Okrasa pokazał najszybszy przepis na bigos. Robi go w 25 minut
Karol Okrasa słynie z niezwykle kreatywnego i niebanalnego podejścia do kuchni. Gwiazdor nie raz udowodnił, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Tym razem kucharz przyjął wyzwanie i przyrządził bigos jedynie w 25 minut!
Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na bigos szlachecki Magdy Gessler, który zachwycał smakiem, ale wymagał też wiele pracy.
Karol Okrasa postanowił pokazać, że bigos można przyrządzić w krótkim czasie. Kucharz podkręcił jego smak nietypowymi jak na to danie dodatkami. Okazało się, że kluczem do zbudowania niezapomnianego smaków jest dodanie trzech sekretnych składników: sosu worcestshire, czerwonego wina oraz miodu wielokwiatowego. Słodycz miodu wymieszana z cierpkością wina i słonością sosu worcestshire idealnie podkreśla smak kapusty oraz mięsa.
Poniżej podajemy przepis na bigos w 25 minut. Jesteśmy ciekawi, co o nim sądzicie? Jedno jest pewne, danie zaskakuje swoim składem oraz smakiem! Z pewnością idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni!
Bigos w 25 minut - przepis Karola Okrasy.
Składniki:
wędzony boczek 100 g
schab 300 g
smalec 1-2 łyżki
cebula 1 szt.
suszone śliwki 5 szt.
świeża biała kapusta 200 g
kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
liście laurowe 4 szt.
suszony majeranek 1 łyżeczka
kiszona kapusta 200 g
sos worcestershire 50 ml
czerwone, wytrawne wino 100 ml
miód 1 łyżka
sól 1 szczypta
Sposób wykonania:
Na początek pokrój boczek w kostkę i przesmaż na zimnej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Schab pokrój w paski i dodaj do boczku. Smaż kolejne 5 minut doprawiając sola i pieprzem. Zdejmij boczek i schab z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.
Na tą sama patelnie wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Smaż ją aż się zeszkli. Dodaj pokrojone śliwki oraz świeżą kapustę poszatkowaną w paski. Dopraw całość ziarnami kolendry oraz liściem laurowym. Co jakiś czas podlewaj bigos wodą, gdy zauważysz, że większość odparowała.
Dopraw bigos majerankiem, dodaj kiszona i posiekaną kapustę. Dopraw solą i pieprzem i duś, aż sok odparuje. Wlej sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększ ogień i redukuj płyny. Dodaj przesmażone boczek i schab.
Jesteś ciekawy innych przepisów Karola Okrasy? Na nasze stronie znajdziecie między innymi jego sposób na rosół oraz gołąbki. Sprawdźcie, czym Was zaskoczą!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie tylko napoje gazowane. Prognozują wzrost ceny popularnego produktu
Większość z nas popełnia błąd przy wyciskaniu czosnku. Lepiej go unikać
Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśniki
źródło: Kuchnia Lidla
undefined