Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.
Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
Ne da się ukryć, że w każdym domostwie sałatka jarzynowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jednak to na co się zdecydował Karol Okrasa, może przyprawić o nie lada konsternację. Trzeba przyznać, że dodatek w postaci puree z jabłek, nie jest czymś standardowym.
Sałatka jarzynowa według przepisu mistrza kulinariów jest niezwykle smakowita. Wszystko za sprawą niecodziennego dodatku, który znakomicie podkręca smak klasycznego specjału. Sałatka jarzynowa najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie była tak pyszna.
Wyborna sałatka jarzynowa według przepisu Karola Okrasy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis można uznać za wyjątkowo intuicyjny. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
3 marchewki
2 ziemniaki
korzeń selera
2 pietruszki
4 ogórki kiszone
cebula
2 jajka
150 g groszku (może być mrożony)
60 g majonezu
45 ml śmietany 18%
2 jabłka
30 g miodu
2 cytryny
koperek
sól
pieprz
cukier
Fantastyczna sałatka jarzynowa ekspresowo znika z talerzy
Sałatka jarzynowa tej odsłonie jest nie lada gratką dla wielbicieli swojskich smaków. Na początku umyte warzywa gotujemy w wodzie z solą i pieprzem. Nie powinny być obrane, ani pokrojone. Robimy to dopiero w późniejszym etapie przygotowań.
Jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na kawałki. Miód umieszczamy na zimnej patelni i stopniowo podgrzewamy. Kiedy zauważymy, że zaczął się karmelizować, wówczas dodajemy do niego jabłka. Całość prażymy i co jakiś czas mieszamy.
Jabłka stały się już miękkie? Dodajemy do nich wtedy sok z jednej cytryny. Całość blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Nasz mus jabłkowy jest już gotowy. Teraz możemy wrócić do ugotowanych warzyw. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i cebulą.
Pokrojoną cebulę warto sparzyć gorącą wodą i odcisnąć. Wszystkie warzywa mieszamy i wzbogacamy je o groszek. Ugotowane jajka na twardo kroimy w kostkę. Możemy ułożyć je na wierzchu lub zmieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Puree jabłkowe mieszamy z majonezem i śmietaną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw i starannie mieszamy. Całość wzbogacamy o posiekany koperek. Po kilku godzinach smaki się połączą.
Źródło: Kuchnia Lidla