Okrasa szkli ją natomiast na maśle, dopiero później miesza z innymi składnikami. Cebula przygotowana w ten sposób również dodaje niezwykłego smaku. Kotlety możemy smażyć na oleju rzepakowym lub na smalcu. Gorąco polecam tłuszcz zwierzęcy, który dodatkowo podkreśli cały smak.
Wątróbka drobiowa w miodowej marynacie z dodatkiem jabłka i cebuli to pomysł na klasykę w nowej odsłonie. Okrasa do marynaty dodaje również czosnek i świeży rozmaryn. Do wątróbki przygotowuje również glazurę z miodu i octu balsamicznego. Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów Polaków. Przesmażona z jabłkiem, cebulą, majerankiem, czy innymi, ulubionymi dodatkami jest pomysłem na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zwykle wątróbkę marynujemy również w mleku, żeby pozbyć się gorczyczki i sprawić, że mięso będzie delikatne.Okrasa na kanale Karol Okrasa & Kuchnia Lidla zdradził niedawno patent na doskonale soczystą i jeszcze delikatniejszą wątróbkę drobiową. Okrasa marynuje mięso w miodzie, czosnku i rozmarynie. Podsmaża je również na specjalnej glazurze. Tak przygotowana wątróbka to gratka dla każdego miłośnika podrobów.Pamiętajmy, aby nigdy nie solić wątróbki przed smażeniem. Sól sprawi, że mięso będzie twarde. Karol Okrasa również doprawia danie przed samym podaniem. Podczas smażenia nie przekłuwajmy wątróbki, ponieważ możemy się mocno poparzyć. Mięso obracajmy szczypcami kuchennymi.
Zupa kalafiorowa jest smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Podajcie ją z proponowanym i przez Karola Okrasę dodatkami, a odkryjecie to danie na nowo. Nietypowo przyrządzony twarogu i wyrazisty olej podkreślą delikatny smak letniego warzywa. Warto spróbować — smak pozytywnie zaskakuje. Karol Okrasa zupę kalafiorową podaje z wyrazistym szczypiorkowym olejem oraz samodzielnie wędzonym twarogiem. Nietypowa kombinacja sprawia, że danie zyskuje na wyrazistości i nabiera charakteru. Jest też bardzo sycące. Skusicie się?
Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy zachwyci wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ketchup przygotujesz z podstawowych składników, bez chemii, bez konserwantów. Gotowy ketchup może stać w lodówce przez dwa tygodnie.Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy wykorzystamy w kuchni np. do jajek na twardo, sałatki gyros, mięsnych marynat, pizzy, frytek, burgerów, zapiekanek i wielu innych dań. Ketchup bije o głowę wszystkie gotowe produkty, które możemy kupić w sklepie.Karol Okrasa ketchup przygotowuje z pomidorów malinowych. To słodka, soczysta odmiana, która idealnie sprawdzi się również do sosów na zimę. Pomidory przesmażone na karmelizowanym cukrze, z dodatkiem warzyw, octu i przypraw smakują genialnie.Goździki, podobnie jak cukier i cynamon, podkreślają smak pomidorów, który staje się jeszcze lepszy. Goździków nie blenduj z resztą składników, wyjmij je z garnka po ugotowaniu sosu. Bardzo ważnym dodatkiem jest również szczypta curry i suszona kolendra.
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednej czynności, a mianowicie w odpowiednio długim jego wyrabianiu. Dzięki temu ciasto staje się gładkie i elastyczne i bez trudu można je wałkować, zlepiać i formować. Koniecznie przetestujcie przepis Okrasy.Podstawą udanych pierogów jest odpowiedniej jakości ciasto. Powinno być gładkie, niezbyt twarde i sprężyste. Takie ciasto daje się cienko rozwałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Jest to niezmiernie ważne, bo nadmiar mąki na powierzchni wykrojonego krążka utrudnia potem dokładnie zlepienie pierogów. A czym się to kończy, wiecie sami. Farsz wypływa w czasie gotowania i z pierogów nici.
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na wyśmienity bigos młodej kapusty, zrobisz go w dosłownie 45 minut. Poznaj prosty przepis na aromatyczny, pełen smaku, ekspresowy bigos z młodej kapusty od Karola Okrasy.Bigos przygotowujemy głównie na Boże Narodzenie, wyłącznie z kiszonej kapusty. Wiosenna wersja dania z młodą kapustą, schabem, kiełbasą i kiszonką smakuje równie obłędnie, a jest o wiele prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na ugotowanie bigosu potrzebujesz niecałej godziny.Bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy ma wyraźny, mięsny smak, a kapusta kiszona i młoda sprawiają, że danie jest rewelacyjne i lżejsze, mimo że smażone na smalcu wieprzowym. Tego smaku nie da się opisać, koniecznie trzeba spróbować.Karol Okrasa słynie z genialnej kuchni. Jego przepisy są proste, ale odpowiednie połączenie składników sprawia, że każde danie ma rewelacyjny smak. Przygotuj również żeberka według Okrasy, lepszych nie jadłeś.
Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować. Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia. Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.
Młoda kapusta właśnie pojawiła się w sklepach. Warto zaopatrzyć się świeżą główkę i przygotować z niej smakowitą surówkę. Karol Okrasa proponuje, by dodać do warzyw wyborną marynatę na bazie octu jabłkowego. Koniecznie spróbujcie tej odsłony znanej surówki. Z kapusty można przygotować wiele rarytasów. Często robimy z niej gołąbki czy bigos. Młode główki zdecydowanie lepiej jednak wykorzystać jako dodatek do obiadu. Przygotowanie warzywa według pomysłu Karola Okrasy jest niezwykle proste, a surówka wychodzi chrupiąca i smakowita. Skusicie się?
Pierogi są jednym z często goszczących na naszych talerzach rarytasów. Karol Okrasa zdradził jak przyrządza ciasto na ten specjał. Dzięki długiemu wyrabianiu masy, przygotowanie delikatnych i nierozpadających się pierogów jest bardzo proste. Sprawdźcie koniecznie jego recepturę. Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. W klasycznej odsłonie nie używa się jajek. O tym, dlaczego są one zbędne, już wcześniej pisaliśmy. Proponowaliśmy wam też sprawdzoną babciną recepturę do przyrządzenia masy wykorzystującą zaledwie cztery produkty. Karol Okrasa również stawia na prostotę, a jego sposób jest niezawodny. Spróbujecie?
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Przygotuj pyszną zupę szczawiową według Karola Okrasy. Jeden jej składnik może was zaskoczyć. Jaki? Jest nim gęsina, na której Okrasa gotuje wywar do zupy. Dzięki temu mięsu cała potrawa pełna jest smaku i staje się niezwykle pożywna. Na łąkach i w ogródkach pojawiają się już młode liście szczawiu. Szkoda nie skorzystać z tego sezonowego dobrodziejstwa i nie przyrządzić z nich pysznej zupy. Doskonały przepis na szczawiową poleca niezawodny Karol Okrasa. Mało kto, tak jak on potrafi uszlachetniać smaki dobrze znanych już potraw. Tą zupą z pewnością będziecie zachwyceni.
Restauracja Karola okrasy działa już od ponad 10 lat i zbiera same dobre opinie. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na posiłek w tym lokalu. Zajrzeliśmy do menu, by dowiedzieć się czego i w jakiej cenie można tam spróbować.Jedzenie przygotowywane przez Karola Okrasę potrafi zachwycić. Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów kucharza m.in. na kotlety ziemniaczane z pieczarkami oraz krupnik. Tym razem zerknęliśmy, co kucharz oferuje w warszawskiej restauracji Platter.
Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii. Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.
Karol Okrasa zademonstrował, jak przygotować przepyszne kotlety ziemniaczane. Efekt z pewnością podbije serca domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Przysmak bardzo szybko znika z talerzy. Jak przygotować nadziewane kotlety ziemniaczane?
