Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marynata

Marynata

gruszki w zalewie
04.11.2021 01:00 Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.

Gruszki w słoiku
01.11.2021 01:00 Przepyszne gruszki w syropie do mięs i serów

Gruszki smakują doskonale zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Warto sięgnąć po te pysznie soczyste owoce i przygotować z nich przetwory, które zachwycą waszych gości. Zdradzaliśmy wam niedawno pomysł na pyszne ciasto z gruszką. Podpowiadaliśmy też, że dodatek tego owocu podkręci smak wątróbki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pyszny dodatek do mięs i serów — gruszki słodko-kwaśne.

Śledzie w musztardzie i miodzie
29.10.2021 02:00 Obłędnie pyszne śledzie w musztardowo-miodowym sosie

Śledzie w miodowo-musztardowym sosie są klasyką praktycznie tak popularną, jak śledzie w śmietanie czy oleju. Połączenie słodyczy i charakterystycznego smaku miodu z lekką ostrość musztardy doskonale się ze sobą komponuje. Aby cieszyć się ich jak największą intensywnością, warto odstawić je w lodówce na kilka dni, by dobrze się zamarynowały. Marynowane śledzie najczęściej jedzone są jako prosta przekąska wraz z chlebem. Trzeba jednak pamiętać, że podaje się także na różnych uroczystościach w formie przegryzki pomiędzy głównymi daniami czy zagryzki do przeróżnych napojów. Ważną zasadą podczas przygotowywania takich śledzi jest ich należyta jakość. W sklepach najczęściej dostępne są zwykłe płaty śledziowe oraz śledzie matias, które są po prostu pozyskiwane z młodych ryb. Te drugie charakteryzują się wyższą ceną, większą delikatnością oraz lepszym smakiem.

gruszki w occie
18.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne gruszki w occie?

Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.

Winogrona marynowane
17.10.2021 02:00 Prosty przepis na marynowane w occie winogrona

W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.

Golonka wyjdzie idealnie jak nigdy
13.10.2021 02:00 Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna. Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.

marynowana dynia
12.10.2021 02:00 Dynia w słodko - kwaśnej zalewie

Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski. Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.

Marynowana dynia
11.10.2021 02:00 Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu

Sezon na dynie to dobra okazja, aby przygotować na jej podstawie pyszne przetwory. Jednym z takich pomysłów może być marynowanie jej w zalewie octowej z cynamonem. Taki produkt jest delikatnie słodki, a także rozgrzewający. Dynia marynowana może być na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest marynata złożona po prostu z octu, cukru wody oraz goździków - warto jednak eksperymentować w kuchni. Poniższa propozycja zawiera nie tylko cynamon, lecz również goździki oraz estragon, co daje doskonałą kompozycję smakową oraz zapachową. Taka dynia to świetny dodatek do sałatek, a także może być jedzona jako zwykła przekąska. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane jabłka
08.10.2021 02:00 Bosko pyszne marynowane jabłka

Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne, a smak zdecydowanie jest tego wart.Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dynia w occie
07.10.2021 02:00 Najlepszy jesienny smakołyk - dynia w occie

Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków. Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki małosolne
04.10.2021 02:00 Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań. Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny. Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane grzyby
03.10.2021 02:00 Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby

Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu. Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dynia marynowana
23.09.2021 02:00 Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

śliwki w occie
21.09.2021 02:00 Prosty przepis na śliwki w occie

Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek. Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór. Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gruszki w occie
11.09.2021 02:00 Idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej

Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować. Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane grzyby
03.09.2021 02:00 Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie

Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia. Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków. Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos tatarski
31.08.2021 02:00 Klasyczny przepis na sos tatarski

Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować. Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
29.08.2021 02:00 Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta. Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki z curry
29.08.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie curry

