Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Karol okrasa

Karol Okrasa

pieczone ziemniaki
08.07.2023 21:37 Aż trudno uwierzyć, z czym Okrasa podaje pieczone ziemniaki. Goście oszaleją na ich punkcie

Czy ziemniaki z ogniska mogą być daniem wykwintnym? Okazuje się, że tak! Przepis Karola Okrasy z prostego dania czyni absolutny kulinarny majstersztyk. Wszystko dzięki pysznemu i zdrowemu dodatkowi. Koniecznie wypróbuj przepis znanego kucharza na pyszne ziemniaki.

cukinia
25.06.2023 15:05 Okrasa zalewa cukinię koperkową marynatą. Jest bardziej aromatyczna i wyrazista

Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata. 

zupa kalafiorowa
17.06.2023 20:39 Okrasa podrasował zupę kalafiorową. Ten składnik zmienia wszystko

Lubicie kalafior? Proponujemy przepis na pyszną zupę kalafiorową, którego autorem jest Karol Okrasa. Znany kucharz dodaj do tej zupy jeden składnik, który znacząco zmienia smak. Dzięki niemu zupa jest wyborna. Spróbujcie koniecznie patentu Karola Okrasy.

Zupa z kapusty
16.06.2023 21:34 Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”

Żaden kapuśniak nie będzie tak smaczny, jak parzybroda, czyli wielkopolska zupa z kapusty. Karol Okrasa pokazał jak ją przygotować. Przepis nie jest skomplikowany i warto go wypróbować, bo danie zachwyca smakiem. 

Ogórki małosolne Okrasy
31.05.2023 12:11 Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.  

pomysł Okrasy na babkę ziemniaczaną
30.05.2023 18:40 Okrasa ma najlepszy patent na babkę ziemniaczaną. Tak podana znika z talerzy raz dwa

Karol Okrasa przeszedł samego siebie. Pokazał niezwykły sposób na babkę ziemniaczaną. Tym razem jednak nie chodzi o przepis na tę popularną potrawę, a o jej pomysłowe wykorzystanie. Znany kucharz uwielbianego kartoflaka zamienił w chrupiące frytki.

Szakszuka Karola Okrasy
21.05.2023 22:18 Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na orientalną szakszukę

Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy. 

naleśniki z sosem
18.05.2023 12:15 Okrasa podaje naleśniki z niezwykłym dodatkiem. Danie rozpływa się w ustach

Naleśniki są prostym daniem, które znane jest na całym świecie. Można przyrządzać je na niezliczoną liczbę sposobów i podawać właściwie o każdej porze dnia. Proponujemy przepis Karola Okrasy na to smaczne i proste danie. Naleśniki z tym smakowitym dodatkiem będą smakować każdemu.

gulasz z racuchami Karola Okrasy
23.04.2023 11:31 Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa

Zapomnij o klasycznej kaszy i ziemniakach. Karol Okrasa zdradził przepis na wytrawne racuchy do gulaszu mięsnego. Główne danie podane z racuchami z kaszy gryczanej nie ma sobie równych. Obiad jak z najlepszej restauracji zrobisz w kilka chwil.

Młoda kapusta Karola Okrasy
17.04.2023 15:42 Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy

Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować. 

babka ziemniaczana od Karola Okrasy
01.04.2023 09:44 Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada

Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.

Sposób Okrasy na zakwas na żurek
25.03.2023 12:37 Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.

Restauracja Karola Okrasy
18.03.2023 18:07 Ile kosztuje obiad w restauracji Okrasy? Ceny dań zaskakują

Karol Okrasa słynie z pysznych dań. Przysmaki wychodzące wprost z jego kuchni do najtańszych jednak nie należą. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za obiad u znanego kucharza. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić. 

biała kiełbasa na Wielkanoc
14.03.2023 18:15 Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.

Kotlety mielone Karola Okrasy
28.02.2023 10:33 Okrasa pokazał wszystkim, jak robi mielone. Jego sekret tkwi w 1 dodatku

Kotlety mielone Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sekretem ich niesamowitej soczystości i aromatu jest odpowiednie smażenie z wykorzystaniem smalcu. Kucharz stawia na klasykę i uzyskuje znakomite efekty. Musicie choć raz spróbować.

wątróbka sposobem Karola Okrasy
23.02.2023 23:38 Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Zapiekanka w stylu greckim Karola Okrasy
19.02.2023 22:43 Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Zapiekanka w stylu greckim będzie znakomitym pomysłem na obiad. Karol Okrasa zaproponował do niej znakomity trzyskładnikowy sos z miodu, octu winnego i mięty, który świetnie podkreśla smak warzyw i serów. Musicie spróbować — wykonanie dania nie jest trudne. 

Odwiedził luksusowa restaurację Okrasy. Wyjawił, czy warto aż tyle płacić za obiad
30.01.2023 17:06 Odwiedził luksusowa restaurację Okrasy. Wyjawił, czy warto aż tyle płacić za obiad

Sprawdzam Jak odwiedził ekskluzywną restaurację Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Popularny youtuber ocenił wystrój, obsługę i przede wszystkim serwowane dania. Wyjawił, czy warto sporo zapłacić za obiad w restauracji Okrasy.Znany, polski youtuber na swoim kanale Sprawdzam Jak na YouTube, odwiedził luksusową restaurację Okrasy. To jeden z najlepszych lokali gastronomicznych w Polsce. Youtuber zamówił kilka pozycji z karty i ocenił, czy warto zaznaczyć restaurację na kulinarnej mapie Warszawy.Restauracja Platter by Karol Okrasa mieści się przy ulicy Emilii Plater w Warszawie, niedaleko Pałacu Kultury. Restauracja specjalizuje się w kuchni europejskiej. Zjemy tu między innymi carpaccio wołowe, biodrówkę cielęcą i rybę dnia.Restauracja Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością. Youtuber ocenił nie tylko dania, ale i obsługę oraz cały wystrój. Był zachwycony wizytą w Platter by Karol Okrasa. Co zamówił na obiad? Jakie dania znajdują się w menu?

okrasa
29.01.2023 18:26 Niebywałe, co Okrasa wystawił do licytacji na WOŚP. Każdy smakosz byłby wniebowzięty

Coroczne licytacje są nieodłącznym elementem finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy. W tym roku do grona aukcji dołączyła niezwykła oferta od Karola Okrasy. Szczęśliwy zwycięzca będzie miał okazję zjeść kolację własnoręcznie przygotowaną i zaserwowaną przez Mistrza. Celebracja wygranej odbędzie się w warszawskiej restauracji Platter by Karol Okrasa.Na apel organizatorów Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odpowiedziała firma Lidl. To właśnie w niej imieniu do grona nagród dołączył uroczysty posiłek przyrządzony rękami popularnego kucharza. Karol Okrasa w ramach tej kolacji ugości 2 osoby. Warto zawalczyć o tak wyjątkowe przeżycie.

kotlety mielone
25.01.2023 12:07 Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone

Karol Okrasa zmierzył się z klasykiem polskiej kuchni. Pod lupę wziął swojskie i dobrze znane kotlety mielone. Do spulchniania mięsnej masy użył jednak nie namoczonej bułki, a kaszy jęczmiennej. Dzięki temu jego potrawa jest obłędnie soczysta, bardzo delikatna i o wiele zdrowsza.Kaszę jęczmienną do przepisu na kotlety mielone Karola Okrasy przed dodaniem do mięsa należy ugotować i wystudzić. Produkt ten bogaty jest w wiele cennych składników, przede wszystkim w błonnik i białko. Kotlety z jej dodatkiem są więc o wiele wartościowsze niż z bułką. Do przygotowania niezwykle smacznej i zdrowej wersji kotletów mielonych możesz użyć także innego rodzaju kaszy. Manna, pęczak czy gryczana - sprawdź wszystkie apetyczne warianty.Dodatek kaszy to nie jedyny składnik, który wyróżnia kotlety mielone Karola Okrasy. Swoje danie przygotowuje on z dodatkiem niezwykle aromatycznej, prażonej cebulki. Znany kucharz nie ma też wątpliwości, co do najlepszego tłuszczu do smażenia kotletów. Jego wybór jednoznacznie pada na smalec.

Zupa kartoflanka Karola Okrasy
12.01.2023 14:28 Okrasa przypomniał wszystkim kultowy przysmak. Nie do wiary w czym gotuje ziemniaki

Zupa kartoflanka będzie idealna jako obiad dla całej rodziny. Prostą i sycącą propozycja Karola Okrasy wzbogacona jest o sok z kiszonej kapusty, który nadaje ziemniakom całkiem przyjemnej i nietypowej tekstury. Danie zaskakuje też przyjemnym smakiem. Karol Okrasa w swoim przepisie nawiązuje do dawniej występującej w kuchni polskiej zupy z ziemniaków kiszonych, czyli prażuchy. Używa co prawda ziemniaków surowych, lecz gotuje je w soku z kiszonej kapusty, co sprawia, że stają się lekko chrupiące.

Placki ziemniaczane Karola Okrasy
03.12.2022 17:35 Okrasa robi placki ziemniaczane w zaskakujący sposób. Dodaje też do nich 1 uwielbiany składnik

Placki ziemniaczane Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Kucharz wzbogaca warzywną masę o ser żółty. Co ciekawe, placki robi nie z surowych, a z gotowanych ziemniaków. Można więc tu upatrywać możliwość wykorzystania gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne placki ziemniaczane z serem żółtym skuszą niejednego smakosza. Masa z gotowanych warzyw i popularnego nabiału po usmażeniu smakuje o niebo lepiej niż klasyczny rarytas z patelni. Ma chrupiący wierzch i kremowe, nieco ciągnące się wnętrze, a przy tym pięknie pachnie. Warto skosztować.

Przekąska na mecz Karola Okrasy
19.11.2022 15:37 Okrasa pokazał, jak z pieczarek zrobić przekąskę, która idealnie sprawdzi się na mecz

Prosta przekąska na mecz, która jest ciepła, chrupiąca i wyjątkowo smaczna? Pizzerinka bez ciasta, ale za to z aromatycznymi pieczarkami idealnie pasuje do opisu. Przepis Karola Okrasy jest prosty i nie wymaga zbyt wielu produktów. Spróbujecie?Faszerowane pieczarki portobello są nie lada rarytasem. Zrobienie wypełnionych zdrowymi warzywami i serem grzybów z pieca nie jest skomplikowane, a najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu. Warto podać je w przerwie meczu.Oczywiście możecie przyrządzić aromatyczny przysmak, korzystając ze zwykłych pieczarek i innego sera czy warzyw. Zjeść też można kiedy tylko najdzie was ochota. Nie trzeba się ograniczać do sezonu piłkarskiego.

Okrasa robi wyjątkowe paszteciki do barszczu. Stawia na nietypowy składnik
16.11.2022 17:39 Dodajesz kapustę do farszu na paszteciki? Okrasa stawia na inny składnik

Paszteciki do barszczu według przepisu Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Okrasa paszteciki robi z ciasta drożdżowego, a farsz z grzybów leśnych i gotowanej soczewicy. Paszteciki według jego receptury błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Paszteciki do barszczu możemy przygotować z dowolnym nadzieniem. Niektórzy przygotowują je z kiszoną kapustą, inni z pieczarkami lub suszonymi grzybami. Okrasa farsz robi zupełnie inaczej. Paszteciki z ciasta drożdżowego według jego przepisu zachwycą całą rodzinę.Na stronie kuchnialidla.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji znanych kucharzy, w tym Karola Okrasy. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Okrasa podzielił się recepturą na wyśmienite paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą. Farsz bije na głowę wszystkie inne.Aby ciasto na paszteciki do barszczu ładnie urosło, koniecznie zadbaj o temperaturę wszystkich składników. Mleko musi być letnie, jajko i masło nie mogą być zimne, lepiej wyjmij je wcześniej z lodówki. Świeże drożdże są bardzo delikatne, zbyt wysoka i niska temperatura sprawią, że nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości.

Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
14.11.2022 12:29 Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność

Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy. Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.

Zapiekanka z batatów Karola Okrasy
11.11.2022 19:37 Zapomnij o zapiekance z ziemniaków. Okrasa zastępuje je innym warzywem

Zapiekana ziemniaczana jest jednym z obiadowych klasyków. Karol Okrasa proponuje zastąpić klasyczne ziemniaki słodkim batatem. Piecze go wraz z porem i aromatycznym sosem z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Spróbujecie? Nietypowa zapiekanka Karola Okrasy łączy w sosie kremowy sos, bataty i charakternego pora. Wszystko przykryte jest aromatyczną pierzynką z sera. Danie syci na długo i pachnie obłędnie, a smakuje o niebo lepiej niż klasyczna potrawa z ziemniaków. Warto skosztować.

Zupa z dyni Karola Okrasy
16.10.2022 21:42 Okrasa zaszalał. Do zupy z dyni wrzuca cudowny rarytas

Zupa z dyni jest pyszną i rozgrzewającą jesienną propozycją na obiad. Karol Okras ten pyszny rarytas wzbogaca o dodatek wędzonego twarogu. Nabiał doskonale podkreśla słodycz dyni, a przepis kucharza jest bardzo prosty. Spróbujecie?Zupa z dyni w wyjątkowej wersji z pełnym charakteru twarogiem wędzonym spodoba się każdemu. Jest wyrazista kremowa — po prostu pyszna. Co więcej, przygotowuje się ją niezwykle szybko. Warto skosztować.

Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
06.10.2022 16:02 Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie

Makaron z kurkami polecany przez Karola Okrasę jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Doskonale też smakuje, bo oprócz aromatycznych grzybów zawiera również posiekane pistacje. Efekt naprawdę jest powalający. Koniecznie musicie przetestować ten przepis, Nie tylko lato jest porą na pyszne warzywa i owoce sezonowe. Jesienią możemy cieszyć się smakiem aromatycznych grzybów, orzechów, dyń, śliwek i wielu innych produktów. Przygotujemy z nich wyśmienite dania i desery dla całej rodziny. Jednym z dań obiadowych, które musi znaleźć się w jesiennym menu, jest szybki makaron z kurkami z przepisu Karola Okrasy.Na stronie kuchnialidla.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów od znanych kucharzy, między innymi Karola Okrasy, którego przepis na makaron wykorzystany jest w tym artykule. Makaron przygotowany według jego receptury jest pomysłem na naprawdę szybki obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Aromatyczne grzyby, pistacje, kapary i ser grana padano tworzą naprawdę rewelacyjne danie.Do przygotowania makaronu z kurkami i pistacjami potrzebujemy dużej, głębszej patelni, ponieważ ugotowany makaron będziemy smażyć z resztą składników. W ten sposób doskonale przejdzie on aromatem kurek i pistacji. Makaron musimy ugotować al dente, w przeciwnym wypadku rozpadnie się na patelni podczas smażenia.