Żurek jest jednym z dań, które zagości na wielu świątecznych stołach. Specjał będzie lżejszy, jeśli przyrządzimy go według receptury łemkowskiej podanej przez Karola Okrasę. Kucharz do przyrządzenia dania wykorzystuje napój owsiany, który nadaje mu wyjątkowej konsystencji i dobrze równoważy smak zakwasu. Koniecznie spróbujcie. Tradycyjny żurek przyrządzany jest z dodatkiem białej kiełbasy. Łemkowski rarytas wykonany według przepisu Karola Okrasy jest idealną propozycją dla wegetarian. Jeśli pominiecie jajka, będziecie mogli podać go także weganom. Warto spróbować, bo brak mięsnych dodatków wcale nie sprawia, że danie jest mniej satysfakcjonujące.
Zastanawiasz się, co zrobić dziś na obiad? A może aromatyczną karkówkę według przepisu Okrasy? Cudne przyprawy podkreślą jej smak, a pożywne dodatki zamienią ją w pełnowartościowe danie obiadowe. Koniecznie przetestuj tę oryginalną propozycję. Karkówka jest mięsem, które doskonale nadaje się grillowania i pieczenia. Z powodzeniem można ją też dusić i smażyć. I właśnie na ten ostatni sposób przygotowania zdecydował się Karol Okrasa. Okrasa smażone mięso wzbogacił też aromatycznymi przyprawami, a także ryżem i kilkoma warzywami. Dzięki temu powstało treściwe danie z patelni. Naprawdę jest pyszne i można się nim najeść,
Kluski śląskie wciąż nie wychodzą ci idealne? Może warto podpatrzeć, jak robią je kulinarne autorytety? Poznaj wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a od tej pory staną się przebojem twojej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a kluski nie rozpadają się i wychodzą miękkie i bardzo smaczne. Kluski śląskie to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych klusek przygotowywanych z ziemniaków. Wyglądają na tyle elegancko, że podaje się je nawet na uroczystych stołach. Doskonale smakują polane mięsnym sosem, jednak Karol Okrasa serwuje je z jarmużem i wędzonym pstrągiem. Wy też możecie przetestować taką wersję.
Potrawy przyrządzane z dodatkiem strączków i ziemniakami należą do niezwykle sycących i smacznych. Karol Okrasa zdradził swój patent na pyszne soczewiaki — ziemniaczane kotlety wypełnione zieloną soczewicą i aromatycznymi pieczarkami. Podajcie je w duecie z surówką, a zapomnicie, że na obiad jadaliście kotlety mielone. Karol Okrasa często proponuje smaczne i aromatyczne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jego doskonałe receptury na zupę gulaszową czy okraszone boczkiem cepeliny. Tym razem prezentujemy wam jego sposób na ziemniaczane kotleciki wypełnione soczewicą i pieczarkami. Sycące i smaczne soczewiaki zachwycą każdego.
Lubicie kotlety mielone? A macie ochotę nieco odmienić ich smak? Skorzystajcie z przepisu Karola Okrasy na niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem. Wychodzą aromatyczne i soczyste. I z pewnością będziecie zaskoczeni ich delikatnym smakiem. Karol Okrasa jest wielbicielem polskiej kuchni, który lubi testować niezwykłe połączenia i dodatki. Tym razem proponuje dodać do masy na mielone kotlety trochę masła orzechowego. Zaskakujące, prawda? A trzeba przyznać, że gotowe mielone z tym składnikiem smakują naprawdę świetnie. Okrasa proponuje podać tak przygotowane kotlety z pieczonymi szparagami i sosem orzechowym. Jak ten zestaw smakuje, przekonajcie się sami.
Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy. Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka. Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.
Zupa gulaszowa idealnie sprawdza się w zimną pogodę, kiedy jedyne, o czym się myśli, to zjedzenie czegoś rozgrzewającego i sycącego. Karol Okrasa opracował własny przepis na to klasyczne węgierskie danie, do którego dorzuca pieczoną paprykę. Tak przygotowane warzywo nadaje zupie pysznej słodyczy i lekko dymny aromat. Zupa gulaszowa jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga od gotującego zbyt dużo pracy. Trzeba oczywiście jednak dobrze kontrolować temperaturę, szczególnie podczas smażenia wszystkich składników - nawet niewielka ilość spalenizny zniszczy smak całej potrawy. Karol Okrasa do swojej zupy dorzuca pieczoną paprykę, a także odrobinę skórki cytrynowej. Papryka po upieczeniu jest jeszcze słodsza, co doskonale podkreśla słoność całego dania, z kolei skórka przełamuje wszystko orzeźwieniem.
Pyszne kotlety z kurczaka z chrupiącą panierką, które wewnątrz zapakowane mają masło, są wyjątkowym rarytasem. Ich przygotowanie z poniższym przepisem jest banalnie proste i szybkie. Karol Okrasa nie smaży tych kotletów na zwykłym oleju - zamiast niego stosuje smalec, który nadaje daniu wspaniałego aromatu. De volaille oryginalnie wewnątrz rolady mięsnej nie powinien zawierać niczego, poza masłem z ewentualnym dodatkiem świeżego koperku. Współcześnie wiele osób dodaje do środka ser i inne składniki - jeśli preferujesz taką wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją przygotować. Karol Okrasa kotlety dewolaj poleca smażyć na smalcu, który nie tylko pozwala uzyskać lepszy smak, lecz również ma większą temperaturę dymienia od oleju roślinnego. Dzięki temu nie ma ryzyka, że w trakcie smażenia tłuszcz przypali się i zniszczy smak kotletów.
Nadziewane kotlety ziemniaczane, czyli farszynki, są regionalnym specjałem, który zna wielu smakoszy. Smakują wyśmienicie niezależnie od tego, jakim farszem je wypełnimy. Karol okrasa proponuje nadzienie z podsmażonych pieczarek, białego twarogu i suszonych pomidorów. Spróbujecie? Proponowaliśmy wam już przyrządzenie pysznych kotletów ziemniaczanych nadzianych brokułami czy kiszoną kapustą. Tym razem wraca my z recepturą Karola Okrasy. Kucharz przyrządza farszynki z pieczarkami, twarogiem i suszonymi pomidorami. Spróbujcie ich koniecznie — to połączenie was zachwyci.
Kotlety z karpia Karola Okrasy to pomysł na wyśmienite, rybne kotlety w nieco innym wydaniu. Majeranek i suszona żurawina sprawią, że kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kotlety z karpia Karola Okrasy.Kotlety rybne to tradycyjna potrawa wigilijna, którą przygotowuję nie tylko w święta. Słodki karp doprawiony solą, pieprzem, majerankiem i suszoną żurawiną smakuje wybornie i dlatego też często pojawia się na moim stole, kiedy mam ochotę na lekki, rybny obiad. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju roślinnym lub maśle klarowanym, dzięki czemu panierka nie przyklei się do patelni. Kotlety możesz przygotować z surowej ryby lub wykorzystać karpia, który został z poprzedniego obiadu. Karp jest rybą słodkowodną o niezwykłym smaku, jednak nie każdy jest jego zwolennikiem. Jeśli chcesz pozbyć się "mułowego" posmaku, przed mieleniem namocz surowego karpia w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżeczek wody i odstaw na kilka godzin.Z karpia przygotujesz również pyszną galaretę. Tu poznasz przepis na karpia w galarecie z warzywami i zielonym groszkiem.
Zupa rybna przepisu Okrasy gotowana na wywarze rybnym z marynowanym łososiem i grzybami suszonymi to pomysł na prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników ryb. Zupa jest wyraźna w smaku, aromatyczna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na zupę rybną przepisu Okrasy.Zupa rybna przygotowana według przepisu Karola Okrasy ma wyjątkowy smak i doskonały aromat. Danie ma mocny wywar z rybich resztek, warzyw rosołowych i suszonych grzybów. Rybie głowy i ości są bardzo esencjonalne i są podstawą każdej, pysznej zupy rybnej.Zupa rybna gotowana jest również z filetami z łosia, śmietaną, imbirem i skropiona sokiem z cytryny, który podbija jej smak. Przed gotowaniem zupy zamarynuj łososia w koperku, imbirze i oleju, aby był bardziej wyraźny w smaku i dobrze łączył się z całą zupą. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad dla całej rodziny od Karola Okrasy- tu poznasz przepis na delikatną gęś pieczoną w sosie porzeczkowym, jak z najlepszej restauracji.
Barszcz czerwony z uszkami to danie, które bardzo często wspominamy w kontekście świąt. Słodka, a zarazem delikatnie kwaśna zupa z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych, ponieważ jej wykonanie jest względnie łatwe, a efekt wyjątkowo pyszny. Boże Narodzenie już niedługo, dlatego warto zacząć gromadzić wszystkie potrzebne składniki i przepisy. Barszcz czerwony w obecnych czasach często kupowany jest w sklepie. Sprzedaje się go pod postacią zupy w kartonie, koncentratach czy proszku, co z pewnością jest wygodne, jednak nie tak zdrowe i smaczne, jak własnoręczne ugotowanie całego garnka esencjonalnego barszczu. Co więcej, przygotowanie go samodzielnie nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się zdawać. Znacznie więcej pracy jest przy uszkach, jednak nie trzeba się obawiać. Finalny efekt podania barszczu z uszkami jest świetny, gdyż widać w nim całą włożoną pracę.
Kotlet schabowy Karola Okrasy to prawdziwy hit obiadowy. Tradycyjny kotlet według jego przepisu smakuje wprost genialnie i ma głęboki, mięsny smak. Kotlety schabowe mają złocistą, chrupiącą panierkę i są bardzo delikatne i miękkie w środku. Poznaj sekret Karola Okrasy na najlepszy kotlet schabowy.Kotlety schabowe są proste w przygotowaniu, jednak i to danie można łatwo zepsuć. Sekretem doskonałych schabowych jest odpowiednia obróbka i smażenie. Każdy kotlet musi być dobrze ubity, musi być cienki, aby nie był twardy lub surowy w środku. Zrezygnuj również z oleju i masła do smażenia i zastąp je tłuszczem zwierzęcym. Smalec jako jedyny wzmocni smak schabu i sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach.Kotlety schabowe Karola Okrasy są doskonale doprawione, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotlety mają również posmak smalcu, na którym były smażone, posiadają więc głębszy smak niż schabowe przygotowywane na oleju. Kotlety podaj z ziemniakami tłuczonymi, opiekanymi oraz z buraczkami, ogórkami kiszonymi lub surówką z kiszonej kapusty.
Karol Okrasa jest jednym z najbardziej znanych szefów w kuchni w Polsce, jednak o jego życiowej partnerce wiele osób nie wie zbyt dużo. Poznali się w szkole gastronomicznej im. E. Pijanowskiego w Warszawie - od tego czasu Okrasa jest w niej szaleńczo zakochany. Prezenter uważa nawet, że Monika Okrasa może z nim konkurować w kuchni, gdyż jest wyjątkowo zdolna i utalentowana. Karol Okrasa, zaraz obok Magdy Gessler czy Pascala Brodnickiego należy do grona bardzo rozpoznawalnych osobistości gastronomicznych, które od lat pokazują Polakom, w jaki sposób gotować smacznie, tanio oraz szybko. Okrasa od 2005 roku jest w związku małżeńskim z Moniką Okrasą. Poznali się lata wcześniej, kiedy wspólnie uczęszczali do Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Już wtedy poczuli do siebie duże uczucie.