Ogórki można przygotować na rozmaite sposoby. Zazwyczaj korzystamy z klasycznych przypraw. Jednak czasem warto sięgnąć po mniej konwencjonalne rozwiązania. Ogórki konserwowe z dodatkiem curry zachwycają niepowtarzalnym smakiem.Nie da się ukryć, że ogórki w formie przetworów wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki w zalewie z curry.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
29.08.2021 02:00 Obłędny sposób na marynowaną cukinię. Smakuje jak borowiki

Cukinia jest dostępna jedynie przez określoną część roku, dlatego warto zakonserwować ją, aby móc cieszyć się nią przez cały rok. Tym razem prezentujemy świeżą i soczystą cukinię, która smakuje jak marynowane borowiki. Każdy będzie zachwycony.Cukinia zawiera wiele niezbędnych do życia składników odżywczych jak potas, sód, fosfor oraz wapń, a także kwas foliowy. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a regularne jej spożycia wspomaga działanie układu trawiennego.Marynowana cukinia doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu z ziemniakami i mięsem zamiast zwykłej surówki, czy jako część składowa wykwintnej sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka szwedzka
26.08.2021 02:00 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

W ciągu lata wyrosła ci ogromna ilość ogórków i nie wiesz co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu, dzięki któremu zrobisz najpyszniejszą sałatkę szwedzką. Co więcej receptura jest banalnie prosta i każdy może ją wykonać. Zwykłe kiszenie ogórków mogło się już wielu osobom znudzić - ten sam smak nie wprowadza zbyt wiele różnorodności. Dlatego sałatka szwedzka daje bardzo duży powiew świeżości. Choć jest to konserwa typowo zimowa, można jeść ją przez cały rok. Przepis jest zaskakująco łatwy w sporządzeniu, więc dosłownie każdy będzie miał możliwość samodzielnego zrobienia sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

marynowane pieczarki
26.08.2021 02:00 Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w zalewie
21.08.2021 02:00 Fantastyczne ogórki po królewsku z miodową zalewą

Ogórki można przygotowywać na najróżniejsze sposoby - tym razem prezentujemy je po królewsku, w zalewie miodowej. Słodkie i chrupiące warzywo świetnie pasuje do mięs, czy jako dodatek do kanapek. Żaden smakosz nie będzie zawiedziony, próbując takiego rarytasu. Choć najczęściej spożywamy ogórki kiszone lub po prostu surowe, warto eksperymentować z metodami na ich marynowanie lub kiszenie. Dzięki temu można wyciągnąć z nich jeszcze więcej ciekawych aromatów i smaków. Ogórki po królewsku mają słodko-kwaśny smak - mieszanka miodu oraz octu sprawia, że mało kto jest w stanie się im oprzeć. Co więcej, sporządzenie ich trwa zaledwie kilka chwil, ponieważ najwięcej pracy wykonuje za nas samo marynowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana cukinia
19.08.2021 02:00 Słodka, marynowana cukinia z dodatkiem miodu i kurkumy

Cukinia ma wyjątkowo wiele zastosowań, choć najczęściej zajadamy się nią po ugotowaniu. Tym razem prezentujemy sposób na marynowaną cukinię w miodzie i kurkumie. Słodki i wyjątkowo zdrowy przetwór nie ma sobie równych. Cukinia w marynacie z miodem i kurkumą ma nie tylko pyszny smak i przepiękny, delikatnie żółty kolor. Dzięki właściwościom prozdrowotnym obu tych produktów cukinia poprawia pracę układu odpornościowego. Jeśli więc planujesz przygotowywać niedługo przetwory na zimę, poniższa receptura sprawdzi się wręcz idealnie. W końcu w czasie zimy system immunologiczny na znacznie więcej pracy więc przyda się jego wzmocnienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kalafior z czosnkiem
19.08.2021 02:00 Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w musztardowej zalewie
18.08.2021 02:00 Przepis na ogórki w musztardzie

Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowany bakłażan
17.08.2021 02:00 Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki
16.08.2021 02:00 Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis

Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone. Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: