Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na domowy chleb dostałem od znajomej kucharki. Pieczywo dostępne w sklepach może się schować
youtube.com/@przepiski

Ten przepis na domowy chleb dostałem od znajomej kucharki. Pieczywo dostępne w sklepach może się schować

13 stycznia 2024

Ten przepis na chleb zawsze się udaje. Nie trzeba tu ani specjalistycznych produktów, ani wielkich umiejętności. Po prostu wymieszaj kilka podstawowych składników, włóż do naczynia żaroodpornego i gotowe.

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kiedy w porze śniadania po domu rozchodzi się aromat świeżo upieczonego chleba, dzień zaczyna się zupełnie inaczej. Dlatego jeśli warto wstać chwilę wcześniej i przygotować ten superszybki chleb .

Niesamowitą cechą tego przepisu jest jego prostota. Do wykonania chleba potrzebujemy dosłownie pięciu składników , a i to wliczając wodę. Dodatkowa zaleta jest tu taka, że wiemy, co jemy – chleb z mąki, wody i drożdży wolny jest od jakichkolwiek polepszaczy.

zagniatanie chleba
youtube.com/@przepiski
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je raz dwa, nie muszę nawet włączać piekarnika

Superszybki domowy chleb

Dobrą metodą na pieczenie tego chleba jest użycie garnka rzymskiego wysmarowanego masłem i otrębami . Jednak kanał kulinarny Przepiski, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, używa zwykłego naczynia żaroodpornego i oliwy.

Składniki

  • 800 g mąki pszennej (typ. 750 lub wyższy)
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 paczki drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Domowe wypieki

Drożdże wsypujemy na dno dużej miski, dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy wodą i mieszamy. Czekamy ok. 10 minut, aż drożdże wystartują . Dodajemy mąkę i sól i mieszamy drewnianą łyżką lub w kielichu robota kuchennego. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest jednorodne i zwiększyło swoją objętość, wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiamy, zagniatamy i składamy kilka razy . Formujemy bochenek wielkości odpowiadającej naczyniu, w którym chcemy upiec chleb.

Naczynie wysmarowujemy oliwą lub masłem. Można obsypać ścianki otrębami lub płatkami owsianymi, ale nie jest to konieczne. Bochenek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut . Po upieczeniu studzimy na kratce.

Sprawdź też przepis na domowe bułki i sprawdź swoich sił w rozpoznawaniu potraw z PRL-u .

chleb w naczyniu
youtube.com/@przepiski
Tę szybką i prostą zapiekankę robię, gdy jestem zabiegana. 1 dodatek jest obowiązkowy, z nim smakuje genialnie
Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy