Ogórki małosolne na sucho są chrupiące aromatyczne i chrupiące. Przygotujecie je znacznie sprawniej niż gdybyście zdecydowali się na tradycyjne metody. Dzięki odcięciu końcówek warzywa szybko przejdą smakiem dodatków i delikatnie zmiękną. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci. Ogórki małosolne na sucho skuszą wielu amatorów letnich rarytasów. Ich ogromną zaletą jest proste i szybkie przygotowanie — bez gotowania zalewy i wyparzania słoików. Wystarczy oczyścić warzywa, odciąć im końce, wrzucić do woreczków wraz z przyprawami i trochę poczekać. Skusicie się?
Ogórki po kozacku to pomysł na niezwykle przetwory na zimę. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy, octu, cukru i gorczycy są bardzo wyraźne w smaku, soczyste i pyszne. Poznaj przepis na charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów.Wszyscy uwielbiamy wyraźne w smaku przetwory na zimę, które przygotowujemy z ogórków i wielu innych warzyw. Robienie domowych przetworów to już tradycja i zawsze w sierpniu przygotowujemy wiele pyszności, które zimą smakują najlepiej.Oprócz kiszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw, przygotuj również ogórki po kozacku w zalewie musztardowej- są niezwykle wyraźne, soczyste i smaczne. Ogórki te są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, zimnej płyty.Charakterne ogórki z musztardą smakują doskonale również jako uzupełnienie dań głównych. Podaj je między innymi z polędwiczkami wieprzowymi, wołowiną w sosie własnym, gulaszem, kotletami schabowymi, a wszyscy będą zachwyceni.Z przepisu zrobisz jeden, duży słoik lub kilka mniejszych. Jeśli wlejesz gorącą zalewę i postawisz słoiki do góry dnem, nie musisz ich pasteryzować. Ogórki zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.Na zimę przygotuj również pyszną pastę kanapkową z grzybów leśnych. Pasta zachowa świeżość aż do następnego sezonu, a Ty zachowasz smak lata i jesieni na wiele miesięcy.
Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej są rewelacyjnym dodatkiem do zimnej płyty, do sałatek, obiadów i kanapek. Ogórki są soczyste i bardzo wyraźne w smaku. Przygotujesz je w prosty sposób, a już po 2 tygodniach będą gotowe do jedzenia.Latem zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, aby cieszyć się smakiem warzyw i owoców aż do następnego sezonu. Na zimę możemy do słoików przygotować dosłownie wszystko- od kiszonych ogórków, po marynowaną fasolkę i wszystko smakuje obłędnie.Jednym z przetworów, które zawsze muszą pojawić się w mojej spiżarni, są właśnie charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Ogórki po 2 tygodniach od przygotowania i pasteryzacji, są gotowe do jedzenia, a im dłużej leżakują, tym są bardziej wyraźne w smaku.Do przygotowania ogórków możemy dodać ulubioną musztardę. Może być ostra, łagodna, delikatna, z chrzanem, z ziarnami gorczycy. Wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na bardzo ostre i wyraźne ogórki, czy na odrobinę delikatniejsze. Na zimę przygotujmy również sos z cukinii do słoików. Latem papryka, cukinia i pomidory są najsmaczniejsze, wykorzystajmy więc sezon i przygotujmy aromatyczny sos na zimę, który doskonale smakuje między innymi z makaronem.
Wielka gratka dla fanów cukinii — przedstawiamy przepis na pyszną cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Możecie ją przygotować do słoików na zimę. Z pewnością będzie hitem wśród przetworów. Ma wyraźny, lecz zrównoważony smak. Jeśli nie macie tyle cierpliwości, by czekać do zimy, możecie jej skosztować po 2-3 dniach. Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. A to za sprawą delikatnego smaku. Dzięki niemu warzywo to dobrze komponuje się z różnymi dodatkami — mięsem, serami, warzywami, przyprawami.Z cukinii najchętniej robimy potrawy duszone i zapiekane. Jednak warzywo to dobrze nadaje się też na zupy, sałatki, a także przetwory. Dziś powiemy wam, jak zrobić aromatyczną, marynowaną cukinię.
Mamy ciekawy przepis dla wszystkich wielbicieli jaj. Przygotujcie intensywne w smaku marynowane jajka, które będą doskonałe na przekąskę. Najważniejszym ich składnikiem jest sos sojowy, który trzeba wymieszać z octem i cukrem i powstałą marynatą zalać jajka. Po dwóch dniach poczujecie różnicę. Jajka pojawiają się na naszych stołach głównie w porze śniadaniowej. Jemy je w postaci jajecznicy, jaj sadzonych czy gotowanych. Jednak stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw, np. sałatek, zapiekanek, deserów, ciast. Dziś jednak pozwolimy jajkom zagrać pierwszoplanową rolę i przygotujemy z nich smaczną przekąskę. Jak? W sumie nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko wykazać się cierpliwością i poczekać na efekt dwa dni. Wytrzymacie?
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Specjał można z łatwością przygotować w domu. Trzeba tylko dobrać odpowiedni skład zalewy, a wyjdą lepsze niż ze sklepu. Łyżka soli na każdy litr wody powinna wystarczyć, by uzyskać smak, o który nam chodzi. Sprawdźcie nasz przepisOgórki małosolne są jednym z prostych przysmaków, po które koniecznie trzeba sięgnąć. Jego przyrządzenie nie będzie wyzwaniem, jeśli poznacie proporcje dodatków. Solanka z jedną łyżką przyprawy na każdy litr płynu będzie idealna. Sprawdźcie nasze instrukcje, które pomogą wam przygotować ten rarytas.
Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.
Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.
Ogórki królewskie są pyszną słodko-kwaśną odsłoną lekkiego i orzeźwiającego warzywa. Zalewa z czterech składników — miodu, cukru, octu i wody — pozwoli wam stworzyć niezapomniany w smaku specjał, którym raczyć się będziecie mogli aż do zimy. Przygotowanie jest bardzo proste. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie. Ogórki gruntowane są smacznym warzywem, które można poddać kiszeniu lub zamarynować. Prosta kompozycja z wody, octu spirytusowego, cukru i miodu pozwoli wam przemienić delikatne w smaku warzywo w wyrazisty rarytas, któremu nikt się nie oprze. Spróbujecie?
Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie? Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku — odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?
Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu. Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy. Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.
Marynowana cukinia z wanilią i goździkami jest pomysłem na przepyszny deser lub dodatek do sałatek. Cukinia przygotowana na słodko do słoików smakuje jak ananas, a dzięki pasteryzacji zachowasz jej wyśmienity aromat na wiele miesięcy. Poznaj zachwycający przepis na marynowaną cukinię a'la ananas.Latem przygotowujemy wiele przetworów z wygrzanych na słońcu, słodkich warzyw i owoców, aby cieszyć się ich smakiem aż do następnych zbiorów. Jednym z ciekawszych pomysłów na zimowe przetwory jest właśnie cukinia marynowana z wanilią, cukrem i goździkami, smakuje jak ananas.Aby cukinia marynowana zachowała świeżość na wiele miesięcy, wkładaj ją wyłącznie do umytych i wyparzonych słoików, a następnie po zakręceniu pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut. W ten sposób skutecznie pozbędziesz się ewentualnych bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć potrawę, a także zapobiegniesz dostaniu się powietrza do słoików. Cukinia marynowana w smaku przypomina ananasa, jest słodka z delikatną nutą korzenną. Goździki, cukier z wanilią i laska wanilii dodają rewelacyjnego smaku.Szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory? Tu poznasz przepis na wyśmienitą cukinię na słodko z dodatkiem miodu i kurkumy, nie oprze się jej żaden łasuch.
