Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.
Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety. Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiego — można przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy wieczór, mamy propozycję — zrób koreczki. Przedstawimy ci najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki, więc możesz się nimi sugerować lub całkowicie puścić wodze fantazji. Jedno jest pewne — goście chętnie będą po nie sięgać. Koreczki to małe przekąski w sam raz na jeden kęs. Smakiem mogą przypominać kanapkę, sałatkę, a nawet deser. Wszystko zależy od tego, jakie składniki nadziejesz na wykałaczkę. A możesz je komponować z przeróżnych składników pokrojonych w kostkę, zwiniętych w rulon czy małych w całości. Jednak jedne pasują do siebie lepiej niż inne. Oto kilka propozycji takich smacznych zestawów.Nim zabierzesz się za robienie koreczków, zaopatrz się w wykałaczki i w wybrane produkty. Wykałaczki mogą być drewniane, plastikowe lub bardzo ozdobne. To nie ma większego znaczenia. Składniki pokrój wcześniej na kawałki, które będą na tyle duże, że łatwo utrzymają się na wykałaczce, ale też na tyle małe, by były w sam raz na jeden kęs.
Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu.Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów, które doskonale smakują z klarowną zupą.
Ulubioną świąteczną rybą Polaków jest bez wątpienia karp - między innymi dlatego, że można przygotować go na wiele sposobów. Najczęstszym jest zdecydowanie smażenie go na oleju. Karpia należy smażyć około 5-7 minut z każdej strony. Powyżej tego czasu mięso może stać się suche i niesmaczne. Karp przez większość czasu w roku rzadko kupowany jest przez amatorów rybnych smaków. Jego specyficzny, lekko mulasty posmak sprawia, że wiele osób podchodzi do niego niechętnie. Wszystko zmienia się jednak gdy Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem. Zarówno w prywatnych, jak i restauracyjnych kuchniach karp przygotowywany jest praktycznie przez cały grudzień. Można sporządzić z niego wiele różnych potraw - dzięki tak dużej różnorodności rybę tę może jeść ze smakiem każdy miłośnik wigilijnych przysmaków.
Marynowane grzyby to świetny dodatek do sałatek i zimnej płyty, nie tylko na święta i większe uroczystości. Grzyby leśne i pieczarki są delikatne, wyraźne w smaku i pięknie pachną. Jak zrobić marynowane grzyby?Do marynowania wykorzystaj kilka rodzajów grzybów, np. kozaki, borowiki, pieczarki, rydze lub inne. Wszystkie dobrze łączą się z rozmarynem, majerankiem i tradycyjnymi przyprawami do marynowania, czyli liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Grzyby koniecznie pasteryzuj, aby zachowały świeżość przez wiele miesięcy.Grzybki marynowane są pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty, mięs, wędlin. Grzyby dodasz również do wielu sałatek, np. sałatki jarzynowej. Grzybki mają wyraźny smak i doskonały aromat, są lekko octowe, ale i słodkie i z wyczuwalną nutą ziół i przypraw.Grzyby leśne możesz również samodzielnie wysuszyć i wykorzystać je np. do zupy grzybowej lub farszu do pierogów wigilijnych. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby leśne, aby nie spleśniały.
Śledzie w białym śmietanowym sosie są klasyką, która jada się przez cały rok - dodając do nich pora, uzyskuje się o wiele smaczniejszą wersję. Por, dzięki swojej pikantności, wzmacnia smak śledzi, a także doskonale aromatyzuje sos. Półmisek z poniższym przepisem będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole jako przystawka. Śledzie w sosie porowym, podobnie jak inne marynowane płaty śledziowe, najczęściej jedzone są jako przekąska wraz ze świeżym chlebem. Łącząc ze sobą oba produkty, uzyskuje się smaczną kombinację, która jest również sycąca, czego zasługą jest duża ilość białka oraz samego pieczywa. Na Wigilię warto podać je na półmisku w formie sałatki, którą każdy będzie mógł sobie nakładać. Poniższe śledzie są proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników, a więc nie będzie żadnego problemu z ich wykonaniem. Aby potrawa miała lepszy i bardziej delikatny smak, używaj filetów matias zamiast zwykłych.
Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.
Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.
Śliwki w occie to jedne z lepszych owocowych przetworów na zimę. Słodkie, dojrzałe śliwki w połączeniu z aromatycznymi, korzennymi goździkami i octową zalewą smakują doskonale w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na wyśmienite śliwki w occie.Koniec listopada to ostatni moment, kiedy możemy kupić najsmaczniejsze śliwki dojrzewające w naszych sadach. Z owoców przygotujesz pyszne śliwki w occie, dżemy i konfitury, które zachowają swój smak aż do następnego sezonu.Śliwki w occie zawsze pasteryzuj, aby zatrzymać proces fermentacji. W tym celu możesz gotować słoiczki przez 20 minut w gorącej wodzie lub wstawić je do piekarnika na 10 minut. Korzystam zwykle z drugiej opcji pasteryzacji, ponieważ jest szybsza i tak samo skuteczna.Śliwki możesz również samodzielnie ususzyć. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do bigosu, kompotu do obiadu. Ugotujesz z nich również doskonały sos do mięsa.
Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku. Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.
Marynata z kiszonych ogórków, którą zazwyczaj wylewamy, to cenne źródło substancji mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Nie każdy lubi smak tego soku, lecz ze względu na szereg zalet warto po niego często sięgać. Sprawdźcie, w czym będzie wspierał nasz organizm i spróbujcie go koniecznie. Kiszonki są wyjątkowo pyszne i zdrowe. Warto po nie często sięgać np. serwując sobie sałatkę z dodatkiem ogórków kiszonych czy pyszne fuczki z kapusty przygotowanej tą metodą. Możemy też z powodzeniem codziennie sięgać po szklankę soku z ogórków. Wesprze on nasz organizm w profilaktyce chorób i pomoże zadbać o zdrowy wygląd.
Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka. Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.
Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk. Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana. Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Sezon na dynię trwa. Marynowana sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska albo dodatek do mięs czy serów. Proponujemy wam niezwykle aromatyczną wersję marynowana z dodatkiem przyprawy curry.Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań zarówno słodkich — takich jak to ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz — jak i wytrawnych. Podkręci smak wielu potraw — np. tych kotletów — ale też z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce. Ta ostatnia sytuacja ma miejsce w naszym nowym przepisie. Zróbcie zakupy i działajcie — dynia będzie przepyszna.
Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.
Gruszki smakują doskonale zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Warto sięgnąć po te pysznie soczyste owoce i przygotować z nich przetwory, które zachwycą waszych gości. Zdradzaliśmy wam niedawno pomysł na pyszne ciasto z gruszką. Podpowiadaliśmy też, że dodatek tego owocu podkręci smak wątróbki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pyszny dodatek do mięs i serów — gruszki słodko-kwaśne.
Śledzie w miodowo-musztardowym sosie są klasyką praktycznie tak popularną, jak śledzie w śmietanie czy oleju. Połączenie słodyczy i charakterystycznego smaku miodu z lekką ostrość musztardy doskonale się ze sobą komponuje. Aby cieszyć się ich jak największą intensywnością, warto odstawić je w lodówce na kilka dni, by dobrze się zamarynowały. Marynowane śledzie najczęściej jedzone są jako prosta przekąska wraz z chlebem. Trzeba jednak pamiętać, że podaje się także na różnych uroczystościach w formie przegryzki pomiędzy głównymi daniami czy zagryzki do przeróżnych napojów. Ważną zasadą podczas przygotowywania takich śledzi jest ich należyta jakość. W sklepach najczęściej dostępne są zwykłe płaty śledziowe oraz śledzie matias, które są po prostu pozyskiwane z młodych ryb. Te drugie charakteryzują się wyższą ceną, większą delikatnością oraz lepszym smakiem.
Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.
W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.
Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna. Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.
Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski. Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.
Sezon na dynie to dobra okazja, aby przygotować na jej podstawie pyszne przetwory. Jednym z takich pomysłów może być marynowanie jej w zalewie octowej z cynamonem. Taki produkt jest delikatnie słodki, a także rozgrzewający. Dynia marynowana może być na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest marynata złożona po prostu z octu, cukru wody oraz goździków - warto jednak eksperymentować w kuchni. Poniższa propozycja zawiera nie tylko cynamon, lecz również goździki oraz estragon, co daje doskonałą kompozycję smakową oraz zapachową. Taka dynia to świetny dodatek do sałatek, a także może być jedzona jako zwykła przekąska. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne, a smak zdecydowanie jest tego wart.Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków. Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań. Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny. Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu. Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: