Smakosze.pl Przepisy Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna
Screeny z filmu pochodzą z kanału kulinarneprzygody_ na TikToku

Ten przepis jest już hitem. Biała kiełbasa nigdy nie była tak pyszna

1 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Biała kiełbasa parzona zapieczona z kiszoną kapustą smakuje obłędnie. Wielkanocne danie jest proste w przygotowaniu. Kiełbasa jest soczysta, delikatna i o wiele lepsza niż zapieczona z samą cebulą lub z chrzanem.

Biała kiełbasa w zupełnie nowym wydaniu. Nie ma lepszej potrawy na Wielkanoc

Biała kiełbasa jest jednym z produktów, bez których nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Aromatyczny żurek, barszcz biały, kiełbasa smażona, czy pieczona. Każda potrawa smakuje wyśmienicie i jest hitem na świątecznym stole.

Zwykle białą kiełbasę przyrządzałam w piekarniku z cebulą i czosnkiem lub sosem chrzanowym. Niedawno jednak upiekłam ją z zupełnie innym dodatkiem- kiszoną kapustą. Efekt zachwycił wszystkich domowników i to danie z pewnością zagości u nas na Wielkanoc.

Do zrobienia białej kiełbasy wykorzystałam domową kiszonkę. Nie płukałam jej, żeby nie zepsuć smaku. Danie doprawiałam dopiero, gdy kapusta poddusiła się z cebulą i bulionem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału kulinarneprzygody_ na TikToku.

Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada

Przepis na białą kiełbasę z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • cebula
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Jak upiec białą kiełbasę aromatycznym dodatkiem?

Na dużej patelni zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj odsączoną, kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Całość smaż chwilę, a następnie wlej bulion, przykryj i duś jeszcze kilka minut.

Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch poukładaj kiełbasy i posmaruj je olejem. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w 180 stopniach C przez 40- 45 minut, smacznego.

Na Wielkanoc ugotuj również żurek bez zakwasu według przepisu Tomasza Strzelczyka. Świetnym pomysłem na zimną płytę są galaretki drobiowe w kształcie jajek. Będą hitem na świątecznym stole.

Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka
Bosacka spojrzała na opakowanie sera i zamarła. Ma ważne ostrzeżenie dla wszystkich
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy