Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa według Karola Okrasy

Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak

19 Listopada 2020

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa jest absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Jej smak jest niepowtarzalny, a niektóre spotkania okolicznościowe nie mogą się bez niej obejść. Okazuje się, że Karol Okrasa robi ją inaczej niż wszyscy. Sałatka jarzynowa w jego

Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy

Ne da się ukryć, że w każdym domostwie sałatka jarzynowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jednak to na co się zdecydował Karol Okrasa, może przyprawić o nie lada konsternację. Trzeba przyznać, że dodatek w postaci puree z jabłek, nie jest czymś standardowym.

Sałatka jarzynowa według przepisu mistrza kulinariów jest niezwykle smakowita. Wszystko za sprawą niecodziennego dodatku, który znakomicie podkręca smak klasycznego specjału. Sałatka jarzynowa najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie była tak pyszna.

Wyborna sałatka jarzynowa według przepisu Karola Okrasy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis można uznać za wyjątkowo intuicyjny. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • korzeń selera

  • 2 pietruszki

  • 4 ogórki kiszone

  • cebula

  • 2 jajka

  • 150 g groszku (może być mrożony)

  • 60 g majonezu

  • 45 ml śmietany 18%

  • 2 jabłka

  • 30 g miodu

  • 2 cytryny

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Fantastyczna sałatka jarzynowa ekspresowo znika z talerzy

Sałatka jarzynowa tej odsłonie jest nie lada gratką dla wielbicieli swojskich smaków. Na początku umyte warzywa gotujemy w wodzie z solą i pieprzem. Nie powinny być obrane, ani pokrojone. Robimy to dopiero w późniejszym etapie przygotowań.

Jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na kawałki. Miód umieszczamy na zimnej patelni i stopniowo podgrzewamy. Kiedy zauważymy, że zaczął się karmelizować, wówczas dodajemy do niego jabłka. Całość prażymy i co jakiś czas mieszamy. 

Jabłka stały się już miękkie? Dodajemy do nich wtedy sok z jednej cytryny. Całość blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Nasz mus jabłkowy jest już gotowy. Teraz możemy wrócić do ugotowanych warzyw. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i cebulą.

Pokrojoną cebulę warto sparzyć gorącą wodą i odcisnąć. Wszystkie warzywa mieszamy i wzbogacamy je o groszek. Ugotowane jajka na twardo kroimy w kostkę. Możemy ułożyć je na wierzchu lub zmieszać z pozostałymi składnikami.

Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Puree jabłkowe mieszamy z majonezem i śmietaną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw i starannie mieszamy. Całość wzbogacamy o posiekany koperek. Po kilku godzinach smaki się połączą.

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >