Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marynata

Marynata

Szponder
01.03.2022 01:00 Szponder wołowy. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Szponder wołowy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Mięso czerwone, które zawiera sporą ilość tłuszczu, jest bardzo smaczne i aromatyczne, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Sprawdź, czym dokładnie jest szponder i co zrobić z wołowego szpondru.Wołowina w dalszym ciągu jest jednym mięs, które Polacy jedzą naprawdę rzadko, a szkoda. Mięso wołowe kojarzy nam się najczęściej z drogą polędwicą lub t- bonem, jednak inne części są równie smaczne i możemy przygotować z nich wiele wyśmienitych dań.Przykładem niedocenionego mięsa wołowego jest właśnie szponder, który uchodzi za tłuste mięso. Szpoder faktycznie zawiera sporo przerostów, jednak są one niezbędne, żeby przygotować np. pieczeń, czy wyśmienitą zupę. Sprawdź, co dokładnie możesz przygotować z wołowego szpondru.

Anna Starmach, karkówka
27.02.2022 01:00 Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach

A może dziś na obiad przygotujesz karkówkę? Miękką, soczystą i pełną aromatu? Podajemy przepis Ani Starmach na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie. Tym mięsem podbijesz podniebienia i żołądki domowników. A nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy wcześniej zamarynować mięso. Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści. Sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i soczyste. Poza tym doskonale przechodzi smakiem i aromatem użytych przypraw. Mięso wystarczy umieścić w marynacie i odstawić je na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wystarczy je upiec.

karkówka
24.02.2022 01:00 Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki

Karkówka jest mięsem, które świetnie nadaje się nie tylko do grillowania, ale też do tradycyjnego pieczenia. Wcześniej jednak warto ją zamarynować, by zyskała lepszy smak, większą soczystość i kruchość. Sprawdźcie, jak przygotować najprostszą i najlepszą marynatę do karkówki. Pieczone mięso jest doskonałym pomysłem na prosty i szybki obiad. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić, a potem wstawić do piekarnika. Gdy się piecze, masz czas na przygotowanie obiadowych dodatków. Najlepszym sposobem przyprawiania mięsa, jest umieszczenie go w marynacie. Ta składa się zwykle z mieszanki ziół i przypraw, często też zawiera dodatek płynnych lub półpłynnych dodatków. Są nimi zazwyczaj produkty, które zwiększają kruchość mięsa, dzięki obecności kwasów.

Kotlet z buraka
21.02.2022 01:00 Kotlet z buraka. Zdradzamy niezawodny przepis

Kotlet z buraka z fasolą czerwoną, natką pietruszki i kminem rzymskim to pomysł na lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety z buraka to również świetny dodatek do wegańskich i wegetariańskich burgerów. Sprawdź, jak zrobić kotlet z buraka, który posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsa. Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów i przygotujesz je w bardzo prosty sposób z każdego warzywa, na jakie tylko masz ochotę. Uwielbiam mięso, ale często zamieniam je właśnie na kotlety z buraka- są lżejsze, zdrowe i naprawdę pyszne. Kotlety doprawiam natką pietruszki, czosnkiem, cebulką, kminem rzymskim i sosem sojowym, przez co zyskują rewelacyjny smak. Kotlety smażę na patelni grillowej na bardzo małej ilości oleju, dzięki czemu kotlety nie są tłuste i mają chrupiącą skórkę. Kotlet z buraka podaję z ulubionymi dodatkami, np. frytkami z batatów, kaszą, ryżem, a także z lekką surówką warzywną. Kotlety to świetny dodatek do wegetariańskich i wegańskich burgerów. Buraki są lekkostrawne i bogate w witaminy i przede wszystkim w żelazo i potas. Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, leczy anemię i optymalizuje produkcję czerwonych krwinek. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotlety z kalafiora z czosnkiem i szczypiorkiem, są świetne na lunch i obiad.

Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem
20.02.2022 01:00 Znakomita pieczona brukselka z chrupiącym dodatkiem

Brukselka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kojarzona z nieco gorzkawym smakiem mała kapustka będzie wyjątkowo smaczna, gdy upieczecie ją z orzechami arachidowymi. Chrupiący dodatek należy wsypać pod koniec pieczenia. Spróbujecie? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić brukselkę pod serową pierzynką i zdradzaliśmy triki, które są pomocne w usuwaniu zawartej w warzywie charakterystycznej goryczki. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której przyrządzicie pyszną słodko-słoną i jednocześnie niezwykle chrupiącą wersję małej kapustki.

Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
20.02.2022 01:00 Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie

Lubicie wyraziste pieczone mięsa? Sprawdźcie nowy przepis na karkówkę w intensywnej marynacie. Połączenie ostrej papryki z ziołami i czosnkiem spodoba się każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszną karkówkę pieczoną wraz z warzywami. Podpowiadaliśmy również jak przyrządzić ją w miodowo-musztardowej marynacie. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i pełne charakteru. Ostro-ziołowa marynata nada karkówce niezwykle intensywnego i przyjemnego aromatu.

Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone?
09.02.2022 01:00 Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Rozwiewamy wątpliwości

Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Czy różnią się tylko nazwą, czy również składem i sposobem kiszenia? Dlaczego kiszonki są zdrowe? Z czym podawać ogórki kiszone? To pytania, które często pojawiają się na forach kulinarnych, sprawdź, czym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych i dlaczego powinniśmy je jeść.Ogórki kiszone to jedne z lepszych, tradycyjnych kiszonek. Przygotowywane są niemal w każdym domu późnym latem, żeby już zimą cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem- w tym artykule poznasz tradycyjny przepis na chrupiące ogórki kiszone z dodatkiem liści dębu, wiśni i innych składników. Tak przygotowane ogórki nie mają sobie równych.Kiszonki to nie tylko walory smakowe, to również prawdziwa bomba witaminowa, ogórki zawierają między innymi ogromne ilości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, opóźnia procesy starzenia i uszczelnia naczynka i żyły. Ogórki kiszone to naturalne źródło bakterii kwasu mlekowego, bakterie te odgrywają szczególną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego układu trawiennego. Ogórki kiszone są więc zalecane osobom w trakcie i po antybiotykoterapii, a także po inwazyjnym leczeniu, np. chemioterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną i usprawnić procesy trawienne.

karkówka pieczona
27.01.2022 01:00 Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Karkówka doskonale smakuje grillowana, ale świetnie nadaje się też do pieczenia w piekarniku. Możesz ją upiec w kawałku lub pokrojoną w plastry. Dziś poznacie przepis na soczystą karkówkę w marynacie z keczupu. Urzeknie was smakiem, miękkością i delikatnością. Zimą często mamy ochotę na porządny kawałek mięsa. Jest sycące, więc dodaje nam dużo energii. A tego szczególnie potrzebujemy, gdy jest chłodno. Takim mięsem z pewnością jest karkówka. Jest poprzerastana tłuszczykiem, który dodaje jej smaku i soczystości. Warto ją jednak wcześniej zamarynować, by stała się bardziej krucha i rozpływała się w ustach.

marynowany schab
13.01.2022 01:00 Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

Pieczony schab należy do świątecznej klasyki, ale bez problemu można go też przygotować na co dzień. Nie ma bowiem przy nim dużo pracy, a ten kawałek mięsa należy do jednych z tańszych. Dziś powiemy wam, jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty. Dzięki temu wasze pieczyste już zawsze będzie smaczne.Schab jest jednym z bardziej cenionych kawałków wieprzowiny. To dlatego, że jest delikatny, a także ma mało tłuszczu i przerostów. Niestety mała ilość tłuszczu rodzi też pewne problemy. Schab trudno bowiem upiec tak, by wyszedł soczysty. No, chyba że wcześniej odpowiednio go zamarynujecie.

kotlety schabowe w sosie
11.01.2022 01:00 Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.

mięso w marynacie
10.01.2022 01:00 Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

Planujesz upiec schab? Jeśli brakuje ci pomysłu na jak go przyprawić, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj obłędną marynatę do pieczonego schabu według Kuronia. Dodaje mięsu wyraźnego smaku, a także kruchości i soczystości. Będziecie się zajadać tą pieczenią. Ze schabu możesz zrobić tradycyjne schabowe, kotlety duszone albo upiec kawałek mięsa w całości. Tym ostatnim sposobem prosto i łatwo przygotujesz niezbyt kaloryczne mięso na obiad. By wyszło soczyste i kruche, schab warto wcześniej zamarynować. Sos spod pieczeni będzie dobry do polania ziemniaków czy kaszy.

Sałatka z ogórkami konserwowymi
09.01.2022 01:00 Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe są smacznym i wyjątkowo zdrowym warzywem. Sięgnijcie po nie, by przyrządzić bogatą w smaki i tekstury sałatkę z dodatkiem jajek, pora i kukurydzy. Zajmie wam to chwilę, a efekt zachwyci każdego, kto dania spróbuje. Proponowaliśmy wam już pyszną kompozycję pora i kapusty oraz surówkę z ogórków na słodko. Tym razem zdradzamy wam pyszny przepis na szybką i smaczną sałatkę z delikatnym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Połączenie wyrazistego smaku ogórków konserwowych i pora ze słodyczą kukurydzy i delikatnością ugotowanych jajek skradnie wasze serca.

pieczona karkówka
04.01.2022 01:00 Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami

Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.

lovage-2370816 960 720
01.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do potraw lubczyk?

Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety. Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiego — można przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.

koreczki
30.12.2021 01:00 Najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy wieczór, mamy propozycję — zrób koreczki. Przedstawimy ci najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki, więc możesz się nimi sugerować lub całkowicie puścić wodze fantazji. Jedno jest pewne — goście chętnie będą po nie sięgać. Koreczki to małe przekąski w sam raz na jeden kęs. Smakiem mogą przypominać kanapkę, sałatkę, a nawet deser. Wszystko zależy od tego, jakie składniki nadziejesz na wykałaczkę. A możesz je komponować z przeróżnych składników pokrojonych w kostkę, zwiniętych w rulon czy małych w całości. Jednak jedne pasują do siebie lepiej niż inne. Oto kilka propozycji takich smacznych zestawów.Nim zabierzesz się za robienie koreczków, zaopatrz się w wykałaczki i w wybrane produkty. Wykałaczki mogą być drewniane, plastikowe lub bardzo ozdobne. To nie ma większego znaczenia. Składniki pokrój wcześniej na kawałki, które będą na tyle duże, że łatwo utrzymają się na wykałaczce, ale też na tyle małe, by były w sam raz na jeden kęs.

Zakwas na barszcz wigilijny
23.12.2021 01:00 Zakwas na barszcz wigilijny

Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu.Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów, które doskonale smakują z klarowną zupą.

Smażony karp
22.12.2021 01:00 Jak długo powinno się smażyć karpia?

Ulubioną świąteczną rybą Polaków jest bez wątpienia karp - między innymi dlatego, że można przygotować go na wiele sposobów. Najczęstszym jest zdecydowanie smażenie go na oleju. Karpia należy smażyć około 5-7 minut z każdej strony. Powyżej tego czasu mięso może stać się suche i niesmaczne. Karp przez większość czasu w roku rzadko kupowany jest przez amatorów rybnych smaków. Jego specyficzny, lekko mulasty posmak sprawia, że wiele osób podchodzi do niego niechętnie. Wszystko zmienia się jednak gdy Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem. Zarówno w prywatnych, jak i restauracyjnych kuchniach karp przygotowywany jest praktycznie przez cały grudzień. Można sporządzić z niego wiele różnych potraw - dzięki tak dużej różnorodności rybę tę może jeść ze smakiem każdy miłośnik wigilijnych przysmaków.

Jak zrobić marynowane grzyby?
16.12.2021 01:00 Jak zrobić marynowane grzyby?

Marynowane grzyby to świetny dodatek do sałatek i zimnej płyty, nie tylko na święta i większe uroczystości. Grzyby leśne i pieczarki są delikatne, wyraźne w smaku i pięknie pachną. Jak zrobić marynowane grzyby?Do marynowania wykorzystaj kilka rodzajów grzybów, np. kozaki, borowiki, pieczarki, rydze lub inne. Wszystkie dobrze łączą się z rozmarynem, majerankiem i tradycyjnymi przyprawami do marynowania, czyli liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Grzyby koniecznie pasteryzuj, aby zachowały świeżość przez wiele miesięcy.Grzybki marynowane są pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty, mięs, wędlin. Grzyby dodasz również do wielu sałatek, np. sałatki jarzynowej. Grzybki mają wyraźny smak i doskonały aromat, są lekko octowe, ale i słodkie i z wyczuwalną nutą ziół i przypraw.Grzyby leśne możesz również samodzielnie wysuszyć i wykorzystać je np. do zupy grzybowej lub farszu do pierogów wigilijnych. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby leśne, aby nie spleśniały.

Śledzie w słoiku
15.12.2021 01:00 Aromatyczne śledzie w sosie porowym

Śledzie w białym śmietanowym sosie są klasyką, która jada się przez cały rok - dodając do nich pora, uzyskuje się o wiele smaczniejszą wersję. Por, dzięki swojej pikantności, wzmacnia smak śledzi, a także doskonale aromatyzuje sos. Półmisek z poniższym przepisem będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole jako przystawka. Śledzie w sosie porowym, podobnie jak inne marynowane płaty śledziowe, najczęściej jedzone są jako przekąska wraz ze świeżym chlebem. Łącząc ze sobą oba produkty, uzyskuje się smaczną kombinację, która jest również sycąca, czego zasługą jest duża ilość białka oraz samego pieczywa. Na Wigilię warto podać je na półmisku w formie sałatki, którą każdy będzie mógł sobie nakładać. Poniższe śledzie są proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników, a więc nie będzie żadnego problemu z ich wykonaniem. Aby potrawa miała lepszy i bardziej delikatny smak, używaj filetów matias zamiast zwykłych.

Ćwikła na zimę siostry Anastazji
15.12.2021 01:00 Ćwikła na zimę według siostry Anastazji

Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.

Buraczki z papryką
07.12.2021 01:00 Buraczki z papryką

Planujesz zimowe przetwory? Koniecznie przygotuj buraczki z papryką w cukrowo-octowej zalewie. Surówka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na buraczki z papryką.Buraczki z papryką to genialny dodatek do dań obiadowych. Smakują doskonale z mięsem, rybami pieczonymi, kluskami i warzywami. Kotlety mielone w towarzystwie tartych buraków i tłuczonych ziemniaków z koperkiem to jedno z moich ulubionych dań. Buraczki smakują równie doskonale z policzkami wołowymi, ponieważ świetnie łamią smak czerwonego mięsa.Buraczki koniecznie pasteryzuj, abyś cieszył się ich smakiem przez wiele miesięcy. Marynowane w zalewie buraki z papryką mają lekko ostry, ale i słodki smak, są miękkie i pyszne. Buraki marynowane nie tracą swoich wartości odżywczych i zawierają duże ilości żelaza, niezbędnego między innymi do produkcji krwi i transportu tlenu.

Śliwki w occie
30.11.2021 01:00 Śliwki w occie na całą zimę

Śliwki w occie to jedne z lepszych owocowych przetworów na zimę. Słodkie, dojrzałe śliwki w połączeniu z aromatycznymi, korzennymi goździkami i octową zalewą smakują doskonale w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na wyśmienite śliwki w occie.Koniec listopada to ostatni moment, kiedy możemy kupić najsmaczniejsze śliwki dojrzewające w naszych sadach. Z owoców przygotujesz pyszne śliwki w occie, dżemy i konfitury, które zachowają swój smak aż do następnego sezonu.Śliwki w occie zawsze pasteryzuj, aby zatrzymać proces fermentacji. W tym celu możesz gotować słoiczki przez 20 minut w gorącej wodzie lub wstawić je do piekarnika na 10 minut. Korzystam zwykle z drugiej opcji pasteryzacji, ponieważ jest szybsza i tak samo skuteczna.Śliwki możesz również samodzielnie ususzyć. Suszone owoce są świetnym dodatkiem do bigosu, kompotu do obiadu. Ugotujesz z nich również doskonały sos do mięsa.

Projekt bez tytułu - 2021-11-25T164730.217
25.11.2021 01:00 Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku. Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.

Ogórki kiszone
13.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić sok z ogórków kiszonych?

Marynata z kiszonych ogórków, którą zazwyczaj wylewamy, to cenne źródło substancji mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Nie każdy lubi smak tego soku, lecz ze względu na szereg zalet warto po niego często sięgać. Sprawdźcie, w czym będzie wspierał nasz organizm i spróbujcie go koniecznie. Kiszonki są wyjątkowo pyszne i zdrowe. Warto po nie często sięgać np. serwując sobie sałatkę z dodatkiem ogórków kiszonych czy pyszne fuczki z kapusty przygotowanej tą metodą. Możemy też z powodzeniem codziennie sięgać po szklankę soku z ogórków. Wesprze on nasz organizm w profilaktyce chorób i pomoże zadbać o zdrowy wygląd.

Projekt bez tytułu (19)
07.11.2021 01:00 Mięciutki schab w mlecznej marynacie

Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka. Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.

Banany z ekouprawy
06.11.2021 01:00 Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk. Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana. Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Dynia marynowana
05.11.2021 01:00 Marynowana dynia w bajecznie pysznej zalewie curry

Sezon na dynię trwa. Marynowana sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska albo dodatek do mięs czy serów. Proponujemy wam niezwykle aromatyczną wersję marynowana z dodatkiem przyprawy curry.Z dyni można przyrządzić wiele pysznych dań zarówno słodkich — takich jak to ciasto miodowe z przepisu Ewy Wachowicz — jak i wytrawnych. Podkręci smak wielu potraw — np. tych kotletów — ale też z powodzeniem zagra pierwsze skrzypce. Ta ostatnia sytuacja ma miejsce w naszym nowym przepisie. Zróbcie zakupy i działajcie — dynia będzie przepyszna.

gruszki w zalewie
04.11.2021 01:00 Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.