Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna
Biała kiełbasa parzona zapieczona z kiszoną kapustą smakuje obłędnie. Wielkanocne danie jest proste w przygotowaniu. Kiełbasa jest soczysta, delikatna i o wiele lepsza niż zapieczona z samą cebulą lub z chrzanem.
Biała kiełbasa w zupełnie nowym wydaniu. Nie ma lepszej potrawy na Wielkanoc
Biała kiełbasa jest jednym z produktów, bez których nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Aromatyczny żurek, barszcz biały, kiełbasa smażona, czy pieczona. Każda potrawa smakuje wyśmienicie i jest hitem na świątecznym stole.
Zwykle białą kiełbasę przyrządzałam w piekarniku z cebulą i czosnkiem lub sosem chrzanowym. Niedawno jednak upiekłam ją z zupełnie innym dodatkiem- kiszoną kapustą. Efekt zachwycił wszystkich domowników i to danie z pewnością zagości u nas na Wielkanoc.
Do zrobienia białej kiełbasy wykorzystałam domową kiszonkę. Nie płukałam jej, żeby nie zepsuć smaku. Danie doprawiałam dopiero, gdy kapusta poddusiła się z cebulą i bulionem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału kulinarneprzygody_ na TikToku.
Przepis na białą kiełbasę z kiszoną kapustą
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- cebula
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Jak upiec białą kiełbasę aromatycznym dodatkiem?
Na dużej patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj odsączoną, kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Całość smaż chwilę, a następnie wlej bulion, przykryj i duś jeszcze kilka minut.
Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch poukładaj kiełbasy i posmaruj je olejem. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez 40- 45 minut, smacznego.
Na Wielkanoc ugotuj również żurek bez zakwasu według przepisu Tomasza Strzelczyka. Świetnym pomysłem na zimną płytę są galaretki drobiowe w kształcie jajek. Będą hitem na świątecznym stole.