Marzy wam się aromatyczny dodatek do obiadu lub smaczna zakąska? Proponujemy przygotować paprykę konserwową według przepisu Kuronia. Jest wyśmienita w smaku, bo niezbyt octowa i przyjemnie twardawa. Z pewnością przypadnie wam do gustu. Choć to może nie szczyt paprykowego sezonu, to gdy trafi wam się to warzywo po promocyjnej cenie, kupcie go trochę więcej. Jest niezwykle zdrowe, doskonale smakuje na przekąskę, można je kroić na kanapki, dodawać do zapiekanek i potraw duszonych.Można też zrobić z niego chociaż 1-2 słoiki pysznego przetworu. Jakiego? Za Jakubem Kuroniem namawiamy do zrobienia papryki konserwowej. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania, bo dobrze komponuje się z niewielkim dodatkiem octu oraz z przyprawami.
Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące. Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku. Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.
Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek. Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu. Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla, które zachwyci każdego mięsożercę, koniecznie przygotuj karkówkę w marynacie z musztardy i miodu. Wieprzowina będzie idealnie soczysta i delikatna, nikt jej się nie oprze.Grillowanie to już nasz sport narodowy. Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze dni maja, kiedy coraz cieplejsze, słoneczne dni aż się proszą o spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stołach obficie zastawionych różnymi potrawami z grilla.Kiełbasa, kaszanka, filety z kurczaka w marynacie, boczek zawijany, szaszłyki, karkówka to mięsa, które najchętniej wybieramy do grillowania. Nic dziwnego, są przepyszne. Jedną z moich ulubionych potraw jest właśnie karczek w marynacie z musztardy i miodu.Marynowane przez całą noc mięso jest doskonałe, wszystko za sprawą musztardy, w której znajduje się ocet. Produkt zmiękcza struktury twardego mięsa i sprawia, że karkówka staje się doskonale delikatnym i soczystym mięsem.Mięso zwykle podaję w towarzystwie sałatki greckiej lub innej, lekkiej sałatki ze świeżych warzyw. Bardzo często grilluję również bakłażana, cukinię i pieczarki, w połączeniu z grillowanym mięsem smakują doskonale.
Ogórki małosolne są wyjątkowo zdrowym rarytasem, po który z chęcią sięga wielu amatorów dobrego jedzenia. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem zalewy bogatej w aromatyczne przyprawy. A gdyby tak pominąć w niej wodę? Okazuje się, że ten śmiały pomysł nie tylko nie jest absurdalny, ale tez dobrze znają go nasze babcie, które nie raz takie ogórki przyrządzały. Ogórki małosolne przygotować można według różnych receptur. Zdradzaliśmy wam już m.in. niezawodne patenty, które pomogą osiągnąć przyjemnie chrupiące ogórki — wprost idealne do przyrządzenia surówki. Tym razem na tapet bierzemy babciną metodę pomijającą wykorzystanie płynów. Aromatyczny specjał też się uda.
Ogórki małosolne są wyjątkowym rarytasem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Kucharz Jakub Kuroń zdradził kilka wskazówek, dzięki którym ich przyrządzenie zawsze zakończy się sukcesem, a wyrób będzie chrupiący i pełen smaku. Jednym z nich jest wykorzystanie soli niejodowanej. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pomocne. Ogórki małosolne są świetnym dodatkiem do surówek, sałatek czy kanapek. W przeciwieństwie do kiszonych — które proponowaliśmy wam wykorzystać zarówno do pasty kanapkowej, jak i wybornej i prostej zupy z koperkiem — mają charakterystyczny, choć nieco mniej wyrazisty smak i są bardziej chrupiące. Z patentami Jakuba Kuronia zachwycą każdego amatora tego smakołyku.
Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich. Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste. Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.
Pieczarki stanowią smakowity dodatek do wielu dań. Przyrządzone na grillu będą idealnie pasowały do mięs, serów i sałatek. Marynowane grzyby po podgrzaniu nabierają charakteru i wyjątkowego aromatu. Koniecznie sprawdźcie — ten smak was zachwyci.Pieczarki z grilla są prostą i efektowną przekąską, która idealnie urozmaici spotkanie przy ogniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci nie tylko amatorów dań z grzybów. Sekretem smaku jest wyśmienita kombinacja przypraw. Raz spróbujecie, a jeszcze do nich wrócicie.
Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw. Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować. W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Karkówka pieczona jest doskonałą potrawą, która posmakuje amatorom soczystego mięsa. Siostra Anastazja przyrządza ją z dodatkiem słodkiego ananasa z puszki, dzięki czemu mięso zyskuje wyjątkowego aromatu. Jest chrupiące i delikatne jednocześnie. Siostra podaje je z porami, tworząc pełne charakteru danie obiadowe. Spróbujcie koniecznie. Karkówka pieczona z ananasem nie jest jedyną niezwykłą kompozycją siostry Anastazji. Zdradzaliśmy wam już pomysł na delikatną rybę w śmietanie czy wyjątkowo smaczną sałatkę koperkową. Jeżeli lubicie nietypowe połączenia smakowe — ten sposób podania mięsa przypadnie wam do gustu.
Oto zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Jest to prosty pomysł na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Napój wystarczy wymieszać z oliwą i powstałą mieszanką zalać mięso. Po upieczeniu będzie kruche i idealnie soczyste. Karkówka jest niezwykle smacznym mięsem, zwłaszcza jeśli się ją upiecze. Oczywiście doskonale smakuje grillowana, jednak ta z piekarnika też jest niczego sobie. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujesz mięso w mieszance coli i oliwy. Dzięki tym dodatkom zyska niepowtarzalny smak i dużą soczystość.
Kojarzycie liście ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Są naprawdę wartościowe i potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Podrzucimy wam garść zaskakujących inspiracji, dzięki którym już nigdy nie będziecie marnować tych liści. Liście chrzanu są podobnie jadalne, jak jego korzeń. Często jednak nie doceniamy ich smaku i właściwości i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem są one bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, magnez, siarkę i wapń. Zawierają też substancje grzybo- i bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii, a także usprawniają pracę układu pokarmowego. Korzystnie wpływają na pracę serca, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kotlety schabowe na tyle często goszczą w naszych domach, że warto je od czasu do czasu przyrządzić nieco inaczej. Marynowane w ketchupie mięso będzie wyjątkowo smaczne i przyjemnie soczyste. Wybierzcie swój ulubiony i przetestujecie ten patent już dziś. Smaczne kotlety schabowe skuszą każdego smakosza. Po pysznym mięsie marynowanym w maślance czy piwie czas na prostą kompozycję ketchupu i podstawowych przypraw, która zadziała równie dobrze. Jeżeli macie w lodówce ten popularny sos, musicie ich spróbować.
Przedstawiamy przepis na Idealną na Wielkanoc pieczoną szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Wychodzi smaczna, że palce lizać, a nie ma przy niej dużo pracy. Jest też w pełni naturalna, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Koniecznie przygotujcie ją na święta. Szynka jest typowym mięsem, serwowanym w czasie Wielkanocy. Szynka wędzona i gotowana dobrze sprawdza się w czasie śniadania, jednak domowa szynka pieczona, będzie idealna na obiad, jak i na śniadanie. Na obiad podaj szynkę na ciepło, krojoną w grubsze plastry. Możesz do niej przygotować też sos. Natomiast na półmisek zimnych wędlin, będzie doskonała ta sama szynka, tyle że dobrze schłodzona i pokrojona w cienkie plasterki.
Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Może zadowoli was soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie? Jest bardzo prosta do przygotowania, a mięso zaskoczy was kruchością i soczystością. Będzie doskonale smakować podane na przykład z pieczonymi ziemniakami i porcją surówki.Karkówka jest jednym z tych mięs, na którym nigdy się nie zawiedziecie. Zawsze wychodzi bowiem soczysta, bo zawiera w sobie sporo tłuszczu. Czasami tylko może okazać się za mało miękka i krucha, jednak pomoże to zmienić odpowiednia marynata. Koniecznie przetestujcie mieszankę coli i ketchupu.