Żurek w przepysznej odsłonie
Canva.com / Dar1930

Przepis Okrasy na łemkowski żurek

Smakowity żurek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Tego specjału nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto wypróbować recepturą, którą podzielił się Karol Okrasa. Żurek w łemkowskiej odsłonie zachwyci domowników.

Żurek należy do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie spałaszowałyby taką zupę. Dziś przyjrzymy się przepisowi od Karola Okrasy. Specjał w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Żurek czerpiący z łemkowskich tradycji

Nie da się ukryć, że żurek jest pozycją obowiązkową w trakcie świąt wielkanocnych. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy recepturę, którą podzielił się Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaprezentował recepturę na żurek po łemkowsku. Wielbiciele swojskich smaków będą zachwyceni taką ucztą. Zupa nie wymaga używania mięsa. Prośby o dokładkę nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem. Łemkowski żurek na długo pozostaje w pamięci.

Przepis na żurek w tym wydaniu jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co musimy przygotować?

Przepis na pasztet wegetariańskiPrzepis na pasztet wegetariańskiCzytaj dalej
  • 500 ml zakwasu z mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 30 g majeranku
  • 150 ml napoju owsianego
  • wędzona papryka
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

Łemkowski żurek

(Canva.com / Slawomir Fajer)

Łatwy przepis na łemkowski żurek

Na początku siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy go w garnku. Wzbogacamy go pokrojoną w kostkę pietruszkę. Oba składniki zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Je również umieszczamy w garnku. Całość doprawiamy majerankiem.

Zupę gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie odławiamy ziemniaki i dodajemy zakwas oraz pozostałe przyprawy. Kiedy żurek już się zagotuje, wzbogacamy go o napój owsiany. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.

Łemkowski żurek najlepiej serwować z jajkiem sadzonym. Układa się je na ziemniakach i podsmażonej cebulce. Taką mieszankę zalewa się zupą. Między innymi tym wyróżnia się ta odmiana kultowej zupy. Nie oznacza to jednak, że nie można postawić na jajka ugotowane na twardo. Tak również będzie smakował fantastycznie.

Żurek należy podawać z odłowionymi wcześniej ziemniakami. Domownicy z pewnością szybko wyczyszczą talerze. Zupa bez mięsa wcale nie musi być nudna. Warto również sięgnąć po przepis na tanią i prostą pomidorówkę.

Źródło: Kuchnia Lidla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł